Blender kielichowy - jak wybrać najlepszy model?

Blender nie jest niezbędnym, ale bardzo przydatnym urządzeniem w kuchni - dzięki niemu zmiksujemy zupę, rozdrobnimy składniki potrawy, przygotujemy smoothie czy koktajl. Wyróżniamy 2 typy blenderów: ręczny i kliechowy. Dziś bierzemy pod lupę blender kielichowy - czym kierować się przy jego wyborze? Jaki model będzie najlepszy?

Blender kielichowy – co to jest?

Blender kielichowyBlender kielichowy Fot. shutterstock

Blender kielichowy to nic innego jak mikser z pojemnikiem. Całość składa się ze stabilnej podstawy i pojemnego, szklanego kielicha z rączką, który przypomina dzbanek bez dna. Na „dnie” znajdują się nożyki. Blender wyposażony jest przykrywkę z otwieranym otworem, przez który podczas miksowania możemy dorzucać składniki.

Na co zwrócić uwagę, wybierając blender kielichowy?

  • Pojemność kielicha – duży kielich pomieści większą ilość składników: za jednym razem zmiksujemy większą ilość zupy krem lub przygotujemy koktajl dla całej rodziny. Dzbanki blenderów najczęściej mają pojemność od 1,25 do 2,9 l. Niestety im kielich większy, tym jest cięższy i trudniej znaleźć dla niego miejsce w kuchennej szafce czy zmieścić do zmywarki.
  • Moc – to kluczowa kwestia. Im moc jest wyższa, tym urządzenie przez dłuższy czas może pracować bez przerwy, a silnik nie ulegnie spaleniu. Wysoka moc będzie niezbędna, jeśli chcemy w urządzeniu kruszyć lód, przygotowywać masło orzechowe czy hummus. Najbardziej optymalna będzie moc urządzenia to ok. 1000 W lub wyższa.
  • Obroty – warto wybrać urządzenie z możliwością regulacji prędkości obrotów noży. Ważna okazuje się funkcja pulsacyjna, dzięki której możemy kontrolować pracę urządzenia. Wciskamy przycisk na kilka chwil, a produkty się w tym czasie mieszają. Jeśli uznamy, że mikstura nie jest wystarczająco jednolita, wciskamy przycisk jeszcze raz.
  • Poziom hałasu – nie jest on bez znaczenia. Im ciszej pracuje blender, tym większy komfort dla nas. Urządzenia generujące ciche dźwięki nie zakłócą spokoju domowników.

Koktajler doskonale sprawdzi się podczas przygotowywania koktajli, musów, past czy zup.Koktajler doskonale sprawdzi się podczas przygotowywania koktajli, musów, past czy zup. Fot. shutterstock

  • Jakość wykonania – każdy element urządzenia musi być szczelny i dokładnie dopasowany. Do wyboru mamy dzbanki plastikowe, akrylowe lub szklane. Modele ze szkła hartowanego umożliwiają kruszenie lodu, a także miksowanie gorącej zupy. Podstawa urządzenia powinna być antypoślizgowa, by podczas pracy nie przemieszczało się ono po kuchennym blacie.
  • Estetyka – jeśli chcemy przechowywać urządzenie na blacie, warto zadbać o to, by było ono ozdobą kuchni. Świetnie sprawdzą się modele z kolorową podstawą, warto dopasować ją do pozostałych dodatków w kuchni.

Ładny, solidnie wykonany blender kielichowy o dobrych parametrach możemy kupić w dobrej cenie. Wybraliśmy dla was kilka modeli.

Więcej o:
Copyright © Agora SA