W Internecie znajdziecie mnóstwo przeróżnych przepisów na muffiny, a dziś my podajemy wam sprawdzony.
Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania i przypalenia, po czym studzimy. Wszystkie suche składniki mieszamy w jednej misce, a w drugiej jajko ze szklanka mleka. Następnie łączymy zawartość obu misek, dodając ostudzone, rozpuszczone masło. Do ciasta możemy dodać pokrojoną w kostkę białą lub mleczną czekoladę lub owoce. Aby nadać muffinkom świąteczny aromat, warto dodać do ciasta przyprawę korzenną lub cynamon. Jeśli jesteśmy miłośnikami czekoladowych smaków, świetnie sprawdzi się również kakao. Następnie całość energicznie mieszamy łyżką.
Na blaszce układamy papilotki lub foremki na muffiny i za pomocą łyżki nakładamy do nich ciasto. Wierzch możemy posypać wiórkami kokosowymi.
Muffinki pieczemy w temperaturze 175 st C przez 25 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu możemy udekorować je ulubionym kremem.
Poniżej znajdziecie piekarniki i akcesoria przydatne do przygotowania muffinów! Przygotowując muffinki na imprezę warto je udekować ozdobnymi pikerami.