Świąteczne muffinki - jak je zrobić?

Muffinki to jeden z najsłynniejszych amerykańskich wypieków. NIe może ich zabraknąć na żadnej imprezie, ale też na świątecznym stole. Są idealne do kawy, herbaty czy kakao. My Polacy, uwielbiamy słodkości, a w święta na stole z pewnością jest ich mnóstwo. Może w tym roku przygotujecie muffinki? Podajemy sprawdzony przepis!

W Internecie znajdziecie mnóstwo przeróżnych przepisów na muffiny, a dziś my podajemy wam sprawdzony.

Składniki suche:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego

Składniki mokre:

  • 100 g masła
  • 1 jajo
  • 1 szklanka mleka

Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania i przypalenia, po czym studzimy. Wszystkie suche składniki mieszamy w jednej misce, a w drugiej jajko ze szklanka mleka. Następnie łączymy zawartość obu misek, dodając ostudzone, rozpuszczone masło. Do ciasta możemy dodać pokrojoną w kostkę białą lub mleczną czekoladę lub owoce. Aby nadać muffinkom świąteczny aromat, warto dodać do ciasta przyprawę korzenną lub cynamon. Jeśli jesteśmy miłośnikami czekoladowych smaków, świetnie sprawdzi się również kakao. Następnie całość energicznie mieszamy łyżką.

Na blaszce układamy papilotki lub foremki na muffiny i za pomocą łyżki nakładamy do nich ciasto. Wierzch możemy posypać wiórkami kokosowymi.

Muffinki pieczemy w temperaturze 175 st C przez 25 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu możemy udekorować je ulubionym kremem.

Będzie pysznie, smacznego! Poniżej znajdziecie foremki niezbędne do przygotowania muffinów.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.