Stół wigilijny po polsku: piękna tradycja w nowoczesnych scenografiach

Zapraszamy na polską wigilię do naszego stołu! Serwujemy tradycyjne potrawy na starannie nakrytym stole, który udekorowałyśmy z pomocą polskiej marki.

Uroczystą wieczerzę w dniu wigilii kultywujemy w Polsce od wieków. Zgodnie z tradycją rozpoczynamy ją w chwili pojawienia się pierwszej gwiazdy na niebie. Na znak betlejemskiej, która rozjaśniła stajenkę w chwili narodzin Jezusa – tak głosi Pismo Święte. Jednak zanim wszyscy usiądziemy do stołu, przygotujmy go starannie. Potem rytuał wigilijny w polskiej tradycji rozpocznijmy dzieleniem się opłatkiem, by złożyć sobie najwspanialsze życzenia na znak pomyślności, zgody i szczęścia w rodzinie. 

W poczęstunek dusz nikt chyba już nie wierzy

Stół wigilijny od zawsze był symbolem urodzaju i dostatku. Siano pod obrusem, w którym chowa się monety, rzucanie ziaren zbóż, grochu, maku, czy soczewicy pod naczynia z potrawami, rozkładanie słomianych dekoracji – to tylko niektóre z wigilijnych zwyczajów, mających zapewnić urodzaj i dostatek przez cały rok. Siano i słoma są również symbolem skromnego urodzenia Jezusa, który leżał na nich w żłobie. Stosuje się też inne zwyczaje wigilijne o podobnej symbolice, jak wkładanie łuski z karpia do portfela, podrzucanie kutii, bądź gotowanego grochu tak, by leciały jak najwyżej i pozostawały na suficie.

Niektórzy podczas wigilijnej wieczerzy wypowiadają również specjalne formułki, m.in. „wiąż się groszku”, „składaj się kapustko”, „rodźcie się ziemniaki”, a na koniec pozostawiają wigilijny stół w nieładzie, aż do rana, by uczcić pamięć o bliskich zmarłych i podzielić się z nimi świątecznym poczęstunkiem.

W Polsce przyjął się także zwyczaj pozostawiania jednego wolnego miejsca i nakrycia przy stole dla niespodziewanego gościa. Dawniej też uważano, że może być to dusza bliskiej osoby, z którą można się podzielić opłatkiem. 

Dziś takie praktyki stosowane są przez nielicznych, najczęściej dla podtrzymania tradycji przodków, często w formie zabawy. Dzięki nim wigilia nabiera niepowtarzalnego charakteru. 

Świąteczny stół z zielonymi, złotymi i białymi akcentamiŚwiąteczny stół z zielonymi, złotymi i białymi akcentami Shutterstock

Stylizujemy wigilijny stół. To modne i nowoczesne aranżacje 

Do Bożego Narodzenia coraz bliżej, warto więc rozpocząć przygotowania do dekoracji domu, ale przede wszystkim wigilijnego stołu. To przy nim zasiadamy wraz z bliskimi w Święta, wspólnie biesiadując, rozmawiając, wspominając.

Najważniejsze jest starannie przygotowane nakrycie, dzięki któremu poczujemy się wyjątkowo przy stole. Pomysłów na jego stylizację jest sporo. Przygotowaliśmy propozycje, które powinny zadowolić różne gusta. To trzy modne i nowoczesne aranżacje, w różnych kolorach i stylach, pozostające w trendach wnętrzarskich. Użyłyśmy produktów znanej i cenionej marki polskiej – Dekoria. W ofercie posiada sporo dekoracji, którymi można nakryć wigilijny stół, ale nie tylko.

Dekoria działa na wielu rynkach europejskich i ma bardzo rozbudowaną kolekcję produktową. Dysponuje też meblami z drewna egzotycznego, także około tysiącem wzorów tkanin, z których przygotowuje rolety rzymskie, zasłony i inne dekoracje okienne. 
Zobaczcie nasze stylizacje!

Stół wigilijny w duchu lasu

Ciemna zieleń króluje na salonach już od kilku lat i pokochało ją wielu miłośników dobrego designu i stylowych wnętrz. Czemu miałaby nie wystąpić na wigilijnym stole? Zobaczcie, jak ładnie się prezentuje w towarzystwie szarości i brązów. 

