Wyciskarka wolnoobrotowa: soki z każdego rodzaju warzyw i owoców

Wioleta Bednarczyk/DZ
31.01.2020 18:00
Wyciskarka to najlepszy sprzęt do przygotowania świeżych, naturalnych, gęstych soków. Nie ma lepszego. Poradzi sobie z warzywami liściastymi, ziołami, a nawet z trawą pszenną i jęczmienną.

Świeże soki są Są źródłem witamin, składników mineralnych, polifenoli i pektynŚwieże soki są Są źródłem witamin, składników mineralnych, polifenoli i pektyn Fot. Shutterstock

Nie ma zdrowszego soku niż ten, który jest przygotowany za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej. To sprzęt, który równomiernie zgniata warzywa i owoce, przepuszczając potem sok przez ceramiczne elementy, co jest kluczem do zachowania właściwości cennych witamin i składników mineralnych. Dlatego wyciskarka wolnoobrotowa jest najlepszym urządzeniem do przygotowywania świeżych napojów z warzyw i owoców. Nie używa ona wysokich obrotów ani metalowych tarcz, dzięki czemu nie doprowadza do utlenienia soku – jest precyzyjnie on wyciskany, a nie odwirowywany, jak w sokowirówce. Nie giną zatem enzymy, antyoksydanty, witaminy i inne cenne składniki, które oczyszczają i dotleniają organizm.

Wyciskarka Novis Vita Juicer ExklusiveWyciskarka Novis Vita Juicer Exklusive Fot. Novis

Świetne są soki warzywno-owocowe z dodatkiem zielonych liści, natki, kiełków. Można je wyciskać na przykład z jarmużu, szpinaku, pietruszki, naci selera, zielonej części pietruszki, szparagów, lucerny, botwiny, jabłek, bananów, borówek, truskawek, malin, grejpfrutów. Umiejętne połączenie składników daje bardzo smaczny i zdrowy sok. Na początek polecamy nasz klasyk składający się ze szpinaku, banana, jabłka i grejpfruta. 

Wyciskarka Novis Vita Juicer w kolorze czarnego matuWyciskarka Novis Vita Juicer w kolorze czarnego matu Fot. Novis

Więcej o: