Blender służy do rozdrabniania, miksowania, mieszania czy kruszenia lodu. Ten niewielkich rozmiarów sprzęt jest bardzo pomocny w kuchni i jego użycie zaoszczędzi nam sporo czasu podczas przygotowania posiłków. Blendery dzielą się na kielichowe i ręczne. Ich rodzaj dobierz w zależności od swoich potrzeb i częstotliwości użytkowania.
Niezaprzeczalnym plusem blendera ręcznego jest to, że zajmuje niedużo miejsca i zmieścisz go nawet w niewielkiej szufladzie. Jednak ma on mniejszą moc od blendera kielichowego, dlatego może mieć problem z blendowaniem twardszych produktów, takich jak lód czy orzechy. Jest jednak bardziej poręczny i łatwiej się go czyści. Jeżeli więc zależy ci na czasie i nie blendujesz na co dzień dużej ilości jedzenia, mikser ręczny w zupełności ci wystarczy.
Dużym plusem tego blendera jest większa moc, oraz to, że dzięki wbudowanemu kielichowi nie brudzi otoczenia. Możesz przetworzyć w nim większą ilość produktów i poradzi sobie nawet z bardzo twardymi produktami. Dodatkowo jest bezpieczny w użytkowaniu, ponieważ jego ostrza są na dnie kielicha. Jednak zajmuje on więcej miejsca i dłużej się go czyści.