Waga kuchenna - jak wybrać najlepszą?

W kuchni waga kuchenna jest niezastąpiona. Przyda się nie tylko podczas odważania składników potrzebnych do przygotowania dań, ale też do odmierzania wielkości porcji jedzenia, na przykład w trakcie diety. Jaką wagę kuchenną wybrać? Czym się kierować przy wyborze? Lepiej sprawdzi się mechaniczna czy elektroniczna? Podpowiadamy!

Jaka powinna być idealna waga?

Waga kuchenna mechanicznaWaga kuchenna mechaniczna Fot. shutterstock

Waga kuchenna, która powinna znaleźć się w każdej kuchni musi spełniać 2 funkcje – być praktyczna, ale i estetycznie wykonana. To urządzenie częstego użytku, dlatego nie ma potrzeby chowania jej do szafki. Przygotowując ciasto czy obiad warto zważyć poszczególne produkty, by potrawa była precyzyjnie wykonana, mierzenie „na oko” może zaważyć na końcowym efekcie dania. Kolorowa waga kuchenna stanie się ozdobą kuchni, sprawdzą się do tego celu zarówno nowoczesne modele, jak i te retro.

Waga kuchenna: mechaniczna czy elektroniczna?

Wagę mechaniczną charakteryzuje prosta budowa, łatwość obsługi i niska cena. Wady? Mało precyzyjny pomiar, odchylenie może sięgać nawet 20g, co może być uciążliwe podczas przygotowywania bardziej wymagających i skomplikowanych dań czy ciast. Urządzenie ma zamontowany wewnętrzy odważnik wraz ze wskazówką. Wynik pokazywany jest na zegarze. Wagę mechaniczną kupimy już od 10 zł.

Waga kuchenna elektronicznaWaga kuchenna elektroniczna Fot. shutterstock

Waga elektroniczna wbudowany na płaski odważnik, a wynik ważenia prezentowany jest na wyświetlaczu LCD. Urządzenie zasilane jest wymiennymi bateriami. Model elektroniczny gwarantuje nam precyzyjność do 1-2 g. Niektóre modele mają możliwość przeliczania wagi na kalorie, funkcję tarowania oraz mierzenie objętości płynów. Im więcej funkcji, tym urządzenie jest droższe. Ceny wag elektronicznych zaczynają się od 30 złotych wzwyż.

Czym kierować się przy wyborze wagi kuchennej – 5 ważnych kwestii

  1. Pierwszą kwestią jest zdecydowanie czy wolimy kupić wagę mechaniczną czy elektroniczną.  Do prostych wypieków i codziennego gotowania podstawowych dań, wystarczająca będzie waga mechaniczna, jednak w przypadku bardziej precyzyjnych dań i ciasto lepiej sprawdzi się waga elektroniczna.
  2. Misa z miarką – stawiamy na praktyczność. Zdejmowana misa z miarką pozwala zważyć niemal każdy składnik. Pamiętajmy, by misa stabilnie utrzymywała się na urządzeniu.
  3. Maksymalne obciążenie – obciążenie wag kuchennych mieści się w przedziale 1-5 kg, w zależności od modeli. To w zupełności wystarczające do odmierzania produktów do dań i ciast, jednak do warzyw i owoców skala może okazać się zbyt mała.
  4. Funkcja tarowania – okaże się przydatna podczas pakowania posiłków w pudełka do pracy. Tarowanie automatycznie odejmuje wagę pojemnika.
  5. Dodatkowe funkcje: im więcej funkcji ma urządzenie, tym jego cena jest wyższa. Nowoczesne modele mogą być wyposażone w pokazywanie poziomu cholesterolu, biała, tłuszczów, węglowodanów, ważenie płynów
Więcej o:
Copyright © Agora SA