Kompletując zastawę stołową nie można zapomnieć o zakupie sosjerki. Mimo że nie zawsze jest potrzebna, nie może jej zabraknąć podczas przyjęć czy wyjątkowych kolacji. Sosjerka powinna pasować do pozostałych elementów zastawy, aby tworzyć z nią jedną, spójną całość. Do wyboru mamy sosjerki wykonane z porcelany, stali nierdzewnej, a nawet szkła. Ostateczny wybór powinien zależeć od naszych upodobań i stylu zastawy.
Sosjerki wykonane z porcelany to absolutny klasyk. Porcelana jest najpopularniejszym tworzywem z jakiego wykonywana jest zastawa stołowa, a porcelanowe naczynia nigdy nie wyjdą z mody. Co więcej, wiele modeli wykonanych z wysokiej jakości porcelany, którą można myć w zmywarkach. Porcelanowe sosjerki świetnie pasują do eleganckich wnętrz w stylu angielskim i wręcz idealnie sprawdzą się podczas oficjalnych obiadów. Niektóre modele zdobią ręcznie malowane wzory.
Oto polecane modele:
Dużą popularnością cieszą się również sosjerki wykonane ze stali nierdzewnej. Są bardzo trwałe i długo zachowują połysk. Stalowe sosjerki idealnie pasują wszędzie tam, gdzie na stole królują różne rodzaje mięs, a uczta urządzona jest w biesiadnym klimacie. Stalowe sosjerki podkreślą klimat i rangę przyjęcia w prawdziwie szlacheckim stylu.
Oto najciekawsze propozycje:
Szklane sosjerki można wykorzystać nie tylko do dipów czy sosów, ale również do mleka i kawy. Sosjerki wykonane ze szkła są bardzo trwałe i odporne na uszkodzenia. Uniwersalność i świetna jakość wykonania sprawiają, że szklane modele coraz częściej goszczą w naszych domach.
Najlepsze modele:
By móc cieszyć się na co dzień piękną i praktyczną sosjerką, dobrze jest mieć w kuchni w zapas sosów, które będą pasować do wielu różnych potraw. Jednym z najbardziej uniwersalnych jest Hot Chili z pikantnej linii Roleski. Sos ten bazuje na połączeniu pomidorów, chili i papryki Scotch Bonnet. Jego ostrość nie pali w przełyku, lecz nadaje potrawom odpowiednio wyważonej pikanterii. Sos idealnie współgra z daniami kuchni południowoamerykańskiej, hiszpańskiej, meksykańskiej a nawet polskiej. To produkt uniwersalny, który może zastąpić ostry ketchup lub salsę pomidorową.