Ile noży masz w domu? Jeden, dwa, którymi kroisz wszystko? Może kupiłeś cały komplet, ale nie do końca wiesz, do czego który służy? Szczególną zagadką są dla ciebie noże z charakterystycznymi śmiesznymi ząbkami? Przychodzimy z pomocą i podpowiadamy, jakie rodzaje noży przydadzą ci się w kuchni i co nimi kroić.
Nóż do pieczywa Fot. Fiskars, materiały producenta
Bez odpowiedniego noża krojenie miękkiego lub chrupiącego pieczywa to nie lada wyzwanie. Nóż do chleba obowiązkowo powinien mieć długie i ząbkowane ostrze. Pozwoli to w łatwy, sprawny i delikatny sposób przeciąć skórkę pieczywa. Szersze ząbki na nożu ułatwią krojenia wnętrza pieczywa, które ugina się pod naciskiem. Niektóre noże do chleba wyposażone są także w szpatułkę do smarowania, dzięki czemu łatwo rozsmarować na pieczywie masło, dżem czy krem.
Nóż do warzyw i owoców Fot. homebook, materiały partnera
Noże do warzyw i owoców muszą mieć krótkie ostrza, które gwarantują większą precyzję - łatwiej jest nimi operować nawet w przypadku niewielkich składników. Typów takich noży jest wiele, każdy ma swoje zastosowanie - noże do obierania, wydrążania czy siekania będą się od siebie różniły wyglądem.
Nóż do obierania powinien być mały i poręczny, dzięki czemu można precyzyjnie odcinać nawet najcieńszą skórkę. Nożyk kształtem przypomina dziób ptaka. Modele lekko zagięte sprawdzą się do krojenia okrągłych warzyw i owoców: jabłek, ziemniaków. W przypadku krojenia śliskich produktów, na przykład pomidorów czy śliwek, warto mieć w kuchni nożyk do krojenia z ząbkowanym ostrzem. Noże z ostrzem pozwolą w łatwy sposób wydrążać środek. Przyda się także tasak, który umożliwi krojenie, siekanie i rozdrabnianie każdego warzywa czy owocu.
Tak zwany nóż szefa kuchni to podstawowe i uniwersalne narzędzie. Różni się on wyglądem od innych noży - ma szerokie, lekko profilowane ostrze. Jest ono bardzo ostre, dlatego doskonale sprawdzi się do krojenia. Nóż jest duży i ciężki, zdecydowanie nie przyda się do obierania warzyw czy owoców.
Nóż do filetowania Fot. homebook, materiały partnera
Nóż do mięs powinien mieć wąskie i szpiczaste zakończenie, co pozwoli na łatwe nacięcie mięsa w wybranym miejscu. Wybrać możemy nóż sztywny, który doskonale poradzi sobie z mięsem wołowym, wieprzowym, baraniną czy dziczyzną lub nóż elastyczny, który pokroi drób i pozwoli filetować ryby. Noże do mięsa i ryb są bardzo długie, mają od 20 do 24 cm. Odpowiedni nóż pomoże zachować nienaruszoną strukturę mięsa, a tępy, bez sztywnego końca sprawi, że będzie ono poszarpane, nieestetyczne, utrudni też przygotowywanie posiłku czy marynowanie.
Noże Fiskars wykorzystywane są przez profesjonalnych kucharzy, dobrze więc mieć je też w domu. Ułatwią przygotowywanie posiłków osobom, które nienawidzą gotowania. Noże są praktyczne, wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej, dzięki czemu bardzo długo zachowają ostrość i posłużą na długie lata. Fiskars prezentuje naprawdę szeroką ofertę noży kuchennych - znajdziemy modele niemal do każdej czynności. Poczuj się jak profesjonalista!