Ścierka jest w kuchni niezbędna. To jeden z domowych tekstyliów, który w kuchni będzie bardzo pomocny: do wycierania mokrych naczyń, do usuwania smug ze szklanek i kieliszków, do osuszenia dłoni, blatu kuchennego czy stołu. Często też ścierka może być elementem dekoracyjnym, zwłaszcza jeśli wybierzemy model z motywem, który podkreśli styl aranżacyjny.
Warto dodać, że ścierka kuchenna jest zdecydowanie bardziej praktyczna niż ręczniki papierowe, będziemy ją używać wielokrotnie. W sklepach znajdziemy szeroki wachlarz kolorów ścierek kuchennych.
Ściereczki kuchenne Fot. Homebook, materiały partnera
Ścierki kuchenne powinny być przede wszystkim chłonne. Osuszanie garnków, szklanek i talerzy materiałem, który zamiast wycierać, rozciera wodę zdecydowanie nie będzie dobrym pomysłem, tym bardziej, jeśli ścierka pozostawia na naczyniach drobne białe „włoski”. Materiał powinien być w stanie wytrzeć blat, mokre naczynia, ale też podłogę.
Drugą kwestią jest trwałość ścierek kuchennych. Będziemy ich używać codziennie, dlatego muszą być wytrzymałe i o odpowiedniej grubości, by po tygodniu nie uległy zużyciu. Ściereczki kuchenne muszą radzić sobie z różnymi zabrudzeniami: plamy z sosu, tłuszczu, kawy i innych produktów. Niestety ściereczki wykonane ze słabej jakości materiałów, szybko zniszczą się podczas częstego prania. Warto więc zainwestować w tekstylia, które posłużą nam dłużej niż do pierwszego prania.
Materiał ma kluczowe znaczenie. Zdecydowanie stawiajmy na ścierki kuchenne z naturalnych tkanin. Takie modele będą świetnie chłonęły wodę, a oprócz tego szybko wysychały. Największą popularnością cieszą się modele wykonane z bawełny, które są cienkie i najlepiej absorbują wodę. Nieco grubsze są ściereczki frotte, bardziej ręczniki, równie chłonne, idealne do wycierania dłoni. Zainteresowaniem wśród klientów cieszą się również modele płócienne i z mikrowłókien, które skutecznie pomagają usuwać kurz z różnych powierzchni.
Ścierka kuchenna Fot. Homebook, materiały partnera
Mokre ściereczki kuchenne to prawdziwe siedlisko bakterii. Pamiętajmy o regularnym praniu tekstyliów, by nie przestrzeniały się one po całej kuchni. Najlepiej byłoby wymieniać je codziennie. Najprostszym i najskuteczniejszym sposobem na czyszczenie jest po prostu pranie w pralce, w temperaturze 60 stopni. Jeśli jesteśmy miłośnikami nieskazitelnej czystości możemy ściereczki wygotować w temperaturze 90 stopni, gwarantuje to całkowite pozbycie się bakterii.
Plamy z sosu, wina czy kawy często podczas prania nie znikną, warto wtedy wcześniej namoczyć tekstylia. Obowiązkowo pamiętajmy, żeby przed pierwszym użyciem uprać materiały, dzięki czemu będą miękkie i bardziej chłonne.