Dzbanek filtrujący - dlaczego warto go mieć?

KM
13.02.2019 15:30
Woda z kranu zawiera mnóstwo związków chemicznych, które nie są widoczne gołym okiem, a pogarszają jej smak i zapach. Z pomocą przychodzi dzbanek filtrujący, który zmiękczy i przefiltruje wodę. Dzbanek to niedrogi, przydatny i bardzo funkcjonalny gadżet.

Jak działa dzbanek filtrujący?

Woda jest niezbędna, wykorzystujemy ją do picia, gotowania, mycia. Woda kranowa, zanim dotrze do naszego mieszkania, Płynie starymi rurami, przez co jej kolor i smak ulegają pogorszeniu. Warto zadbać o to, by była czysta i zdrowa.

Ceny dzbanków filtrujących zaczynają się od 30 zł. To niedroga inwestycja, porównując ją z zamontowaniem specjalnej instalacji w kranie. Dzbanek taki filtruje wodę kranową i oczyszcza ją z substancji negatywnie wpływających na jej smak, zapach i wygląd. W dzbanku umieszczony jest filtr, który zatrzymuje szkodliwe związki chemiczne, a przepuszcza jedynie czystą wodę, wzbogacając ją często w dobre dla zdrowia minerały. Wystarczy nalać wodę z kranu do dzbanka, kierując jej strumień do komory z filtrem. Warto pamiętać, że jeśli zmieniasz filtr, wylej wodę z pierwszego filtrowania - woda z drugiego filtrowania już świetnie nadaje się do spożycia.

Dzbanek filtrujący - dlaczego warto go mieć?

Dzbanek filtrujący to najlepsza alternatywa dla drogich filtrów montowanych w kranie. W sklepach znajdziemy mnóstwo modeli, dzięki czemu każdy znajdzie idealny dla siebie. Dla kilkuosobowej rodziny najlepiej sprawdzi się duży i pojemny dzbanek, z kolei dla singla wystarczy niewielki i poręczny model. Wymiana filtrów w każdym dzbanku jest banalnie prosta. 

Przefiltrowana, czysta i miękka woda świetnie sprawdzi się do zaparzania kawy, herbaty oraz gotowania. Na kubkach i naczyniach nie pozostanie nielubiany, mało estetyczny osad z kamienia, a napoje poprawią swoje walory smakowe. Taką wodę możemy wykorzystać do ekspresu do kawy czy żelazka - z całą pewnością zwiększy to żywotność domowych sprzętów.

Przefiltrowanej wody nie powinno się przechowywać dłużej niż 12 godzin w temperaturze pokojowej; aby wydłużyć jej "żywotność" możemy ją przechowywać w lodówce. Najważniejsze, by woda w dzbanku filtrującym stała w chłodnym i zacienionym miejscu, nienarażonym na działanie promieni słonecznych.