Preparaty zrobione na bazie naturalnych surowców można z powodzeniem stosować do roślin uprawianych nie tylko w ogrodzie, ale taż w domu czy na balkonie.
Mnóstwo roślin produkuje naturalne substancje, które z powodzeniem możemy wykorzystać w walce z atakiem szkodników czy chorób. Rumianek czy pokrzywa to najpopularniejsze przykłady. Ze świeżych lub suszonych roślin można sporządzać napary, wyciągi i gnojówki.
Są sytuacje, kiedy nie możemy lub nie powinniśmy używać chemicznych środków ochrony. Niektórzy ludzie mają na nie alergię, inni chcą przed nimi uchronić małe dzieci, zwierzęta domowe, a jeszcze inni rezygnują z pestycydów, bo starają się chronić pożyteczne dla natury owady, takie jak biedronki czy złotooki. Naturalne środki ochrony roślin łatwo sporządzić samemu, robiąc napary, wyciągi lub wywary z roślin zebranych samodzielnie albo kupionych w sklepie zielarskim.
Pokrzywa sprawdzi się w zwalczaniu mszyc, przędziorków, szarej pleśni i mączniaka - te choroby często dotykają rośliny zarówno w ogrodzie, jak i hodowane w doniczkach w domu..
Różom najbardziej szkodzą mszyce, bo żerują w dużych koloniach i rozmnażają się bardzo szybko. Można je jednak zwalczać ekologicznie. Wystarczy przygotować wiosną gnojówkę z pokrzywy i odpowiednio rozcieńczoną, regularnie opryskiwać różane krzewy co 7-10 dni. Dzięki temu nie tylko będą rzadziej zasiedlane przez mszyce, ale też dodatkowo wzmocnione.
Zbieramy tylko zielone części, bez korzeni, przed kwitnieniem – a zatem koniecznie wiosną. Chociaż można również wykorzystać suszone ziele.
Pocięte rośliny zalewamy chłodną wodą – najlepiej deszczówką, tak by je przykryła.
Miksturę odstawiamy na 2 tygodnie w ciemne miejsce, bo nie docierało do nich słońce. Codziennie mieszamy.
Przefermentowaną gnojówkę cedzimy przez gęste sito. Otrzymany płyn rozcieńczamy 10-krotnie.
Przecedzoną i rozcieńczoną gnojówką z pokrzyw podlewamy lub opryskujemy rośliny w dni, kiedy nie pada deszcz, rano lub o zmierzchu.
Pamiętajmy, że naturalne środki ochrony roślin mają intensywne działanie. Stosujmy je nie częściej niż dwa razy w tygodniu.
Naturalne ekstrakty mają różną siłę działania. Jeśli musimy reagować szybko, stosujemy napary, a gdy szkodnik lub choroba jest w małym nasileniu - wywary, wyciągi i gnojówki z roślin świeżych lub suszonych.
Napar: Robimy go ze świeżo pokrojonych roślin zalanych wrzącą wodą w takiej ilości, by całkowicie przykryła rośliny (UWAGA: to zalecenie jest jednakowe dla wszystkich rodzajów ekstraktów roślinnych – chyba że podano inaczej).
Roztwór: podgrzewamy 15-20 min w 70-80°C. Studzimy, cedzimy i opryskujemy rośliny.
Wyciąg: Pokrojone rośliny zalewamy ciepłą wodą, nakrywamy pojemnik i odstawiamy na 24-48 godz. Cedzimy i opryskujemy nim rośliny.
Wywar: Rośliny zalewamy w garnku zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez ok. 6 godz. Ostudzony wywar rozcieńczamy trzykrotnie wodą o temperaturze otoczenia, cedzimy i opryskujemy nim rośliny. Stosujemy wczesną wiosną w formie oprysków do zwalczania chorób grzybowych.