French press - jak parzyć w nim kawę?

Nie wyobrażasz sobie dnia bez kawy? Szukasz idealnego sposobu na przygotowanie czarnego, aromatycznego napoju? Częstym wyborem staje się french press. Co to za urządzenie, jak go wybrać i jak parzyć w nim kawę? Podpowiadamy.

Na pewno znasz określenie „polska kawa po turecku”, w którym na dnie kubka czy szklanki znajdują się nieprzyjemne fusy, a smak kawy nie powala na kolana. Wybór ekspresów do kawy w sklepach ze sprzętami AGD jest naprawdę szeroki, tak samo jak ich cena. Jeśli szukasz tańszej alternatywy, chcesz przygotowywać smaczną kawę w prosty sposób i nie walczyć z fusami, mamy dla Ciebie coś idealnego – french press.

French pressFrench press Fot. shutterstock

French press – co to takiego?

French press, inaczej praska francuska lub cafeteria, to urządzenie, które podbiło serca milionów osób. Jego historia sięga początków XX wieku, pierwszy raz french press pojawił się we Francji, opatentowany przez Włocha Attilio Calimaniego, a największą popularność zyskał w Danii i Wielkiej Brytanii.

Nic dziwnego. Urządzenie jest proste w użytkowaniu, funkcjonalne i pozwoli na zaparzenie aromatycznej, czarnej kawy. Budowa jest prosta. Urządzenie przypomina zwykły dzbanek wykonany ze szkła lub tworzywa sztucznego. W środku znajduje się szklany lub metalowy cylinder, w którego wchodzi tłok, a na jego końcu umieszczone jest sitko dobrze przylegające do ścianek naczynia. Tłok z sitkiem odpowiada za oddzielenie fusów od naparu.

Dobrej jakości, wykonany z solidnych materiałów french press bez problemu kupimy już za kilkanaście, kilkadziesiąt złotych.

Jak parzyć kawę?

Sukces dobrze zaparzonej kawy z french pressu zależy od prawidłowego sposobu jej parzenia. Warto pamiętać o wyborze produktów wysokiej jakości i właściwie zmielonej kawie.

Jak przygotować kawę we french press?Jak przygotować kawę we french press? Fot. shutterstock

Do przygotowania nie potrzebujemy nic poza samym urządzeniem french press, dobrej jakości ziaren kawy oraz młynka. Na początek należy zagotować wodę w czajniku i wlać ją do french pressu do ¼ pojemności. Następnie zamykamy pokrywę, opuszczamy tłok z sitkiem i przez 10 minut potrząsamy zaparzaczem, następnie wylewamy wodę – pozwoli to na opłukanie naczynia i jego ogrzanie, przygotowana później kawa będzie dłużej ciepła.

Ziarna kawy mielimy w młynku. Pamiętajmy, że ziarna nie mogą być zmielone zbyt drobno, może to zatkać sitko. Jeśli jesteśmy miłośnikami kawy mielonej, możemy użyć swojej ulubionej. Kawę wsypujemy do french pressu (60 g kawy na litr wody), następnie zalewamy wodą o temperaturze 90 stopni jedynie fusy, delikatnie mieszamy, czekamy 10 sekund, aż z kawy zostaną wydobyte jej właściwości i dolewamy do naczynia resztę wody. Po zamieszaniu i zakryciu french pressu należy odczekać 3 minuty, dopiero później opuszczamy tłok z sitkiem i przyciskamy fusy do dna. Kawa gotowa!

Więcej o:
Copyright © Agora SA