Suszarka do grzybów do 200 zł

Jakość niektórych suszonych warzyw i owoców kupionych w sklepie pozostawia wiele do życzenia. Na szczęście są urządzenia, które podczas sezonu pozwolą w bezpieczny sposób zasuszyć i zakonserwować grzyby i owoce, nie zabierając im cennych właściwości. Wybraliśmy suszarki do grzybów do 200 złotych. Są praktyczne i sprawdzone!

Jakość niektórych suszonych warzyw i owoców kupionych w sklepie pozostawia wiele do życzenia. Na szczęście są urządzenia, które podczas sezonu pozwolą w bezpieczny sposób zasuszyć i zakonserwować, nie zabierając im cennych właściwości, na przykład grzyby. Wybraliśmy suszarki do grzybów do 200 złotych. Są praktyczne i sprawdzone!

Suszarka do grzybówSuszarka do grzybów Fot. Homebook, materiały partnera

Suszarka do grzybów - jak działa?

Suszarka do grzybów to proste urządzenie. W jego podstawie umieszczona jest grzałka, wentylator oraz elektronika, dzięki której sprzęt pracuje. W momencie uruchomienia suszarki grzałka rozgrzewa się do wysokiej temperatury – warto wybrać model z możliwością regulacji mocy, dzięki czemu dopasujemy podmuch powietrza do określonego gatunku grzybów czy owoców i ich wielkości. W wyniku nagrzania grzałki wentylator wypycha ciepłe powietrze do góry, dzięki czemu przechodzi ono przez kolejne sita suszarki.

W wyniku procesu suszenia z żywności usuwane jest 70-80% wody, przez którą w żywności rozwijają się mikroorganizmy i ulega ona psuciu, dlatego suszenie jest tak doskonałym sposobem na konserwację.

Jak wysuszyć żywność w suszarce? Produkty wystarczy umyć i pokroić na nieduże kawałki, następnie równomiernie ułożyć na sitkach suszarki spożywczej na kilka godzin. Pojemność takiego urządzenia to najczęściej 11 litrów. Suszyć możemy praktycznie wszystkie grzyby, owoce, warzywa oraz zioła. Proces suszenia powinien trwać do momentu, aż produkty przestaną się ze sobą sklejać.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Moc – suszarka do grzybów nie powinna mieć mocy niższej niż 200W, ponieważ zmniejszy to efektywność i wydłuży czas suszenia. Nie ustawiajmy też urządzenia na maksymalną moc, powinna być ona dostosowana do danego rodzaju produktów.

Liczba pięter – minimum to 4 piętra, jednak najlepiej sprawdzają się modele z 5-6 piętrami, z możliwością podwyższenia ich poziomu, by zmieścić nawet większe kawałki produktu. Średnice sit powinny mieć wielkość około 25 cm.

Regulacja mocy – innej temperatury do suszenia wymagają owoce, innej warzywa oraz zioła, dlatego im większy zakres regulacji, tym urządzenie bardziej funkcjonalne.

Regulacja nadmuchu – pozwala na dopasowanie prędkości przepływu gorącego powietrza przez sita suszarki, dzięki czemu zioła możemy suszyć w słabszym nadmuchu, dzięki czemu zachowają aromat, a warzywa w większym, zyskując na czasie.

Zużycie energii – suszarki do żywności pobierając od 200 do 400W. Pamiętajmy, że to urządzenie, którego najwięcej używamy sezonowo, więc nie obciąży to znacząco domowego budżetu.

Więcej o:
Copyright © Agora SA