Myślałeś, że to Polacy przodują w piciu alkoholu? Włosi dolewają go nawet do kawy! Trunek nazywa się "caffe corretto"

10.05.2018 16:30
Dla nikogo nie jest tajemnicą, że Włosi uwielbiają pić kawę. Czasem urozmaicają ją puszystą pianką z mleka, a czasem...alkoholem! "Caffe corretto" to hit włoskich barów, który łatwo przygotować również w domu.

Espresso po włosku

Na Półwyspie Apenińskim picie kawy jest jak mycie zębów: bez niej nie można rozpocząć dnia ani powrócić do pracy po przerwie obiadowej. Jednocześnie nikt nie robi lepszej kawy niż Włosi. Najbardziej lubią oni zwykłe, czarne "espresso" podane w delikatnie podgrzanej filiżance o grubych brzegach.

Włosi nie rozsiadają się w kawiarni ani nie sączą dużego "latte" z kubka z imieniem. Jedyny Starbucks upadł we Włoszech w bardzo szybkim tempie. Kawę pije się w zaprzyjaźnionym barze, "wpada się i wypada", w międzyczasie zamieniając kilka miłych słów z właścicielem.

Rodzaje kawy i 'caffe corretto'Rodzaje kawy i 'caffe corretto' Shutterstock

Caffe corretto, czyli kawa z alkoholem 

Klasyczne espresso czasami zamieniane jest na "caffe macchiato" (z plamką spienionego mleka), a czasami na "latte macchiato" (dużo mleka i tylko plamka kawy). Jednak najlepszym wynalazkiem Włochów jest tzw. "caffe corretto", czyli dosłownie "poprawione" espresso. Do podkręcenia smaku kawy wykorzystuje się sambukę albo grappę. Sambuca to włoski likier o anyżowo-ziołowym posmaku. Zawiera podobną ilość alkoholu do polskiej wódki, ale jej smak jest dużo bardziej intensywny. Z tego powodu, wiele osób woli "caffe corretto" z grappą, czyli odpowiednikiem naszego bimbru.

Najsłynniejszym włoskim likierem anyżowym jest Mistrà produkowana w regionie Marche, a w przypadku sambuki najczęściej spotykaną butelką jest Molinari. Tradycja stosowania anyżu sięga czasów starożytnych Rzymian. O buteleczce z anyżowym alkoholem jako niezbędnym wyposażeniu żołnierzy wspominają też XIX-wieczne opowiadania. Włosi lubią pielęgnować dawne zwyczaje i chwała im za to. "Caffe corretto" powinno cieszyć się co najmniej tak dużą sławą jak znany już w Polsce pomarańczowy napój do aperitivo - Aperol. 

Jak przygotować "poprawione" espresso w domu? 

Kawa "poprawiona" alkoholem nie tylko pobudza, jest też bardzo smaczna! Aby przygotować ją w domu, trzeba dysponować dobrą bazą, czyli mocnym espresso. Najlepszą kawę uzyskasz z ekspresu na kapsułki. Hermetycznie zamknięty surowiec nie traci smaku, ani zapachu, zachowując wszystkie swoje właściwości do momentu wciśnięcia przycisku i przedziurawienia kapsułki przez ekspres. Kawa w ziarnach po otwarciu bardzo szybko traci aromat, nie zawsze potrafimy też odpowiednio ustawić ekspres pod względem intensywności i temperatury napoju.

Po zrobieniu espresso (koniecznie ristretto - czyli małego, maksymalnie na dwa palce!) wlej do filiżanki kieliszek alkoholu. Tak przygotowaną kawę możesz dodatkowo posłodzić. "Caffe corretto" serwuj do deseru: likier anyżowy poprawia trawienie i zmniejsza poczucie napełnienia.

Choć często śmiejemy się z włoskiego temperamentu i panującego w Italii chaosu, trzeba przyznać, że małe przyjemności mają oni wyjątkowo uporządkowane. "Caffe corretto" bez wątpienia jest jedną z nich: ma być przede wszystkim mocne!

   

Komentarze (33)
Zaloguj się
  • paseo

    0

    automaty na kapsulki juz sie nie sprzedaja i dobrze.kapsulki sa brudne,czesto zakurzone i wkladasz to do maszynki.Potem zostaja w niej nie wyplukane resztki,ktore trudno usunac.Woda rzadko uzywana w pojemniku zielenieje i robi sie wstretna.i tak dalej.Nie ma niczego lepszego niz tradycjna "kawiarka" cisnienoowa,stawiana na palniku,ktora wymyslil pan Alfonso Bialetti w Italii w 1933 roku (umarl w wieku 93 lat 2 lata temu) Gazeta zalana rekalmami wszelkiego typu; od oszukanczych po sponsorowane udajac eprawdziwe teksty.Nie do wytrzymania !

  • darcys44

    0

    Włosi mają też "lepszą mafię" niż polska. Ale czy to powód do dumy ?

  • tomasz78abc

    0

    To moze w Polsce zrobic kapsulkowce 50 na 50? Smak syfiatej kapsulkowej kawy maszyna zabije bimbrem? I 10zl od kapsulki mozna brac

  • der-rauber

    0

    Kapsułki są beznadziejne. A do tego nieekologiczne.

  • student_zebrak

    0

    alkohol w Italii jest tani i ogolnie dostepny
    a pijanych nie widac
    odwrotnie w kraju nadwislanskim

  • Arek Jabłkowski

    Oceniono 2 razy 0

    grappa srappa, LOL ja tam dolewam gorzale do wszystkiego :) a zwlaszcza do browara .hahahahaha

  • Krzysztof Woźniak

    Oceniono 4 razy 2

    We Włoszech policjant czy żandarm nie stoi za rogiem kawiarni i leci do każdego kierowcy wsiadającego do samochodu z alkomatem by sprawdzić czy pił kawę z alkoholem czy wypił lampkę wina,no ale to są włochy a nie polska.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX