Płyta indukcyjna czy gazowa? - porównanie

Nieważne czy uwielbiasz gotować, czy nienawidzisz. W każdej kuchni musi się znaleźć kuchenka, to obowiązkowy element wyposażenia. Którą płytę grzewczą lepiej wybrać: indukcyjną czy gazową? Postanowiliśmy je porównać. Wzięliśmy też pod uwagę kwestie finansowe.

Płyta indukcyjna

Płyta indukcyjna IRS 953, szer. 90 cm, panel dotykowy, 5 pól, 9 poziomów mocy, 9 funkcji, 3399 zł, Teka Płyta indukcyjna IRS 953, szer. 90 cm, panel dotykowy, 5 pól, 9 poziomów mocy, 9 funkcji, 3399 zł, Teka  fot. Teka

Płyty indukcyjne cieszą się coraz większą popularnością. Nic dziwnego - są bardzo funkcjonalne, a ponadto w nowych blokach bardzo często nie ma dopływu gazu, mieszkańcy muszą więc wybierać płytę grzewczą spośród modeli indukcyjnych oraz ceramicznych.

W kuchence indukcyjnej pod szklaną płytą znajdują się tzw. cewki indukcyjne. Gdy postawimy na płycie specjalnie do niej przeznaczone naczynie, cewki wytwarzają zmienne pole elektromagnetyczne, które z kolei wytwarza ciepło w naczyniu.
Powoduje to, że powstała energia w całości zostaje wykorzystana do rozgrzania garnka i do gotowania. Gdy zdejmiemy garnek, płyta będzie chłodna.

Testujemy płytę indukcyjną

Ze względu na takie działanie płyta indukcyjna to gwarancja bezpieczeństwa. Ciepły jest jedynie garnek, nie płyta wokół niego, dzięki czemu nawet gdy dziecko, kręcąc się po kuchni, przez przypadek dotknie płyty, nie poparzy się. Płyta będzie albo chłodna, albo delikatnie ciepła.

Dzięki temu, że płyta za bardzo się nie nagrzewa, resztki jedzenia się nie przypalają. Gładką i płaską powierzchnię urządzenia łatwo utrzymać w czystości. Ogromną zaletą modeli indukcyjnych jest nowoczesny minimalistyczny wygląd, świetnie pasują one do designerskich aranżacji.

Jakie wady ma płyta indukcyjna? Do gotowania na niej niezbędne są specjalne naczynia z płaskim dnem, przylegające całą powierzchnią do pola grzewczego. Garnki muszą być także dopasowane wielkością do pól na płycie.

Płyta gazowa

Płyty gazowe, choć tradycyjne, nadal cieszą się popularnością. Wyróżniamy ich trzy rodzaje. Najtańsze są emaliowane, z kolei modele ze stali nierdzewnej charakteryzują się dużą wytrzymałością, a płyty ze szkła hartowanego wyglądem przypominają modele indukcyjne.

W sklepach znajdziemy bardzo duży wybór modeli płyt gazowych. Kosztują one od 300 zł wzwyż. Na płycie można wszystkich rodzaju garnków. Gaz to stosunkowo tani surowiec, dzięki czemu koszty eksploatacji płyty będą bardzo niskie, a co za tym idzie, w rachunkach zauważymy dużą oszczędność. Gotując na gazie, możemy kontrolować siłę grzania i ją regulować.

Wadą płyt gazowych jest mniejsze bezpieczeństwo. Nie wolno zostawiać otwartego płomienia, gdy nie ma nas w pobliżu. Rozgrzane naczynie może nas poparzyć, powinniśmy więc zachowywać szczególną ostrożność. Palniki i kratki na płycie kuchennej dużo trudniej utrzymać w czystości niż w modelu indukcyjnym. Nalot ze spalonego gazu może osadzać się na szafkach i kuchennych sprzętach.

Płyta indukcyjna vs płyta gazowa - która dla kogo?

Zarówno płyta indukcyjna, jak i gazowa mają swoich zwolenników. Podsumowując, model indukcyjny zdecydowanie wygrywa w kategorii funkcjonalności. Z kolei płyta gazowa zachęca do kupna ceną, to najtańszy wariat. Na tej podstawie powinniśmy zdecydować, na czym nam bardziej zależy. Czy największą uwagę przywiązujemy do funkcjonalności i własnej wygody, czy też zależy nam na jak najniższych rachunkach.

Jeśli dużo gotujemy, warto wybrać płytę indukcyjną, ponieważ skróci ona czas przygotowywania posiłków nawet o 30%.

Więcej o:
Copyright © Agora SA