Podgrzewacz do potraw - czy warto go mieć?

Planujesz rodzinną imprezę? Zaprosiłaś na obiad gości? Chcesz przygotować wcześniej danie i zależy Ci, by podczas przyjęcia było ciepłe? Z pomocą przychodzi podgrzewacz do potraw! Podpowiadamy, dlaczego warto go mieć, jakie modele są dostępne na rynku i czym kierować się przy wyborze.

 Podgrzewacz do potraw – dlaczego warto go mieć?

Podgrzewacz do potraw umożliwia zachowanie stałej temperatury przyrządzanego dania przez naprawdę długi czas. Warto podkreślić, że danie na pewno się nie wysuszy, nie przypali, nie zmieni swojego smaku, ani zapachu. Koniec z bieganiem w obecności gości do kuchni i podgrzewaniem przygotowanego obiadu. Ciepły posiłek zjedzą nawet domownicy, którzy się spóźnią na obiad lub ci, którzy zdecydują się na dokładkę.  

Podgrzewacze najczęściej wykonywane są ze stali nierdzewnej, dzięki czemu doskonale rozprowadzają ciepło, utrzymując jednakową temperaturę w każdym miejscu, dania nie trzeba mieszać.

Podgrzewacze do potraw - rodzaje

Na rynku dostępne są 3 rodzaje podgrzewaczy, które rozróżniamy, dzięki rodzajowi podgrzewania.

Podgrzewacz do potrawPodgrzewacz do potraw Fot. Homebook, materiały partnera

Płynne paliwo – w postaci żelu lub pasty. To najlepsze rozwiązanie w zamkniętych pomieszczeniach. Puszki z zapalonym paliwem umieszczamy pod naczyniem, dzięki czemu woda oddająca ciepło potrawom zostaje oddana. Płynne paliwo jest bezwonne i bezpieczne, pozbawione toksyn, które mogłoby negatywnie wpłynąć na jedzenie.

Podgrzewacz elektryczny sprawdzi się zarówno w pomieszczeniu, jak i w ogrodzie. Mamy możliwość precyzyjnego ustawienia temperatury i zachowanie nad nią pełnej kontroli, w razie potrzeby można ja regulować.

Podgrzewacz indukcyjny to połączenie wydajności i oszczędności. Minimalizuje ryzyko poparzenia i rozprzestrzeniania płomienia. Stała temperatura utrzymuje się przez długi czas, straty energii są minimalne, dzięki doskonałej dystrybucji ciepła.

Modele podgrzewaczy do potraw

Podgrzewacz do zupyPodgrzewacz do zupy Fot. Homebook, materiały partnera

Wybór podgrzewacza powinien być uzależniony od wielkości i rodzaju serwowanych potraw. Najczęściej wybierane są podgrzewacze stołowe, w kształcie prostokąta lub owalne o różnych pojemnościach, stawiamy je bezpośrednio na stole. Do zup i gulaszów doskonale sprawdzą się podgrzewane kociołki, które mieszczą 5-10 litrów cieczy. Na imprezach świetnie sprawdzają się podgrzewacze do napojów, najczęściej gorącej wody, wyposażone  w kranik, tak zwane warniki.

Więcej o:
Copyright © Agora SA