Garnki na kuchnię indukcyjną - jakie powinny być? Przegląd modeli

Popularność płyt indukcyjnych nieustannie rośnie, a tym samym zapotrzebowanie na garnki na indukcję. W przypadku płyt indukcyjnych niezbędną kwestią jest dobór odpowiednich garnków, przystosowanych do tego typu płyty, o odpowiednich parametrach i jakości wykonania. Postanowiliśmy przyjść z pomocą i podpowiedzieć, jakie garnki na indukcję należy wybrać.

Garnki na kuchnię indukcyjną  - jak działają? Jakie powinny być?

Kluczową kwestią przy zakupie płyty indukcyjnej jest zakup również specjalnego kompletu garnków na indukcję. Garnki muszą być przystosowane do płyty, zwykłe modele niestety nie będą na niej działały. Każdy garnek przystosowany do gotowania na indukcji ma na spodzie oznaczenie, jest płaski, z ferromagnetycznym dnem, przylegającym do pola grzewczego płyty. Do procesu gotowania płyta indukcyjna wytwarza specjalne pole elektromagnetyczne (wewnątrz znajdują się miedziane zwoje, przez które przepływa prąd). Jeśli garnek na indukcję wykonany jest z odpowiedniego materiału, strumień elektromagnetyczny przenika do jego wnętrza i w ten sposób garnek działa. Najlepiej sprawdzają się garnki wykonane z metalu ferromagnetycznego o perfekcyjnie płaskiej powierzchni.

Garnek indukcyjnyGarnek indukcyjny Fot. shutterstock

Jakie garnki wybrać do kuchni indukcyjnej? Które garnki wybrać?

W sklepach znajdziemy naprawdę szeroką ofertę garnków, które sprawdzą się na indukcji, jednak ich wybór powinniśmy uzależnić od kilku ważnych kwestii, tak by posłużyły nam przez długie lata. Do najpopularniejszych, polecanych przez kucharzy i chętnie wybieranych modeli zaliczamy Tognana, Zwieger garnki, garnki Tefal, garnki Ambition oraz Gerlach. 

Żeliwny garnek z podstawką do wszystkich rodzajów płyt grzewczych.Żeliwny garnek z podstawką do wszystkich rodzajów płyt grzewczych. Fot. Tognana

Jak kupić dobre garnki?

Jakie kwestie warto wziąć pod uwagę wybierając garnki indukcyjne? Sprawdź!

1. Oznaczenie – każdy garnek na kuchnię indukcyjną obowiązkowo musi mieć na spodzie symbol indukcji, czyli zwojnicę

2.  Dno garnka – musi być ono odpowiednie! Przede wszystkim garnek indukcyjny musi wykazywać właściwości ferromagnetyczne, dzięki którym płyty wyczuwa naczynie i dopiero wtedy zaczyna działać.

3. Odpowiednia grubość – zbyt cienkie garnki się zdeformują. Najbardziej optymalna grubość dna to 5-10 mm, garnek może mieć jedną lub kilka warstw. Polecane garnki indukcyjne mają podstawę wykonaną z 3-6 warstw.

4. Materiał wykonania – sam materiał nie wpływa na jakość użytkowania, najważniejsze w garnkach na kuchnię indukcyjną jest dno, jednak najlepsze garnki wykonywane są ze stali nierdzewnej, aluminium, miedziane oraz żeliwne. Polecane są również garnki z powłoką emaliowaną oraz ceramiczną.

5. Rozmiar – odgrywa tu ogromnie ważną rolę! Niektóre płyty indukcyjne mają wbudowane panele sensoryczne, które wyczuwają, że stoi na nich naczynie, jeśli jednak płyta ma pola grzewcze musimy pamiętać, żeby średnica garnka  na indukcję była takiej samej wielkości lub mniejsza, w innym przypadku płyta nie wyczuje naczynia.

6. Uchwyty – absolutnie nie powinny się one nagrzewać. Dobrym wyborem będą garnki na indukcję z uchwytem antypoślizgowym. Warto również zwrócić uwagę na przykrywkę, która powinna być idealnie dopasowana do naczynia, mieć otwór odprowadzający parę wodna i być wykonana ze szkła żaroodpornego lub stali nierdzewnej.

