Na pierwszy rzut oka AeroPress przypomina strzykawkę, tylko bez igły. Urządzenie składa się z głównej tuby, sitka, tłoka, podstawki, lejka, miarki do kawy oraz mieszadła. Całość jest banalnie prosta w obsłudze i łatwa do utrzymania w czystości.
AeroPress to wynalazek Alana Adlera, inżyniera zafascynowanego aerodynamiką i zabawkami – stworzył on między innymi freesbee czy bumerangi. Twórca wpadł na pomysł stworzenia nowego urządzenia do kawy w 2003 roku, szukał sposobu, by ustalić co wpływa na jakoś kawy w filiżance, w wyniku czego zaprojektował ręczną prasę do parzenia kawy. Swoją wizję udoskonalał aż 30 razy – na koniec powstał AeroPress – alternatywa dla ekspresów, urządzenie idealne do parzenia kawy w domowych warunkach.
Parzenie kawy w AreoPressie trwa zaledwie 5 minut. Wystarczy mieć samo urządzenie, papierowy lub metalowy filtr, koniecznie o okrągłym kształcie, gorącą wodę oraz dobrej jakości kawę. Atutem parzenia kawy w alternatywnym sprzęcie jest możliwość zmiany parametrów: grubości mielenia ziaren, czasu przeciskania, czasu parzenia, temperatury wody. Warto pamiętać, że każda kawa zachowuje się inaczej pod wpływem różnej temperatury.
Parzenie kawy w AreoPressie trwa zaledwie 5 minut. Wystarczy mieć samo urządzenie, papierowy lub metalowy filtr, koniecznie o okrągłym kształcie, gorącą wodę oraz dobrej jakości kawę. Atutem parzenia kawy w alternatywnym sprzęcie jest możliwość zmiany parametrów: grubości mielenia ziaren, czasu przeciskania, czasu parzenia, temperatury wody. Warto pamiętać, że każda kawa zachowuje się inaczej pod wpływem różnej temperatury.
Przy zakupie kawy koniecznie zwróć uwagę na to, by ziarna były jednorodne i pochodziły z dobrej palarni. Jak przygotować kawę? Zmiel drobno ziarna, umieść filtr na sitku i przelej go gorącą wodą, by go ogrzać i przepłukać. Cylinder należy umieścić w tłoku i nalać gorącej wody, w ten sposób ogrzeje się urządzenie - wylewamy wodę. Wsypujemy kawę i zalewamy gorącą, nie wrzącą wodą, tak by przykryć ziarna i odczekujemy 20-30 sekund, możemy całość delikatnie pomieszać. Następnie dolewamy wody do samej góry tłoka, mieszamy i zakręcamy sitko z filtrem. Na koniec obracamy AeroPress filtrem ku dołowi i umieszczamy na kubku, przeciskamy kawę do usłyszenia syknięcia.
Po zaparzeniu kawy, za pomocą AeroPressu uzyskasz mętny, herbaciany i bardzo aromatyczny napar. W zależności od wyboru ziaren możemy przygotowywać różne warianty smakowe kawy.