Stół wigilijny z zielonymi akcentamiStół wigilijny z zielonymi akcentami Shutterstock

Złoto na Święta!

Złote dodatki to elegancja i luksus w każdej aranżacji. Złoto ładnie komponuje się również z naturalnymi kolorami i niektórymi pastelami, jak róż. W naszej stylizacji wigilijnego stołu połączyłyśmy ją z bielą, czernią i jasnym, ciepłym brązem. Wyszło pięknie. Zapraszamy do ocieplonego złotem stołu!

Stół wigilijny w niebieskich i brązowych dekoracjach

Niebieski jest hitem ostatnich dwóch lat i kolorem roku 2020 wybranym przez Pantone. Uspokaja, relaksuje i odświeża wnętrze. Z pomocą niebieskich i brązowych dodatków stworzyłyśmy trzecią propozycję świątecznego stołu. 

Stół wigilijny w niebieskich i brązowych dekoracjachStół wigilijny w niebieskich i brązowych dekoracjach Shutterstock

Zapraszamy do stołu!

Pragniemy wam zapewnić dostatek na cały kolejny rok dlatego przygotowałyśmy, aż kilkanaście kulinarnych propozycji na wigilię. Zgodnie z rodzimymi tradycjami niektórych regionów Polski to dwanaście potraw wigilijnych powinno się znaleźć na stole każdej rodziny. Na znak dwunastu apostołów – uczniów Jezusa. W niektórych domach przygotowuje się też nieparzystą liczbę wigilijnych dań: 5,7,9,11. Ważne, by były podawane bez mięsa, na znak postu, który trwa do północy dnia wigilijnego. 

Ryba świątecznaRyba świąteczna Shutterstock

Produkty najczęściej spotykane na wigilijnym stole to: ziemniaki, kapusta, rzepa, groch, fasola, soczewica, mak, kasza, grzyby, placki ziemniaczane, pierogi, suszki, ryby.

Kutia – potrawa, którą podobno najbardziej lubią Polacy. Składa się z maku, pszenicy i miodu. Jest symbolem dawnych obrzędów ku czci zmarłych, które odprawiane były zimą.

Popularnym daniem, które przetrwało pokolenia jest sieminiuch, czyli zupa z siemienia lnianego, lekko dosładzana, z konsystencją gęstego mleka. Najczęściej jadana jest z chlebem.

W wielu domach przygotowuje się barszcz grzybowy, buraczany lub z uszkami, które mają grzybowy farsz. Także zupę grzybową, rybną, z kluskami, czy też migdałową. Popularnym daniem są też kluski z makiem, wegetariańskie gołąbki, pierogi z kapustą, grochem lub soczewicą.

Dziś sporządza się wiele rożnych potraw wigilijnych, w zależności od regionów Polski. Na przykład, w Małopolsce daniem must have jest siekanka – prażona kasza z suszonymi śliwkami. Natomiast na Mazowszu nie wyobrażamy sobie wigilii bez pierogów z grzybami.

Ryby to również ważny produkt wigilijny, nieco młodszy niż zboża, warzywa, grzyby i owoce.  Pojawiły się na dworach, w majętnych klasztorach i domach rybaków. Dziś to karp, szczupak, sandacz, węgorz, lin, karaś, ale również dorsz i śledzie – w panierce, faszerowane, w śmietanie, kapuście lub zalewane galaretą – serwowane są na polskich stołach. Tym ostatnim zajadał się Julian Ursyn Niemcewicz, o czym pisał w XIX wieku.

Polska kuchnia lubi też słodkości. Makowce i pierniki to najpopularniejsze świąteczne smakołyki na polskim stole wigilijnym, który jak widać ma bogatą historię kulinarną. 

Klasyczne lukrowane piernikiKlasyczne lukrowane pierniki Fot. Shutterstock/Evgeniya Grande

Polska tradycja również mówi, że aby zapewnić sobie dostatek na kolejny rok należy spróbować wszystkich potraw wigilijnych. Także częstujcie się. Smacznego! 

Więcej o:
Copyright © Agora SA