Ścierki kuchenne - jakie będą najlepsze?

Ścierka to jeden z podstawowych elementów wyposażenia kuchennego. Jest potrzebna nie tylko do sprzątania, ale też podczas gotowania czy do wytarcia mokrych dłoni. Wbrew pozorom zakup ścierek kuchennych nie jest prosty. Jak wybrać materiał, który będzie solidny i chłonny? Podpowiadamy!

Ścierka kuchenna – jaka powinna być?

Ścierka jest w kuchni niezbędna. To jeden z domowych tekstyliów, który w kuchni będzie bardzo pomocny: do wycierania mokrych naczyń, do usuwania smug ze szklanek i kieliszków, do osuszenia dłoni, blatu kuchennego czy stołu. Często też ścierka może być elementem dekoracyjnym, zwłaszcza jeśli wybierzemy model z motywem, który podkreśli styl aranżacyjny.

Warto dodać, że ścierka kuchenna jest zdecydowanie bardziej praktyczna niż ręczniki papierowe, będziemy ją używać wielokrotnie. W sklepach znajdziemy szeroki wachlarz kolorów ścierek kuchennych.

Ściereczki kuchenneŚciereczki kuchenne Fot. Homebook, materiały partnera

Ścierki kuchenne powinny być przede wszystkim chłonne. Osuszanie garnków, szklanek i talerzy materiałem, który zamiast wycierać, rozciera wodę zdecydowanie nie będzie dobrym pomysłem, tym bardziej, jeśli ścierka pozostawia na naczyniach drobne białe „włoski”. Materiał powinien być w stanie wytrzeć blat, mokre naczynia, ale też podłogę.

Drugą kwestią jest trwałość ścierek kuchennych. Będziemy ich używać codziennie, dlatego muszą być wytrzymałe i o odpowiedniej grubości, by po tygodniu nie uległy zużyciu. Ściereczki kuchenne muszą radzić sobie z różnymi zabrudzeniami: plamy z sosu, tłuszczu, kawy i innych produktów. Niestety ściereczki wykonane ze słabej jakości materiałów, szybko zniszczą się podczas częstego prania. Warto więc zainwestować w tekstylia, które posłużą nam dłużej niż do pierwszego prania.

Z jakiego materiału?

Materiał ma kluczowe znaczenie. Zdecydowanie stawiajmy na ścierki kuchenne z naturalnych tkanin. Takie modele będą świetnie chłonęły wodę, a oprócz tego szybko wysychały. Największą popularnością cieszą się modele wykonane z bawełny, które są cienkie i najlepiej absorbują wodę. Nieco grubsze są ściereczki frotte, bardziej ręczniki, równie chłonne, idealne do wycierania dłoni. Zainteresowaniem wśród klientów cieszą się również modele płócienne i z mikrowłókien, które skutecznie pomagają usuwać kurz z różnych powierzchni.

Ścierka kuchennaŚcierka kuchenna Fot. Homebook, materiały partnera

Jak utrzymać w czystości ścierki kuchenne?

Mokre ściereczki kuchenne to prawdziwe siedlisko bakterii. Pamiętajmy o regularnym praniu tekstyliów, by nie przestrzeniały się one po całej kuchni. Najlepiej byłoby wymieniać je codziennie. Najprostszym i najskuteczniejszym sposobem na czyszczenie jest po prostu pranie w pralce, w temperaturze 60 stopni. Jeśli jesteśmy miłośnikami nieskazitelnej czystości możemy ściereczki wygotować w temperaturze 90 stopni, gwarantuje to całkowite pozbycie się bakterii.

Plamy z sosu, wina czy kawy często podczas prania nie znikną, warto wtedy wcześniej namoczyć tekstylia. Obowiązkowo pamiętajmy, żeby przed pierwszym użyciem uprać materiały, dzięki czemu będą miękkie i bardziej chłonne.

Więcej o:
Copyright © Agora SA