Jaki lunch box wybrać do pracy? - przegląd pojemników na żywność

KK
25.07.2019 11:00
Nie lubisz jeść na mieście? Utrzymujesz dietę, zależy Ci na zdrowych, zbilansowanych posiłkach o pewnym składzie? W takim przypadku najlepiej zabierać ze sobą do pracy wcześniej przygotowane w domu posiłki. W co spakować jedzenie do pracy? Przygotowaliśmy przegląd lunchboxów, pojemników na żywność.

W dużych firmach często są stołówki lub zamawiamy jedzenie w większym gronie, z opcją dowozu. Takie rozwiązanie jest złudne. Jedzenie zazwyczaj zaliczane jest do fast foodów lub ma mnóstwo kalorii. Oprócz tego po takich posiłkach czujemy się ociężali, bez siły, wszystko za sprawą nieodpowiednio dobranych i zbilansowanych składników.

Lunch boxLunch box Fot. shutterstock

Własnoręcznie przygotowanie posiłki to gwarancja zbilansowanej diety, dobrej jakości składników, możliwość przygotowania dań, które naprawdę będą nam smakowały. Ważną kwestią dla osób żyjących w biegu jest łatwość i szybkość przygotowania. Do bezpiecznego przewożenia posiłków do pracy przydadzą się specjalne pojemniki na żywność.

Jakie pojemniki na żywność wybrać?

W sklepach stacjonarnych i internetowych znajdziemy pojemniki na każdy posiłek: śniadanie, obiad, podwieczorek. Oferty są szerokie. Bez problemu możemy wybierać pod względem rozmiarów, materiału wykonania czy kolorystyki pojemników.

Lunch box - do pracy, do szkoły, na wycieczkęLunch box - do pracy, do szkoły, na wycieczkę Fot. shutterstock

Wybierając lunch box warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii.

  • Materiał wykonania – powinien być lekki, by wygodnie można było go nosić w torebce. Wyróżniamy pojemniki z plastiku, silkonu, szkła. Najpopularniejsze są plastikowe, które najłatwiej dostać w każdym sklepie gospodarstwa domowego, ale też supermarketach. Szklane pojemniki gwarantują szczelność, jednak bywają ciężkie, mogą się stłuc. Z kolei pojemniki z silkonu często mają możliwość złożenia po zjedzonym posiłku, dzięki czemu zajmują mniej miejsca. Z własnego doświadczenia nie polecamy jednak grzania w nich potraw, ponieważ jedzenie przechodzi zapachem silikonu.
  • Szczelność – pojemnik obowiązkowo musi być szczelny. Najlepiej wybierać modele z pokrywką z klipsami.
  • Bezpieczny dla zdrowia – powinien być wolny od BPA. Materiały, z jakich jest wykonany muszą być bezpieczne dla naszego zdrowia i nie przenikać do żywności, nie zmieniać jej smaku i zapachu.
  • Przegródki – znajdziemy modele jednokomorowe, wielokomorowe lub wielopoziomowe. To wygodne rozwiązanie, dzięki któremu składniki dania się ze sobą nie mieszają, sos nie wsiąka w ryż czy makaron.

Udogodnieniem są pojemniki z wkładem chłodzącym, dzięki czemu danie dłużej utrzymuje temperaturę, jaka panowała w lodówce. Przydatne okażą się dodatkowe pojemniki na sos oraz sztućce.

Jeśli nie lubisz zimnego jedzenie, koniecznie już na etapie zakupu zwróć uwagę na to czy pojemnik jest przeznaczony do użytkowania w kuchence mikrofalowej.