Piekarnik elektryczny - jaki model wybrać? Poradnik

Piekarnik to podstawowy sprzęt AGD w każdej kuchni - pachnące rumiane ciasta, soczyste mięsa i pyszne zapiekanki to tylko kilka potraw, które możemy w nim przygotować. Piekarnik elektryczny czy gazowy - który lepiej wybrać? Sprawdziliśmy, jakie zalety ma piekarnik elektryczny i jak wybrać najlepszy model.

Piekarnik elektryczny – jak działa? Jakie ma zalety?

Piekarnik elektryczny możemy kupić w wersji wolnostojącej lub do zabudowy – niezależnie od rodzaju zasilania urządzenie działa na tej samej zasadzie, a panie domu go uwielbiają, ze względu na szybsze działanie niż w przypadku popularnych kilkanaście lat temu piekarników gazowych. Nowoczesne piekarniki elektryczne wyposażone są w szereg funkcji ułatwiających nam przygotowywanie pysznych potraw dla całej rodziny.

Piekarniki elektrycznePiekarniki elektryczne Fot Homebook, materiały partnera, kolaż czerykąty

Piekarnik elektryczny – parametry i funkcje

Największą zaletą piekarnika elektrycznego jest wygoda i komfort użytkowania. Wszystkie nowoczesne modele wyposażone są w funkcje termoobiegu, który jest odpowiedzialny za szybkie i równomierne pieczenie, a temperatura utrzymuje się stale. Świetną funkcją jest samooczyszczenie oraz opcja termosondy, czyli elektroniczny termometr, który pozwala zmierzyć wewnętrzną temperaturę dania. Urządzenie posiada oczywiście ruszt, blachy, a niektóre modele nawet rożen oraz uchwyty do trzymania. Szczelne drzwi piekarnika zadbają, by urządzenie nie traciło ciepła i nie nagrzewało pomieszczenia.

Poniżej znajdziecie piekarniki za mniej niż 1500 złotych:

Piekarnik elektryczny ma pojemność od 8 do 42 litrów. Modele wolnostojące są lekkie, więc możemy je w razie potrzeby przenosić. Wybierając model do swojej kuchni koniecznie zwracajmy uwagę na oznaczenie klasy energetycznej, urządzenia z oznaczeniem A są najbardziej oszczędne.

Mini piekarnik elektryczny przenośny

Mini piekarnik elektryczny to doskonały odpowiednik standardowego modelu. Ma zdecydowanie mniejsze gabaryty i dużo niższą cenę, kupimy go za mniej niż 500 złotych. Takie modele urządzeń cieszą się coraz większą popularnością, szczególnie wśród singli i studentów wynajmujących małe kawalerki. Mini piekarnik świetnie sprawdzi się w kuchni o niedużym metrażu i zżywa zdecydowanie mniej prądu. Przenośny piekarnik ma niewielką agę, bez problemu przeniesiemy go z miejsca na miejsce, a nawet zabierzemy ze sobą na wakacje na campingu.

Największą zaleta mini piekarnika jest jego rozmiar, bez problemu zmieści się on na kuchennym blacie, a w razie potrzeby schowamy go nawet do szafki. Urządzenie bardzo łatwo utrzymać w czystości, mała powierzchnia wewnątrz piekarnika nie stanowi żadnego problemu podczas sprzątania, wystarczy użyć wilgotnej szmatki i płynu. Ceny piekarników przenośnych zaczynają się już od 100 złotych wzwyż, cena uzależniona jest od funkcji urządzenia.

Jakie wady ma mini piekarnik elektryczny? Urządzenie jest zdecydowanie mniej pojemne, im większa objętościowo potrawa, tym trudniej może być nam ją przygotować.

Piekarnik elektrycznyPiekarnik elektryczny Fot. Instagram: kreatywne.zycie, marzena.marideko, kolaż czterykąty

Piekarnik elektryczny z mikrofalą

Piekarniki elektryczne z mikrofalą cieszą się coraz większą popularnością. To typ urządzenia 2w1, dzięki czemu zaoszczędzamy miejsce w kuchni, a więc jest funkcjonalnie, a jednocześnie pozwala to ograniczyć wydatki. Niektóre modele piekarników z mikrofalą mają oddzielne funkcje do pieczenia oraz do podgrzewania, a pozostałe wykorzystują działanie mikrofali podczas procesu pieczenia, dzięki czemu dania gotowe są szybciej.

Sprzęt z funkcja mikrofali ma szereg zalet, jest wygodnie, redukuje ilość urządzeń w kuchni, zachowując przy tym pełną funkcjonalność. Urządzenie działa w sposób bardzo ekonomiczny.

Warto pamiętać, że w piekarniku z mikrofalą nie znajdziemy obrotowego talerza, jednak nie jest on niezbędny do podgrzewania posiłków. Takie urządzenie znajdziemy w opcji do zabudowy, co pozwoli wkomponować urządzenie w kuchni z meblami na wymiar.

Piekarnik gazowy czy elektryczny?

Piekarnik gazowy do przygotowywania dan używa zasilania gazowego, jest zdecydowanie tańszy w eksploatacji ze względu na niską cenę gazu, to świetna zaleta dla osób, które piekarnika używają często. Ten typ urządzenia wyposażony jest w dolne grzałki, przez co potrawy łatwiej mogą się przypalać, a temperatura podczas procesu pieczenia, waha się.

Piekarnik elektryczny wymaga podłączenia do instalacji gazowej. Urządzenie w zakupie i utrzymaniu jest droższe od modelu gazowego, jednak łatwiejsze w obsłudze i ma więcej zalet. Modele elektryczne mają większy zakres programów, termoobieg, funkcję grzania zarówno od góry, jak i od dołu oraz funkcję samooczyszczenia, a temperatura jest stabilna.

Urządzenie powinniśmy wybierać indywidualnie według własnych potrzeb, jednak obecnie najpopularniejsze są piekarniki elektryczne, a szereg zalet nie pozwala się długo zastanawiać.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.