Podłoga w kuchni. Przegląd materiałów wykończeniowych

Podłoga w kuchni powinna być odporna na wodę i uszkodzenia mechaniczne. A na dodatek - łatwa do utrzymania w czystości. Przyjrzyjmy się materiałom wykończeniowym na podłogę - najczęściej wybieranym oraz nietypowym.

Podłoga w kuchni, zwłaszcza w domach, w których gotuje się chętnie i często, jest narażona na intensywne użytkowanie. A to wyleje się na nią woda, mleko czy oliwa, a to spadną obierki, ciężki nóż albo garnek, rozbije się jajko lub szklanka. Idealna podłoga powinna więc być łatwa do sprzątnięcia, odporna na zaplamienia, zarysowania, stłuczenia. A na dodatek – podobać się domownikom i pasować do reszty wnętrza. Dobrze by też było, gdyby była przyjemna dla stóp. Wybór jest ogromny, decyzja wymaga więc namysłu. Warto się zastanowić, czy ważniejsze są dla nas względy praktyczne, czy estetyczne. A może uda się pogodzić jedno z drugim? Przygotowaliśmy dla was przegląd różnych materiałów. Zobaczcie, jakie są wady, a jakie zalety każdego z nich. Wybór podłogi do kuchni to przecież decyzja na lata.

Podłoga w kuchni. Jaką wybrać?>>

Podłoga w kuchni - płytki ceramiczne

Są niezwykle popularne i produkowane w niezliczonej liczbie rozmiarów, wzorów i kolorów. Każdy bez trudu wybierze takie, które dopasuje zarówno do stylu swojej kuchni, jak i do swoich upodobań. W nowoczesnej aranżacji sprawdzą się jednolite, polerowane płytki w rozmiarze 60 x 60 cm, w rustykalnej - matowe o nieregularnych krawędziach, trochę przypominające kamień. Z kolei płytki drewnopodobne sprawią, że wnętrze stanie się bardziej przytulne. Bez problemu znajdziemy płytki w odpowiadającej nam cenie - najtańsze to koszt zaledwie kilkunastu złotych za metr kwadratowy.

Płytki ceramiczne na podłogę. Modne wzory>>

ZALETY
• odporne na uszkodzenia, ścieranie
• łatwe do utrzymania w czystości
• można znaleźć tanie i ładne
WADY
• podłoga jest twarda i zimna (warto pomyśleć o ogrzewaniu podłogowym)
• jeśli upadnie nam np. szklanka, na pewno się stłucze

Płytki na podłodze w kuchniPłytki na podłodze w kuchni Fot. Michał Skorupski

Podłoga w kuchni - gres

To rodzaj bardzo twardych płytek ceramicznych. Gres może być polerowany – wygląda wtedy bardzo efektownie, ale jest nieodporny na plamy, a w mikropory wżerają się zabrudzenia, dlatego warto go zaimpregnować. Gres szkliwiony impregnacji nie wymaga, bo nie plami się i jest nienasiąkliwy. Niestety, w wyniku np. uderzenia lub upadku ciężkiego przedmiotu może odprysnąć. Do wyboru są różne wykończenia powierzchni, m.in. poler, półpoler, satyna, lappato. Może też doskonale imitować naturalne materiały, np. drewno czy granit.

Gres bez tajemnic>>

ZALETY
• piękny i elegancki, a przy tym trwały
• na rynku jest duży wybór wzorów i kolorów
WADY
• polerowany jest bardzo śliski, zwłaszcza na mokro,
• gdy na podłogę upadnie coś ciężkiego, może ją uszkodzić
• podłoga jest zimna

Płytki na podłodze w kuchniFot. Shutterstock/KUPRYNENKO ANDRII

Podłoga w kuchni - cegła

Podłoga z cegieł to rozwiązanie stosunkowo rzadko spotykane, ale wyjątkowo ciekawe. Nadaje wnętrzom nieco staroświecki i rustykalny wygląd. Dobrze sprawdzi się w stylowym wiejskim domu albo w mieszkaniu w starej kamienicy. Mało kto decyduje się dzisiaj na położenie takiej podłogi w nowo wybudowanym domu, ale jeśli kupiliście dom, w którym jest takie wykończenie, nie wymieniajcie go na inne - poniżej podpowiadamy, w jaki sposób o nie zadbać.

Remont starej podłogi z cegieł>>

ZALETY
• bardzo dekoracyjna i oryginalna posadzka
WADY
• kłopotliwe układanie
• podłoga z cegieł jest ciężka
• mało odporna na zabrudzenia, gdyż ma nierówną powierzchnię

Płytki na podłodze w kuchniFot. Michał Mutor

Podłoga w kuchni - kamień

Ponieważ to surowiec naturalny, każdy kamień (nawet tego samego rodzaju) jest inny, niepowtarzalna będzie też więc każda podłoga. Zapewnia posadzkę na lata (zwłaszcza z granitu), bo kamień jest odporny na zarysowanie i stłuczenia. Niektóre rodzaje mają jednak porowatą, chropowatą strukturę i są podatne na zabrudzenia; mogą się przebarwiać, a nawet wchłaniać tłuszcz. Większość kamiennych podłóg wymaga impregnacji.

