5 cech idealnego piekarnika

Piekarnik to element wyposażenia każdej kuchni. Miłośnicy gotowania z pewnością wiedzą jak wspaniałe i pyszne może być przygotowywanie rumianych ciast, soczystych mięs i przepysznych zapiekanek na obiad dla całej rodziny. Warto jednak kupić porządny sprzęt, by posłużył przez długie lata a jednocześnie pasował do aranżacji kuchni. Znamy 5 cech idealnego piekarnika.

1. Wielkość

Wielkość piekarnika ma ogromne znaczenie. Powinniśmy wziąć pod uwagę liczbę domowników, metraż kuchni, a także częstość użytkowania tego sprzętu. Zastanów się, jakie potrawy najczęściej pieczesz – czy są to mięsa, zapiekanki, ziemniaki, a może jesteś miłośnikiem wypieków i pieczesz ciasta, babeczki dla całej rodziny. Pomyśl też nie przydałby się piekarnik dwupoziomowy lub mieszczący 2 blachy/naczynia obok siebie.

Jeśli mamy małą kuchnię warto wybrać piekarnik kompaktowy, o zmniejszonych wymiarach, dzięki czemu przestrzeń w pomieszczeniu będzie bardziej funkcjonalna. Standardowe piekarniki mają szerokość i wysokość około 60 cm. Z kolei szerokość modeli powiększonych to nawet 90 cm, najlepiej wybrać je do naprawdę dużych kuchni.

AGD w zabudowieAGD w zabudowie fot. Bosch

2. Piekarnik z kuchenką lub pojedynczo 

Zastanów się jaki model piekarnika wybierasz. W niedużej kuchni najlepiej sprawdzą się urządzenia składające się z płyty grzewczej i piekarnika, połączone w całość – zajmie to mniej miejsca, jednak działanie obu elementów jest od siebie uzależnione. Natomiast jeśli dysponujesz dużą ilością miejsca warto wybrać oddzielny piekarnik, dzięki czemu możemy zamontować go na poziomie wzorku, łatwiej wtedy kontrolować proces pieczenia.

3. Rodzaj piekarnika

W sklepach znajdziemy różne rodzaje piekarników. Powinniśmy wybrać urządzenie dostosowane do swoich oczekiwań. Najbardziej popularny jest piekarnik elektryczny, który upiecze mięsa, zapiekanki, ciasta, a także odgrzeje praktycznie każdą potrawę. Drugi w kolejności jest piekarnik gazowy, jednak potrafi on wysuszyć pieczone czy podgrzewane potrawy.

Przyszłościowy wydaje się być piekarnik parowy, dzięki któremu przygotujesz pyszne, zdrowe i beztłuszczowe potrawy na parze. Niestety w tym modelu piekarnika nie da się upiec ciasta.

4. System grzewczy piekarnika

Standardowe piekarniki mają system grzewczy z góry i z dołu, co umożliwia pieczenie na różnych poziomach. Bardzo przydatny okazuje się piekarnik z termoobiegiem. Dlaczego? Ciepłe powietrze rozprowadzane jest równomiernie po całym piekarniku, dzięki czemu całe danie lub ciasto będzie tak samo dopieczone.

5. Funkcje dodatkowe

Nowoczesne piekarniki mają wbudowane szereg przydatnych funkcji, miedzy innymi rozmrażanie, szybkie nagrzewanie, czyszczenie (to idealna funkcja dla leniwych i zapracowanych) czy automatyczne programy pieczenia. Świetną opcją dla mieszkańców bloków, którzy nie mają działki jest funkcja grilla w piekarniku, dzięki czemu mogą przyrządzić kiełbaski, mięsa czy zapiekanki. Przydatna okazuje się podwójna komora, umożliwiająca pieczenie dań na różnych poziomach, w różnych temperaturach, a jednocześnie o innych zapachach.

Więcej o:
Copyright © Agora SA