Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Multicooker - jak działa?
Wszyscy żyjemy w biegu, szybko, nie mamy czasu na gotowanie, a przygotowanie każdego elementu posiłku zajmuje mnóstwo czasu. Na szczęście producenci sprzętów AGD dbają o nasz komfort i szukają alternatyw, które pomogą nam sprawnie przygotować smaczne, pełnowartościowe i zdrowe posiłki.
Multicooker to inaczej kombiwar, jest wielofunkcyjnym urządzeniem, czasami możemy się również spotkać z określeniem garnka elektrycznego. Ten gadżet z powodzeniem może zastąpić nam kuchenkę, piekarnik i wiele innych kuchennych urządzeń.
Kombiwar wyposażony jest w funkcję utrzymywania ciepła, dzięki czemu potrawy doskonale zachowują swój smak, aromat i wszystkie substancje odżywcze. W urządzeniu możemy gotować, piec mięso, ciasto, dusić i smażyć wybrane składniki, a także gotować na parze.
Multicooker Fot. Homebook, materiały partnera
Elektryczny garnek wyposażony jest w minutnik, ma wgrane programy do przygotowywania różnych potraw, a jego obsługa urządzenia jest banalnie prosta. Do garnka wrzucamy składniki potrzebne do przygotowania dania, zamykamy pokrywę i uruchamiamy wybrany program. Kiedy danie będzie gotowe, urządzenie nas o tym poinformuje. Nie ma potrzeby pilnowania czasu, mieszania oraz przykręcania płomienia, danie się nie przypali, a tłuszcz nie wydostanie się z garnka.
Funkcje multicookera
- gotowanie na parze - ten rodzaj przygotowywania dań cieszy się coraz większym zainteresowaniem, nie tylko osób będących na diecie. Mięso i warzywa ugotowane na parze zachowują cenne aromaty, wartości odżywcze i pierwotny kolor.
- duszenie - składniki przez dłuższy czas poddawane są działaniu niskiej temperatury, dzieki czemu zachowują substancje odżywcze.
- smażenie na głębokim tłuszczu - śmiało możemy smażyc frytki
- pieczenie - multicooker może zastąpić nam maszynkę do pieczenia chleba, upieczemy też w nim bułeczki czy ciasto
- Funkcja opóźnionego startu - to świetna opcja, jeśli przygotowujemy obiad dla całej rodziny, a chcemy, żeby gotowy był dopiero po powrocie do domu wszystkich domowników
- podtrzymywanie ciepła - multicooker bez problemu zachowa ciepło potrawy, którą przygotował nawet przez kilka godzin
- funkcja gotowania 3D - elementy grzewcze umieszczone są z każdej strony garnka. Potrawy są dobrze dogotowane, dopieczone i doskonale wyrośnięte, nie ma możliwości przypalenia.
Multicooker ułatwi gotowanie Fot. Homebook, materiały partnera
Warto dodać, że multicooker umożliwia również przygotowanie jogurtu, fondue. Możemy rownież dania pasteryzować i gotować metodą sous-vide, czyli w opakowaniach próżniowych.
Multicooker - zalety:
Multicookery mają szereg zalet. Jakich?
- zapachy nie wydostają się z garnka, dzięki czemu cały blok nie wie, co akurat mamy na obiad
- nie wydostaje się również para wodna - meble kuchenne się nie niszczą, szyby nie rosieją
- dania się nie przypalają
- łatwe czyszczenie
- mniejsze zużycie energii elektrycznej - urządzenie zużywa jej zdecydowanie mniej niż kuchnia elektryczna
- nie zajmuje dużo miejsca, jest kompaktowy i śmiało zastapi kilka urządzeń kuchennych
Tefal CY701840 Cook 4 Me Inteligentny Multicooker Fot. producent
Parametry multicookera
Najważniejsza jest moc urządzenia, im większa tym lepiej. Do sporadycznego gotowania wystarczy moc 650 W, jeśli gotujemy często – lepiej wybrać urządzenie o mocy większej niż 800 W - multicooker będzie szybciej się nagrzewał.
Kolejną kwestią jest wielkość misy urządzenia, do której wrzucamy składniki dania. Dla kilkuosobowej rodziny lepiej wybrać urządzenie z dużą misą. Standardowe urządzenia mają pojemność od 2 do 6 litrów.
Ostatnim kryterium jest liczba programów, jakie oferuje urządzenie. Wszystko zależy od tego, do czego chcemy multicooker wykorzystywać i dopasować urządzenie do indywidualnych potrzeb.
zgrabna92
Oceniono 3 razy -3
Nie jestem mocna w kuchni ale z multicookerem jest mi po prostu prościej szybciej i efektywniej. Ten mój Philpiaka ma funkcję kilku urządzeń jednocześnie bo da się w nim piec, smażyć czy gotować na parze. Zastosowań oczywiście ma znacznie więcej ale wybrałam te dla mnie najistotniejsze.