Naczynia do gotowania na płycie indukcyjnejNaczynia do gotowania na płycie indukcyjnej Fot. shutterstock

Dlaczego warto wybrać płytę indukcyjną?

Śmiało można powiedzieć, że kuchnie indukcyjne coraz odważniej wypierają z rynku modele gazowe. Ogromną zaletą indukcji jest oszczędność i bezpieczeństwo. Z pewnością nie raz po wyjściu z domu zastanawiałeś się, czy aby na pewno wyłączyłeś gaz, mając płytę indukcyjną nie musisz się o to martwić. Indukcja nie ma sobie równych w szybkości przygotowywania posiłków. Garnki indukcyjne sprawiają, że potrawy, które się w nich znajdują szybciej się gotują, co przyczynia się do ogromnej oszczędności energii elektrycznej. 

Nie jedną panią domu denerwuje uporczywe czyszczenie płyty kuchennej, która wymaga umycia po ugotowaniu każdego posiłku. Żeby umyć płytę gazową trzeba czekać, aż sama płyta i palniki ostygną, by nie poparzyć sobie dłoni. Z płytą indukcyjną sprawa czyszczenia jest zdecydowanie prostsza! Płyty ceramiczne  i indukcyjne charakteryzuje idealnie gładka powierzchnia, więc czyszczenie płyty jest banalnie proste. Ogromnym atutem jest również kwestia, że powierzchnię płyty przetrzeć można także podczas gotowania, wystarczy wcisnąć przycisk pauzy.

Garnek do gotowania na parze na kuchnię indukcyjną

Jeśli jesteś miłośnikiem zdrowego odżywiania lub uwielbiasz jedynie lekkostrawne, ale i smaczne posiłki zdecydowanie nie może w Twojej kuchni zabraknąć garnka do gotowania na parze. Bez problemu znajdziemy model przystosowany do gotowania na parze na indukcji. Garnki do gotowania na parze są doskonałą alternatywą dla osób zmagającym się wysokim poziomem cholesterolu oraz otyłością - gotowanie na parze nie wymaga użycia ani grama tłuszczu, ale też soli. Specjalne sitko w garnku do gotowania na parze wytrąca z potrawy sód. Potrawy przygotowane w garnku do gotowania na parze zadbają pomogą w dbaniu o smukłą sylwetkę, będą pyszne, ale też bogate w mnóstwo witamin. Warto podkreślić, że gotowanie na parze jest szybkie i bardzo proste!

Szybkowar

Szybkowar jest garnkiem ciśnieniowym, który z chęcią wykorzystują nie tylko zawodowi kucharze, ale i amatorzy. Ogromną zaletą szybkowaru jest szybkość przygotowywania posiłków, stąd też nazwa. Temperatura panująca wewnątrz szybkowaru może osiągnąć nawet 120°C, czyli o 20°C więcej niż w tradycyjnym garnku. Obiad przygotujemy nawet 3 razy szybciej niż zwykle. Plusem przygotowywania posiłków w szybkowarze jest szczelna pokrywa, dzięki której para wodna nie wydobywa się na zewnątrz. Gwarantuje to zatrzymywanie wewnątrz zapachów. Posiadając szybkowar możesz przyrządzać aromatyczne dania z ryb, podrobów czy kapusty i nie martwić się, że nieprzyjemna woń będzie unosić się w Twoim domu przez cały dzień.

Chłopski garnek

Chłopski garnek to potoczna nazwa dania przygotowywanego w jednym garnku. Warto mieć w swojej kuchni jeden większy garnek, w którym szybko przygotujesz prosty obiad dla całej rodziny. W Internecie bez problemu znajdziesz mnóstwo przepisów na jednogarnkowe dania, a garnki do gotowania na indukcji znajdziesz poniżej.

Garnki na indukcjęGarnki na indukcję Fot. shutterstock

Więcej o:
Copyright © Agora SA