Patelnia na kuchnię indukcyjną - sprawdzone modele

KK
23.09.2019 15:00
W każdej kuchni obowiązkowo musi znaleźć się choć jedna patelnia. Masz płytę indukcyjną zamiast gazowej i zastanawiasz się, jaka patelnia w tym przypadku będzie odpowiednia? Przychodzimy z odsieczą!

Jaka powinna być patelnia na płytę indukcyjną?

Dobra patelnia na indukcję to taka, która posiada ferromagnetyczne dno, jest nieszkodliwa dla naszego zdrowia, a przygotowywane na niej jedzenie nie przywiera do powierzchni. Zwykłe patelnie w przypadku kuchni indukcyjnych zdecydowanie odpadają. Jeśli zdecydowałeś się na zakup płyty indukcyjnych, musisz liczyć się z wymianą wszystkich naczyń do gotowania. 

Patelnia, która będzie działała na powierzchni indukcyjnej musi być wykonana z materiału ferromagnetycznego, czyli takiego, które przyciąga magnes. Ważną kwestią jest również równa powierzchnia dnia patelni, musi być ona płaska i dokładnie przylegać do pola grzewczego. Jeśli podczas użytkowania zdarzy nam się zdeformować naczynie, najlepiej od razu się go pozbyć. 

Patelnia indukcyjna powinna mieć grubość dna co najmniej 4 mm. To bardzo ważne. Odpowiedniej grubości dno zapewnia lepsze utrzymywanie ciepła, większą odporność na deformację i uszkodzenia. Oprócz tego naczynie jest wtedy bardziej stabilne, a dzięki czemu bardziej bezpieczne.

Patelnia indukcyjnaPatelnia indukcyjna Fot. Homebook, materiały partnera

Jak wybrać patelnię indukcyjną w sklepie?

Producenci patelni na szczęście zadbali o kupujących i ułatwili sprawę kupna odpowiednich naczyń. Patelnie indukcyjne, jak i garnki przystosowane do tego rodzaju płyty grzewczej oznaczone są specjalnym symbolem indukcji, tak zwaną zwojnicą. Symbol umieszczony jest zazwyczaj na opakowaniu naczynia, rzadziej na jego spodzie. Jak rozpoznać więc odpowiednie naczynie, jeśli stoi na wystawie bez pudełka? W przypadku patelni aluminiowej, na spodzie modelu przeznaczonego na indukcję widnieją charakterystyczne kółeczka. Na spodzie patelni stalowych zauważymy wyżłobiony symbol indukcji.

Patelnia indukcyjnaPatelnia indukcyjna Fot. Homebook, materiały partnera

Dobrej jakości patelnie indukcyjne przystosowane są również do działania na innych płytach grzewczych, jeśli planujesz w przyszłości kupić indukcję, warto już wcześniej zakupić naczynia, które będą do niej przystosowane.

Komentarze (2)
Zaloguj się
  • Wojtek Cegielny

    Oceniono 1 raz 1

    I znowu bzdety piszecie i straszycie ludzi koniecznością wymiany wszystkich naczyn w przypadku zakupu kuchanki indukcyjnej. Kuchenke wymienilem a naczyn nie - wszystkie dzialaja. Zamiast straszyc czy pisac o ferromagnetykach, napiszcie, ze musza zawierac żelazo. Rozjasni sie wiekszosci w glowie i szybko sie okaze, ze wszystkie emaliowane, babcine garnki pieknie dzialaja. Jesli ktos nie kupowal tylko zestawow po 100 zl z szalonych promocji lat 90-tych to prawdopodobnie wszystko bedzie dzialac. Zreszta niech sprawdzi garnki magnesem - jak przyciaga to jest ok. Nowsze maja juz odpowiednie znaczki na dnie

  • tarminka

    0

    My mieliśmy dość nietypową sytuacje z patelnią na gazie. Okazało się, ze nasza stara patelnia nie działa na gazie. I działo się to akurat po przygotowaniu sobie jedzenia na smażenie Musieliśmy biec do rodziców (którzy na szczęście mieszkają niedaleko) oraz pożyczyć patelnię na jakiś czas bo pewnie nie mielibyśmy obiadu (akurat robilismy burgery).

    Wśród patelni, wydaje mi sie, ze największe znaczenie ma jakość wyrobu oraz firma. Zarówno ceramiczne jak i teflonowe powinny się sprawdzić bo i na tych i na tych mozna smazyć bez udziału tłuszczu. Nie polecam tylko patelni aluminiowych z uwagi na to, że na patelniach takich łatwo coś przypalić.

    Aktualnie Netto ma dobra promocję na patelnie od Masterchef, mianowicie można kupić ich garnki i patelnie o wiele taniej zbierając naklejki w sklepach Netto. A warto bo są to garnki bardzo dobrej klasy i mozna zaoszczędzić przy kupieniu sobie kompletu.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX