Zestaw do fondue - jaki kupić?

Szwajcarskie danie - fondue podbija serca ludzi na całym świecie. Przygotowane w wersji serowej, mięsnej lub czekoladowej - każde jest pyszne. Sprawdziliśmy, jak skomponować zestaw do przygotowywania fondue.

Fondue - przygotuj pyszne danie w domu

Fondue to danie pochodzące ze Szwajcarii. Po raz pierwszy powstało w XVII wieku, a jego nazwa pochodzi od francuskiego słowa „fondre”, czyli roztapiać. Początkowo był to sposób na pozbycie się podeschłego sera, wystarczyło go roztopić i jeść mocząc w nim chleb. Z biegiem czasu danie zaczęło przybierać nowe postaci. Fondue stało się modnym daniem na spotkaniach w gronie przyjaciół lub romantycznych kolacjach we dwoje. 

Warto zaopatrzyć się w specjalny garnek oraz akcesoria, by fondue przygotować samodzielnie w domu. W Internecie znajdziemy wiele przepisów na fondue serowe, mięsne, słodkie lub czekoladowe.

Garnek do fondue - jaki wybrać?

Do przygotowania fondue przyda się specjalny garnek, który na pewno ułatwi zadanie. Garnki, w których możemy przyrządzić fondue wykonane są z przeróżnych materiałów. Najbardziej popularne są modele ceramiczne, które mają stelaż na świeczkę, dzięki czemu świetnie sprawdzą się do przygotowania fondue czekoladowego. Czekolada rozpuści się nawet w niewysokiej temperaturze.

Jeśli jesteście miłośnikami fondue bulionowego warto zdecydować się na garnek wykonany ze stali, który przez długi czas utrzymuje temperaturę. Nie polecamy jednak przygotowywać w nim fondue serowego, ponieważ ser może przywrzeć do ścianek. Do przygotowania fondue serowego najlepiej sprawdzi się garnek kominkowy.

Nie wiesz jakie fondue będziesz przygotowywać najczęściej? Zainwestuj w takim razie w garnek żeliwny, który jest uniwersalny. Jednak warto pamiętać, że może on pochłaniać i utrzymywać zapachy.

Nie mniej istotny od garnka jest palnik. Najczęściej wybierany jest palnik na specjalną pastę do fondue, dający duży płomień, który wystarczy do rozgrzania garnka. Miłośnicy fondue czekoladowego powinni mieć w domu zapas tealightów.

Im większa jest pojemność garnka, tym więcej sosu można przygotować. Powinniśmy zwrócić na to uwagę, jesli chcemy przygotowywać danie dla większej ilości osób.

Akcesoria do fondue

Przygotowanie fondue to naprawdę prosta sprawa. Warto jednak zaopatrzyć się w potrzebne akcesoria. Prócz garnka z podgrzewaczem niezbędne są miseczki oraz widelczyki. W sklepach znajdziemy specjalne widelczyki przeznaczone do jedzenia fondue. Modele do fondue serowego mają 3 ząbki, a do mięsnego 2. Widelczyki do wersji czekoladowej są dużo krótsze.

Miseczki ułatwią jedzenie przygotowanego dania, posłużą także, jako podstawki, by nie zachlapać jedzeniem obrusu. Zestaw do fondue powinniśmy ustawić na środku stołu, by wszyscy goście mieli do niego równie wygodny dostęp.

Więcej o:
Copyright © Agora SA