Kawa w domu jak z kawiarni? To możliwe!

Nie wyobrażasz sobie poranka bez aromatycznej kawy? Jeśli tak, zobacz, jak przygotować energetyzujący napój tak, żeby smakiem nie odbiegał od tego, który pijemy w kawiarni!

Jak zrobić idealną kawę?Jak zrobić idealną kawę? materiały prasowe

ODPOWIEDNI SPRZĘT

Kluczowym do stworzenia perfekcyjnej kawy jest odpowiedni sprzęt. Jeszcze kilka lat temu ekspresy do kawy można było znaleźć w niewielu mieszkaniach. Teraz jest to jeden ze standardowych elementów wyposażenia kuchni, szczególnie w domach, w których pija się dużo kawy. Jeżeli decydujesz się na zakup ekspresu, z pewnością zastanawiasz się, jaki typ sprzętu wybrać. Na rynku dostępne są ekspresy ciśnieniowe, przelewowe oraz kapsułkowe. Te ostatnie są stosunkowo niedrogie oraz najprostsze w użyciu. Wystarczy, że do urządzenia włożysz kapsułkę o smaku ulubionej kawy i już po chwili możesz cieszyć się pysznym napojem. Jeżeli masz mniejszy budżet, świetną alternatywą dla ekspresu będzie kawiarka. Jest to najlepszy sprzęt do robienia aromatycznego espresso. Jeżeli nie wyobrażasz sobie kawy bez spienionego mleka, możesz dokupić specjalny przyrząd, dzięki któremu szybko wykonasz cappucino czy latte. Kolejną alternatywą jest zaparzacz do kawy typu french press, z którego pomocą wyczarujesz delikatną i łagodną w smaku kawę.

KAWY I SYROPY

Oprócz odpowiedniego sprzętu nie możesz zapomnieć o dobrej jakości kawie. To głównie sposób palenia i rodzaj kawy decyduje o tym, jak będzie smakował twój napój. Jeżeli lubisz mielić kawę samodzielnie, kup tę w ziarnach i zaopatrz się w specjalny młynek. Możesz również kupić wcześniej zmieloną kawę , co ułatwi ci przygotowanie napoju. Jeżeli zdecydowałeś się na ekspres kapsułkowy masz ułatwione zadanie. Wystarczy, że zaopatrzysz się w zapas kapsułek o ulubionym smaku i możesz cieszyć się perfekcyjnie przyrządzoną kawą. 

Jeżeli lubisz kawę smakową, możesz dokupić również syropy, które sprawią, że twój napój nie będzie się różnił od tego przygotowywanego przez profesjonalnego baristę w kawiarni! 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.