Grill węglowy Fot. Shutterstock/VectorLifestylepic
Grill węglowy zdecydowanie cieszy się największą popularnością. Smak, zapach i aromat przyrządzanego na nim jedzenia doceni każdy miłośnik grillowania. Prosta budowa grilla – blaszane palenisko, nóżki i ruszt umożliwiają przenoszenie go w dowolne miejsce w ogrodzie lub na tarasie. Podczas grillowania powstaje dym, który nadaje jedzeniu specjalnych walorów smakowych.
Jakie wady ma grill węglowy? Nie można na nim regulować temperatury. Możemy jedynie podnosić lub opuszczać ruszt. Niecierpliwi na pewno nie polubią rozpalania, które może czasami zając dużo czasu. Warto zaopatrzyć się w podpałkę do grilla. Grill węglowy wymaga oczywiście otwartej przestrzeni, ze względu na dym nie powinien stać zbyt blisko stołu, przy którym siedzą goście czy rodzina.
Zwolennicy modeli węglowych uważają, że nic nie jest w stanie zastąpić smaku przyrządzanego jedzenia na ruszcie grilla węglowego.
Grill gazowy Fot. CC0 Public domain
Grille gazowe są dużo droższe od modeli węglowych. Cena uzależniona jest od ilości palników. Do rozpalenia grilla wymagana jest butla z gazem lub gaz ziemny.
Jakie zalety ma grill gazowy? Bardzo szybko się rozpala, a oprócz tego utrzymuje stałą temperaturę. W razie konieczności możemy ją regulować, dzięki czemu przygotujemy jedzenie, jakie najbardziej lubimy. Potrawy przygotowane na grillu nie mają w sobie toksycznych związków.
Jedyne wady grilla gazowego to cena oraz waga. Kupno sprzętu o solidnej konstrukcji to wydatek od kilkuset złotych wzwyż. Nieduży grill gazowy zmieści się na balkonie lub tarasie, nie wymaga otwartej przestrzeni. Duże urządzenia niestety są ciężkie do przestawiania, dlatego warto znaleźć w ogrodzie lub na tarasie miejsce dla niego na stałe.
Wybór modeli grilla powinien zależeć w dużej mierze od tego jak często będziemy grillować. Jeżeli będziemy organizować grilla sporadycznie lepiej wybrać model węglowy, sam zakup będzie tańszy, a kupno worka węgla przez imprezą nie będzie stanowił problemu. Z kolei jeśli jesteśmy wielkimi miłośnikami intensywnego grillowania zdecydowanie bardziej opłaca się kupić grill gazowy. Sam sprzęt jest dość drogi, jednak gaz to najtańsze paliwo. Przy częstym grillowaniu model gazowy będzie dużo bardziej ekonomiczny.
Kolejną decydującą kwestią będzie sam proces grillowania. Miłośnicy uwielbiają doglądać posiłku – dla nich najlepszym wyborem będzie grill węglowy. Jedzenie będzie przygotowywało się spokojnie i równomiernie, a pilnowanie stanie się lubianym rytuałem. Wielbiciele grillowanego jedzenia, którzy jednak nie przepadają za częstym doglądaniem grilla powinni zdecydować się na model gazowy – w nim jedzenie przygotuje się błyskawicznie, dzięki wysokiej temperaturze w urządzeniu.