Silikonowe akcesoria kuchenne są ładne i kolorowe, lecz to nie jedyny powód, dla którego tak chętnie stosujemy je w kuchni. Silikon ma właściwości, których nie znajdziemy w żadnym innym tworzywie wykorzystywanym do produkcji przyborów kuchennych. Po pierwsze, silikon jest odporny na ekstremalne temperatury - zarówno niskie, jak i wysokie. Dobrze znosi temperatury od -40 do 260 stopni Celsjusza, dlatego świetnie sprawdza się zarówno przy gotowaniu i pieczeniu, jak i przechowywaniu żywności w zamrażalniku. Oprócz tego, można wkładać go do kuchenki mikrofalowej. Nie zmienia smaku potraw i jest odporny na działanie wody oraz pary wodnej.
Z silikonowych akcesoriów przydatnych podczas gotowania, warto mieć durszlak, który nakłada się na garnek i z łatwością odcedza wodę. Przydatna jest też silikonowa pokrywa, która zapobiega kipieniu. Jeśli lubisz potrawy na parze, w twojej kuchni nie może zabraknąć parowara silikonowego - jest wygodny i wymaga mniej zachodu niż klasyczny. Z silikonu produkowane są też garnki, w których możesz przygotowywać dania w mikrofalówce, a także koszyczki do gotowania jajek albo zaparzania herbaty.
Silikonowe przybory kuchenne przydają się we wszystkich fazach przygotowywania potraw. Silikon jest niedrogi, stąd jego duża popularność oraz różnorodność produktów oferowanych przez producentów. Wiele czynności, które do tej pory wykonywaliśmy ręcznie, lub przy użyciu ciężkich metalowych narzędzi, teraz możemy szybko i sprawnie wykonać za pomocą akcesoriów z silikonu. Ciekawą propozycją jest zestaw do mięsa, składający się z "pazurków", rękawic i pędzelka. Jeśli twoją zmorą jest przewracanie jedzenia na patelni, silikonowa łopatka sprawdzi się w tej roli najlepiej. Próbujesz wydobyć z miski sos albo krem? Najszybciej i najdokładniej zrobisz to za pomocą szpatułki.
Silikonowe akcesoria są higieniczne i łatwe w czyszczeniu. Możesz myć je w zmywarce i łatwo pozbyć się z nich resztek albo barwników z jedzenia (w przeciwieństwie do drewna). Przygotowujesz danie z buraczków albo jagód? Silikon to zbawienie! Świetnym rozwiązaniem jest też silikonowa rękawica kuchenna - nie zostają na niej plamy i nie zużywa się tak szybko, jak jej materiałowy odpowiednik.
Silikonowe formy do wypieków mają dwie olbrzymie zalety. Po pierwsze, nie przykleja się do nich jedzenie, dlatego łatwo wydobędziesz z nich przygotowaną potrawę. To samo tyczy się słodkich wypieków. Po drugie, silikonowe naczynia zajmują dużo mniej miejsca niż przybory ze sztywnego tworzywa (plastiku, metalu). Silikon możesz zgiąć lub zwinąć, oszczędzając przestrzeń w szafkach. Jest elastyczny, więc zawsze wróci do pierwotnej formy. Rozmiary są szczególnie ważne przy akcesoriach, których używamy raz na jakiś czas. Tradycyjne zabrałyby mnóstwo miejsca w kuchni!