Kamień na podłogę>>

ZALETY
• naturalny
• luksusowy
• bardzo efektowny
WADY
• zimny i ciężki
• trzeba go impregnować
• drogi

Płytki na podłodze w kuchniFot. Shutterstock/Vadim Ovchinnikov

Podłoga w kuchni - beton

Podłogi z betonu doskonale pasują do minimalistycznych wnętrz z dużymi przeszkleniami, a także do wnętrz w stylu industrialnym i loftowym. Gładkie betonowe powierzchnie optycznie powiększają przestrzeń, stanowią świetne, neutralne tło kuchennych mebli i akcesoriów. Pięknie komponują się z każdym rodzajem drewna. Przy pomocy specjalnej farby możemy taką podłogę pomalować - w całości lub we wzory (warto wtedy wykorzystać szablony malarskie).

Podłogi betonowe>>

ZALETY
• stosunkowo tanie rozwiązanie
• podłoga jest wytrzymała, odporna na ścieranie i pękanie
• łatwa do utrzymania w czystości (brak szczelin), nie wymaga konserwacji
WADY
• posadzka jest zimna i twarda, dobrze więc zainstalować pod nią ogrzewanie podłogowe
• wykonanie podłogi jest praco- i czasochłonne

Podłoga w kuchni - betonPodłoga w kuchni - beton Fot. Shutterstock/alexandre zveiger

Podłoga w kuchni - żywica

Żywica daje ogromne możliwości aranżacyjne. Pozwala uzyskać dużą gładką powierzchnię bez łączeń, dzięki czemu pomieszczenie wydaje się większe. Do wyboru jest bogata gama kolorów (żywica może być barwiona w masie). Żywiczną posadzkę można wykończyć w połysku, macie lub półmacie.

Czy warto mieć w domu posadzkę z żywicy?>>

ZALETY
• wytrzymała,
• nie ma szczelin, łatwo ją więc utrzymać w czystości (ważne dla alergików)
• ciepła w dotyku
WADY
• wymaga fachowego wykonania i odpowiedniego przygotowania podłoża

Podłoga z żywicyPodłoga z żywicy Fot. Sylwester Rejmer

Podłoga w kuchni - wykładzina winylowa

Elastyczna i łatwa w montażu, pozwala na przeprowadzenie we wnętrzu szybkiej metamorfozy. A kiedy się znudzi - usuniemy ją bez konieczności przeprowadzania czasochłonnego remontu. Cenowo porównywalna z panelami laminowanymi, ale nie daje niemiłego efektu „stukania”. Podłogi winylowe nowej generacji wyglądem znakomicie imitują także naturalne materiały, takie jak drewno, ceramika czy kamień. Oferta wzorów jest niemal nieograniczona, łatwo więc dobrać wykładzinę do stylu wnętrza.

Wykładziny elastyczne>>

ZALETY
• można ją kłaść na starych podłogach
• jest ciepła i miła dla stóp
• wodoodporne i antypoślizgowe
• niedroga
WADY
• nie jest bardzo odporne na rysy i nacięcia
• nie wszyscy lubią jej „plastikowy” wygląd

Podłoga z żywicyFot. Shutterstock/Kristof Gregoire

Podłoga w kuchni - nowe materiały

EcoMalta – zaprawa kwarcowa. Podstawowym składnikiem jest kwarc oraz inne minerały i kruszywa. Rozprowadzona zaprawa schnie i staje się twarda, bardzo odporna na zmiany temperatury, ścieranie, uszkodzenia mechaniczne. Jest też odporna na wilgoć, zmywalna i się nie odbarwia. Dzięki jej dużej elastyczności można uzyskać nawet kilkadziesiąt metrów ciągłej, gładkiej powierzchni. Taka podłoga nadaje wnętrzu nieco surowy, industrialny wygląd, jednak w przeciwieństwie do materiałów zawierających cement jest ciepła i miła w dotyku. Śmiało można ją zaliczyć do podłóg ekologicznych – nie zawiera cementu, wapna, gipsu, żywic epoksydowych. Rozcieńczalnikiem jest woda, dzięki czemu nie wywołuje alergii, nie zwiększa produkcji CO2, nie wysusza powietrza we wnętrzu. EcoMalta ma grubość 2–3 mm i można ją kłaść również na ogrzewanie podłogowe.

Podłoga z żywicyFot. Studio Prostych Form


Laminam – spieki kwarcowe. Składa się wyłącznie z kwarcu i wody, jest więc w 100 proc. naturalny. Dzięki specjalnej technologii (mieszankę poddaje się działaniu bardzo wysokiej temperatury i bardzo wysokiego ciśnienia) powstaje niezwykle twardy materiał. Płyty wytwarza się w formatach 324 x 162 cm oraz 300 x 100 cm. Mają lepsze parametry użytkowe niż kamień naturalny: są bardzo trwałe, odporne na uszkodzenia mechaniczne, wysokie temperatury oraz na zaplamienie (np. kwasem owoców, winem). Nie odbarwiają się i przez lata nie zmieniają wyglądu.

Obydwa materiały stosuje się na podłogi, blaty oraz ściany (z EcoMalty można też robić zlewy i brodziki). Pozwala to uzyskać efekt jednorodności, a w związku z tym – optycznie powiększyć wnętrze.

Podłoga w kuchni>>

Podłoga w kuchni - korek

Naturalny i ekologiczny. Doskonale izoluje termicznie (porównywalnie do styropianu i wełny mineralnej) i akustycznie. Jest elastyczny: poddaje się naciskowi, ale szybko wraca do poprzedniego stanu. Szybko się go układa, bo ma formę płytek lub paneli. W kuchni powinien być pokryty warstwą lakieru odpornego na wilgoć. Jest elektrostatyczny – nie przyciąga kurzu (to materiał przyjazny alergikom). Odporny na działanie grzybów i pleśni. W kontakcie z ogniem zapala się z trudem i powoli. Wnętrza wyłożone korkiem sprawiają wrażenie bardziej przytulnych.

Korkowa podłoga>>

ZALETY
• podłoga jest ciepła i przyjemna dla bosych stóp
• miękka, elastyczna i antypoślizgowa
• poprawia akustykę wnętrza (wycisza je)
WADY
• wymaga starannego montażu
• nie wszystkim podoba się ziarnista struktura korka

Podłoga w kuchni - korekPodłoga w kuchni - korek Fot. Dom Korkowy

Podłoga w kuchni - drewno

Nigdy nie wychodzi z mody, ale czy można je zastosować w kuchni, gdzie jest narażone na zachlapanie, zaplamienie, uderzenia upadającymi przedmiotami? Tak, ale warto wybrać odpowiedni gatunek i należycie zabezpieczyć. A co jeśli mamy stare deski albo zniszczony parkiet? To supermodna podłoga, bo wpisuje się w gorący trend 2018 roku – wabi-sabi. Nawiązuje on do japońskiej filozofii polegającej na odnajdowaniu piękna w niedoskonałościach i akceptacji naturalnego cyklu dojrzewania i starzenia się materiałów.

Drewno w kuchni na wiele sposobów>>

ZALETY
• ociepla i wycisza wnętrza
• podłoga jest ciepła i przyjemna w dotyku
• ponadczasowa, elegancka i długowieczna
• można ją odnawiać
WADY
• wysoka cena
• wymagający montaż

Jakie drewno wybrać i jak je zabezpieczać?

Drewno na kuchenną podłogę powinno być twarde i odporne na odkształcenia. Gatunki egzotyczne, np. iroko, tek, merbau, są pod tym względem lepsze i wytrzymalsze od rodzimych.
Jak zabezpieczać drewno? Jeśli zdecydujemy się na lakierowanie, trzeba poszukać preparatu przeznaczonego do kuchni i łazienek, a nawet do łodzi albo sal gimnastycznych – będzie najtrwalszy. Jednak nawet taka powłoka z biegiem lat się zużywa, przeciera i wtedy konieczne będzie cyklinowanie całości i ponowne lakierowanie.
Innym sposobem jest olejowanie. Olej wnika w drewno, dobrze je zabezpiecza i pozwala zachować jego naturalny wygląd, ładnie podkreślając rysunek słojów. Zniszczony fragment wystarczy przetrzeć lekko papierem ściernym i ponownie pokryć olejem.

Podłoga w kuchni - drewnoPodłoga w kuchni - drewno Fot. Cerrad, Michał Mutor

Podłoga w kuchni - panele drewnopodobne

Współczesne panele do złudzenia przypominają naturalne drewno, a są od niego tańsze. Mogą imitować dowolny gatunek oraz każdy rodzaj desek czy parkietu. Do kuchni należy wybrać te z wysoką klasą ścieralności (od AC3 wzwyż) i dość grube (minimum 8 mm). Pamiętajmy, że sposób ułożenia paneli na podłodze może sprawić, że optycznie zmienimy proporcje pomieszczenia (ułożenie paneli wzdłuż lub wszerz). Można też zdecydować się na bardziej oryginalne rozwiązanie i ułożyć je po skosie, czyli pod kątem 45 stopni (w stosunku do ścian).

Panele podłogowe: szybko i dobrze>>

ZALETY
• niedrogie
• łatwe do utrzymania w czystości
• ciepłe i miłe w dotyku
WADY
• zarysowanych czy zaplamionych nie da się odnowić
• nie wszyscy lubią akustyczność paneli

Podłoga w kuchni - drewnoFot. Mariusz Purta

Więcej o:
Copyright © Agora SA