Modny dodatek w stylu retro: naczynia emaliowane nie tylko do kuchni

VN
25.05.2020 13:00
Wybierając naczynia, z których będziemy korzystać w naszej kuchni, najczęściej stawiamy na te o dobrej jakości, odpowiednim wyglądzie i wachlarzu zastosowań. Z tego powodu, warto powrócić do naczyń emaliowanych, które od lat cenimy za ich wyjątkowość. Zachwycają swoim sielskich wyglądem, a ponadto posiadają właściwości prozdrowotne.

Czym jest emalia? Jakie są jej zalety?

Zalety produktów emaliowanych wynikają przede wszystkim z materiałów użytych do ich produkcji. Korpus garnków, jak i dzbanuszków zbudowany jest ze stali węglowej, która dobrze rozprowadza i trzyma ciepło. Emalia, którą jest pokryty, zabezpiecza całość przed rdzewieniem i dostaniem się do żywności jonów żelaza. Zewnętrzna warstwa emalii jest gładka i doskonale szczelna, niezależnie od temperatury. Co więcej, naczynia emaliowane idealnie sprawdzają się jako pojemniki do przechowywania żywności w lodówce. Są bezpieczne dla wszystkich produktów, nawet tych najbardziej wymagających jak nabiał i mięso. Ich cena nie jest wygórowana, a długowieczność to ich niebywała zaleta. Emalia dedykowana jest do każdego rodzaju kuchenek, nawet tych indukcyjnych.

EmaliaEmalia shutterstock.com

Historia produktów z emalii

Emalia to technika zdobienia wyrobów metalowych, najczęściej stalowych lub miedzianych, za pomocą szklistych powłok składających się z mieszaniny sproszkowanych minerałów, tj.: piasek, kreda i glina. Jest to chyba jedna z najstarszych metod zdobniczych na świecie. Już starożytni Egipcjanie inkrustowali nią medaliony i drogocenną biżuterię. Prawdopodobnie jednak, pierwsza prawdziwa emalia została wykonana przez Mykeńczyków na Cyprze. Pierścienie, znalezione w grobowcu koło Starego Pafos, mają oczka z cienkiego drutu, zwane cloisons, pokryte właśnie emalią.

Mimo wszystko techniki emalierskie rozpowszechniły się dopiero we wczesnym średniowieczu. W Europie zachodniej rozwijały się głównie między XI a XIV wiekiem, w ośrodkach nad Mozą i Renem. Tak powolutku pojawiały się w Polsce w wieku XVIII. Najstarsza i dotąd istniejąca fabryka naczyń emaliowanych to Silesia Rybnik, powstała w 1753 r., druga - ponad sto pięćdziesiąt lat młodsza jest w Olkuszu. Emalia ma z tego powodu w Polsce bardzo długą tradycję. Kojarzy się z sielskim obrazem rodzinnego domu i „kraju lat dziecinnych”. Myślę, że każdy z nas ma przed oczami niebieskie, małe garnuszki naszych prababć, w których gotowały mleko bądź piły herbatę. Charakterystyczne z białym wykończeniem, są wspomnieniem iddylicznej bajkowości wiejskiego życia. W połączeniu z ręcznie malowanymi wzorami, stały się elementem historii obecnym do dzisiaj.

Powrót do retro dodatków: emalia

Zastawa emaliowana, najczęściej zdobiona ręcznie malowanymi kwiatami i ludowymi wzorami, do dzisiaj popularna jest na Podhalu i Śląsku. Stała się synonimem dobrej jakości, obecnej w tych regionach. Zarówno wzory góralskie, jak i kurpiowskie wycinanki to rozchwytywany motyw na kuchennej zastawie ostatnich lat. Folklor, w dobie unifikacji kultur i masowej produkcji rzemieślniczej, stał się perełką uwielbianą przez największych koneserów sztuki i tradycji. Dzisiaj, bez wątpienia warto otaczać się przedmiotami unikalnymi, ręcznie wykonanymi, a co za tym idzie – niepowtarzalnymi. Tym bardziej, że ręczne wyroby, to gwarancja jakości, a przede wszystkim dumy z regionalnych produktów.

Już od kilku lat zauważyć możemy dość duże zainteresowanie inspiracjami retro i vintage. Peerelowskie fotele i opływowe formy mebli, to tylko niektóre ślady powracających trendów wnętrzarskich. Bez wątpienia powraca też zainteresowanie emalią w regionalnym wydaniu. Konsumenci rezygnują z masowo produkowanych wyrobów niskiej jakości, na rzecz ręcznie zdobionej zastawy z ręcznymi zdobieniami. Różnorodność kształtów i wzorów stała się niebywałą zaletą, która zachęca do inwestowania w tego typu produkty. W nowej odsłonie, produkty emaliowane, odkrywane przez pasjonatów, są odpowiedzią na tęsknotę za doskonałą jakością z lat 50.

Naczynia emaliowane, pasują do pomieszczeń o surowym stylu, jak i tych cieplejszych – z drewnianymi akcentami. Staną się ulubionym dodatkiem, który za sprawą delikatnych kształtów i wybrzuszeń urozmaici nawet najskromniejsze cztery kąty. Produkty emaliowane świetnie uzupełnią pomieszczenia o stonowanych kolorach, takich jak biel czy błękit. Kuchnia, z dodatkami w postaci kolorowych garnków i dzbanków oczaruje nie jedną osobę. W nadchodzących trendach lansowane są odważne połączenia, dla lubiących eksperymenty. Połączenie tego typu naczyń z aranżacjami w mocnych kolorach, jest na pewno śmiałym, ale i nowatorskim rozwiązaniem.

retro emaliaretro emalia shutterstock.com

Na jakie emaliowane naczynia się zdecydować?

Przede wszystkim warto zwrócić uwagę jakiego pochodzenia są produkty, które zamierzamy kupić. Czy pochodzą z odpowiednich firm, które dbają o ich jakość. Najlepsze naczynia emaliowane, to te stworzone ze stali nierdzewnej, które nie zawierają pierwiastków niklu i żelaza.

Najmodniejsze produkty, to dzbanuszki i garnki w kolorze słonecznych pasteli. Kojarzą się z letnim, beztroskim czasem. Warto zdecydować się na odcienie mięty, żółci czy bieli z efektownymi, ręcznie malowanymi zdobieniami w stylu ludowym. Białe, delikatne ornamenty subtelnie przebijają się na tle ciepłego koloru. Dzięki takim połączeniom nasza zastawa nabierze nowego charakteru, a pomieszczenie rozświetli przyjazny akcent retro. Jeśli wolimy ciemne kolory, propozycja na ten sezon, to czarne kubki w białe grochy. Są modowym wspomnieniem Katharine Hepburn i Marlin Monroe, które wraca co jakiś czas ze zdwojoną siłą. Różnorodne kolekcje, które proponują sklepy są odpowiedzią na potrzeby każdego miłośnik pięknych aranżacji, dopracowanych w najmniejszym nawet detalu. Emalia XXI wieku sięga do tradycji, ale w świeższej, nowoczesnej odsłonie.

Warto pamiętać, że naczynia emaliowane nie muszą być przeznaczone tylko do użytku kuchennego. Wręcz przeciwnie – świetnie sprawdzą się jako elegancki dodatek do domu, w postaci nietuzinkowej doniczki lub wazonu.

emaliowany garnekemaliowany garnek shutterstock.com

Jak dbać o emalię?

Emalia to bardzo delikatne tworzywo, na które trzeba uważać. Do mycia naczyń tego typu najlepiej używać niegroźnych i sprawdzonych produktów. Jeżeli zdecydujemy się myć nasze garnki w zmywarce, to warto zaopatrzyć się w żele i płyny do płukania. Polecane jest też płukanie emalii naturalnymi środkami czyszczącymi, takimi jak kwasek cytrynowy i ocet. Dzięki temu dodatkowo zabezpieczają zewnętrzną powłokę naczynia, jak i nabłyszczają go.

Więcej o:
Komentarze (3)
Zaloguj się
  • popis.pasozyty

    Oceniono 9 razy 9

    Fakt, tanie jak maseczki szumowińskiego, 40 pln za kubeczek.

  • kaziu60

    Oceniono 2 razy 2

    To już opracowano produkcję stali bez żelaza???

  • terra5

    Oceniono 1 raz 1

    a jakże wytrzymała jest ta chińska emalia

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX