Wyciskarki do soków - jak wybrać? Czym różnią się od sokowirówek?

Świeżo wyciśnięty sok z warzyw lub owoców orzeźwi, dostarczy organizmowi potrzebne witaminy i błonnik oraz poprawi nasze samopoczucie. Jak wybrać wyciskarkę wolnoobrotową i cieszyć się zdrowym sokiem przygotowanym we własnej kuchni? Czym różni się wyciskarka od sokowirówki? Wyjaśniamy!

Wyciskarka do soków

Jeszcze do niedawna najpopularniejszym sprzętem do wyciskania soków były sokowirówki. Teraz wypierają je wyciskarki wolnoobrotowe.

Wyciskarka do soków powinna znaleźć się w kuchni każdego, komu zależy na zdrowym odżywianiu. To praktyczne urządzenie pozwoli w dowolnej chwili przygotować pyszny, pełnowartościowy i świeży sok bez konserwantów i barwników. Potrzebne są jedynie świeże owoce i warzywa.

Jak działa wyciskarka do soków?

Wyciskarka wolnoobrotowa to urządzenie do wyciskania soków z warzyw, owoców oraz ziół. W środku sprzętu wbudowany jest wał przypominający ślimaka, który zagarnia wrzucone do środka składniki i powolnie je miażdży, by wyciskać sok o najlepszych wartościach odżywczych. Dzięki wolnemu procesowi wyciskania włókna warzyw i owoców są zachowane i sok ma naturalną barwę. Sok z wyciskarki do soków jest zdrowy i długo zachowuje świeżość, podczas wyciskania nie zostaje ani napowietrzony, ani nagrzany.

Wyciskarka wolnoobrotowa
Wyciskarka wolnoobrotowa Fot. shutterstock

Jak wybrać wyciskarkę do soków?

Kupując wyciskarkę do soków, przede wszystkim należy zwrócić uwagę na jej moc. Na rynku znajdziemy modele o mocy 100-450 W. Najlepiej wybrać urządzenie o jak najwyższej mocy, które poradzi sobie ze wszystkimi owocami i warzywami, niezależnie od ich twardości, a jego praca będzie bardziej efektywna. Obroty podczas pracy urządzenia powinny mieścić się w przedziale 40-80 obrotów na minutę. To bardzo ważne! Im mniej obrotów, tym w wytworzonym soku więcej witamin. Warto także zwrócić uwagę na otwór wsadowy w urządzeniu - większe otwory pozwolą na krojenie warzyw i owoców na większe kawałki.

Wybierając wyciskarkę, warto sprawdzić, czy ma ona dodatkowe funkcje, takie jak: regulacja gęstości soku, blokada kapania soku, tłoczek oraz funkcja pracy wstecznej. Warto także wybrać urządzenie z antypoślizgowymi, gumowymi nóżkami, które podczas pracy nie będzie przesuwało się po kuchennym blacie.

Co lepsze: sokowirówka czy wyciskarka do soku?

Czym różni się wyciskarka wolnoobrotowa od sokowirówki? Największą zaletą wyciskarki do soków jest produkowanie soku lepszej jakości. Zyskuje on jednorodną konsystencję, ma zdecydowanie lepszy smak i jest bardziej wartościowy. Wyciskanie soku trwa dłużej, jednak różnica w smaku jest zauważalna. Wyciskarki wolnoobrotowe są dużo bardziej uniwersalne i poradzą sobie z każdym rodzajem warzyw i owoców. Ponadto nie napowietrzają soku. Wyciskarka doskonale radzi sobie także z roślinami liściastymi, takimi jak natka pietruszki oraz drobnymi owocami, na przykład jagodami.

Wyciskarka do soków
Wyciskarka do soków Fot. shutterstock

Wyciskarka do soków pionowa czy pozioma?

Na rynku dostępne są 2 modele wyciskarek do soków - pionowe oraz poziome. Pionowa wyciskarka do soków to model najnowszej generacji, który działa w oparciu o innowacyjne rozwiązania. Obrotów silnika nie jest wiele - około 40-50 na minutę - dzięki czemu sok z tego urządzenia ma więcej enzymów, witamin oraz fitosubstancji, a więc jest bardziej odżywczy, a nawet leczniczy. Model pionowy działa podobnie jak przy naturalnej metodzie wytłaczania soku. Nowoczesne modele wyciskarek pionowych mają wbudowaną funkcję przepłukiwania i automatycznego czyszczenia, dzięki czemu po każdym przygotowaniu napoju nie musisz rozkręcać urządzenia, myć, suszyć i składać od początku. Wyciskarka do soków pionowa ma wbudowany ślimak, dzięki czemu wrzuconych do środka owoców i warzyw nie trzeba popychać, samoczynnie zostają wciągnięte, a czas przygotowania soku jest bardzo krótki. Modele pionowe są wielofunkcyjne - bez trudu można przygotować musy, nektary, a także lody.

Wyciskarki do soków poziome to urządzenia starszej generacji. Do pracy wykorzystują dużo większe obroty silnika, około 100 obrotów na minutę, przez co sok traci wiele cennych walorów odżywczych. Tego typu modele mają zdecydowanie krótszą gwarancję, brak funkcji automatycznego czyszczenia czy przepłukiwania. Uciążliwe jest także popychanie każdego produktu. Wyciskarka pozioma ma dużo większy rozmiar.

Jak zrobić sorbet w wyciskarce do soków?

W wyciskarce wolnoobrotowej bez problemu przygotujesz sorbety oraz lody. Sorbety doskonale wspomagają dietę odchudzającą oraz regenerującą. Domowej roboty sorbety są banalne w przygotowaniu, tanie, naturalne - pozbawione konserwantów i barwników. Mają zdecydowanie mniej kalorii i są po prostu zdrowsze. Jak zrobić sorbet w wyciskarce do soków? Wystarczy mieć odpowiedni przepis, których w Internecie nie brakuje.

Przedstawiamy przepis na sorbet moreli i bananów. Do jego przygotowania wystarczy 400 g bananów, 300 g moreli, 30 g cukru oraz 150 ml wody. Wodę gotujemy w rondlu i rozpuszczamy w niej cukier. Banany obieramy i kroimy, morele przekrawamy i usuwamy pestki. Owoce i wodę z cukrem umieszczamy w wyciskarce wolnoobrotowej, miksujemy, a na koniec wkładamy do zamrażarki.

Wyciskarka wolnoobrotowa
Wyciskarka wolnoobrotowa Fot. shutterstock
Więcej o: