Poszukując serwisu obiadowego przede wszystkim warto przemyśleć kluczowe kwestie: ile naczyń potrzebujemy, na ile osób i jakie dodatkowe elementy nas interesują, na przykład półmisek, waza czy sosjerka. Drugą kwestią jest liczba kompletów, w zestawie znajduje się najczęściej 6, 12 lub 18 talerzy, misek, talerzyków. Warto już na etapie kupna zdecydować o ilości, by później przyjmując gości, nie ustawiać na stole naczyń z różnych kompletów. Warto też pokusić się o zakup serwisu obiadowego, gdzie w skład wchodzą filiżanki czy kubki do kawy i herbaty, a także imbryk.
W odpowiednich naczyniach serwujemy rodzinie czy gościom zupę, drugie danie i deser. Nie powinno się serwować dań na naczyniach różniących się wzorem, kolorem, kształtem czy wielkością, wygląda to na stole bardzo nieestetycznie. Idealna zastawa obiadowa obowiązkowo musi być wykonana z materiału wysokiej jakości, dzięki czemu posłuży przez lata, wzór się nie zetrze, a naczynia będą pełne blasku.
W sklepach znajdziemy naczynia wykonane z przeróżnych materiałów. Najbardziej znane są modele z porcelany, to klasyk, pełen elegancji i szyku, w końcu porcelana to jeden z najszlachetniejszych materiałów. Na pewno pamiętacie porcelanowe serwisy obiadowe z domu babci, gdzie wyjmowane z kredensu były jedynie na specjalne okazje i podczas rodzinnych świąt. Obecnie serwisy z porcelany bardzo często są kupowane, jako prezent ślubny lub rocznicowy, są ponadczasowe.
Serwisy obiadowe ze szkła hartowanego cechuje wysoka wytrzymałość. Naczynia z tego szkła są bezpieczne, nawet w przypadku stłuczenia, nie rozpadają się na drobne kawałki. W sklepach znajdziemy modele przezroczyste, ale też ze szkła barwionego, dzięki czemu pięknie się prezentują i dobierzemy je pod względem kolorystycznym do wystroju jadalni czy kuchni. Zdobienia dodadzą im indywidualnego charakteru.
Zainteresowaniem cieszą się serwisy obiadowe z kamionki, produkowane z gliny połączonej z piaskiem kwarcowym. To materiał, który charakteryzuje duża odporność zarówno mechaniczna, jak i chemiczna.
Wygląd serwisu obiadowego ma kluczowe znaczenie. Naczynia muszą być przede wszystkim praktyczne, ale zależy nam na ładnie nakrytym stole. Jeśli szukasz serwisu obiadowego, który będzie uniwersalny i na długie lata, postaw na klasykę i wybierz klasyczne kształty i wzory. Świetnie sprawdzą się białe naczynia z delikatnym wzorem. Z kolei nowoczesne komplety serwisów obiadowych zaskakują ciekawymi kolorami, kształtami czy strukturą.
Poniżej znajdziecie serwisy obiadowe za mniej niż 250 złotych.