Kompostownik w domu - czy warto?

Kompostownik w domu? Pierwsza myśl to nieprzyjemny zapach i przekonanie, że się on nie przyda, będzie przeszkadzał domownikom, ale i sąsiadom. Nic bardziej mylnego! Wystarczy przestrzegać kilku zasad, a na pewno przekonasz się do posiadania kompostownika we własnym mieszkaniu, ogrodzie lub na balkonie.

W Polsce kompostowniki nie są tak bardzo popularne jak w Szwecji, gdzie znajdują się niemal w każdym domu. Traktujemy je jeszcze jako nowinę, nie do końca przekonani o potrzebie jego posiadania, ponieważ odpady kojarzą się nam z nieprzyjemnym zapachem. Czas to zmienić, wystarczy odpowiednio nimi gospodarować, by czerpać korzyści. Jeśli ważna jest dla Ciebie ochrona środowiska, lubisz życie zgodne z ekologią warto rozważyć jego zakup.

Kompostownik kuchennyKompostownik kuchenny Fot. Homebook, materiały partnera

Kompostownik – jak wygląda, jak go wybrać?

Domowy czy ogrodowy kompostownik wygląda jak zwykły pojemnik, w którym gromadzimy odpadki organiczne. Na rynku znajdziemy wiele modeli kompostowników, które są po prostu ładne, więc będą estetycznie prezentowały się w ogrodzie, na balkonie czy w kuchni.

Najtańsze kompostowniki o pojemności 3 litrów kupimy nawet za mniej niż 100 złotych, taki w zupełności wystarczy dla rodziny. Jeśli chcemy mieć kompostownik tańszym kosztem wystarczy kupić wiaderko z przykrywką.

Profesjonalny kompostownik wyposażony jest w filtr węglowy, jeden lub kilka, który chroni nasze mieszkanie przed nieprzyjemnym zapachem, a jednocześnie gwarantuje stały dostęp powietrza, który w procesie kompostowania jest niezbędny.

Jak kompostować?

Rozpoczynając kompostowanie warto pamiętać o pokrojeniu resztek na drobne kawałki. Koniecznie wrzuć składniki pod górną warstwę już znajdującego się w kompostowniku materiału, dzięki czemu proces kompostowania będzie szybszy i unikniemy muszek owocówek. Raz na jakiś czas należy całość przemieszać.

Nie można zapomnieć o dopływie powietrza, żeby nie powstał niemiły zapach. Niewskazana jest nadmierna wilgoć, która może spowodować pleśń. Jeśli kompost ulegnie przesuszeniu warto położyć na wierzchu mokrą gazetę.

Co kompostować?

  • liście roślin doniczkowych
  • skorupki jajek
  • obierki warzyw i owoców
  • ogryzki
  • fusy z kawy i herbaty w torebkach
  • ściółka, trociny oraz siano używane w klatkach zwierzęcych

Czego nie wolno kompostować?

  • słonych i tłustych resztek jedzenia – spowolni to rozkład
  • pieczywa
  • mięsa i nabiału – gniją
  • gotowanych odpadków kuchennych – gniją
  • skórek po cytrusach
  • odchodów zwierząt
  • szkła, metalu, plastiku
  • zadrukowanego papieru

KompostownikKompostownik Fot. okazje.info, materiały partnera

Kompost – do czego się przyda?

Kompost to substancja organiczna, która za sprawą bakterii, grzybów i drobnych zwierząt ulega rozkładowi. Domowe i grodowe rośliny wymagają wsparcia do prawidłowo rozwoju. Słońce i wiatr powodują wyjaławianie gleby, dlatego warto jej dostarczyć potrzebnych substancji odżywczych. Proces nawożenia przez cały rok niesie za sobą pokłady finansowe, a kompostownik pozwoli przygotować niezbędny nawóz niemal za darmo. Kompost doskonale sprawdzi się do nawożenia roślin w domu, ogrodzie i na balkonie, będą one zdecydowanie lepiej rosły, będą zdrowsze i silniejsze.

Więcej o:
Copyright © Agora SA