Sześć wielkanocnych dań, których nie może zabraknąć na polskim stole

PB
20.03.2020 15:15
open-image
Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Według polskiej tradycji podczas tych świąt nie może zabraknąć kilku potraw. Oto sześć wielkanocnych potraw, które koniecznie powinny się znaleźć na każdym polskim stole. Sprawdź, o których mowa.
    • ŻUREK STAROPOLSKI

      Wiele osób nie wyobraża sobie wielkanocnego śniadania bez miski gorącego żuru. Najlepiej z dodatkiem jajka na twardo i pysznej białej kiełbasy! Jeśli chcesz wykonać ten przepis w bardziej nowoczesnym wydaniu do żurku dodaj jajka przepiórcze i boczek. Takie połączenie zasmakuje wszystkim, którzy zasiądą z Tobą przy wielkanocnym stole. Ta potrawa jest kojarzona ze świętami Wielkiej nocy i powinna znaleźć się obowiązkowo na każdym stole.
      SPRAWDŹ PRZEPIS
    • JAJKA Z RZEŻUCHĄ

      Wielkanoc to doskonała okazja, by spróbować jajek w różnych wariacjach smakowych. Polecamy zwłaszcza jajka faszerowane żółtkiem, szynką i rzeżuchą. Ta ostatnia nie tylko pysznie smakuje – stanowi też bogate źródło składników odżywczych. Ten wyjątkowy farsz w połączeniu z majonezem sprawi, że twoja przystawka szybko zniknie ze stołu.
      SPRAWDŹ PRZEPIS
    • BABKA WIELKANOCNA

      Najlepsze babki wielkanocne to te o puszystym cieście. Żeby osiągnąć taki efekt, warto sięgnąć po niestandardowe składniki, takie jak np. majonez. To właśnie on sprawia, że babka zyskuje delikatny i pyszny smak. Do ciasta możesz dodać dowolne owoce, aby nieco urozmaicić babkę. Najwięcej zabawy jest oczywiście z dekoracją, do której przyda się lukier, posypka i skórka cytrynowa.
      SPRAWDŹ PRZEPIS
    • SCHAB PIECZONY

      Jako danie główne, obowiązkowo nie może zabraknąć schabu pieczonego. Warto urozmaicić jego smak o dodanie owoców - w tym przypadku świetnie pasuje śliwka lub morela. Ta pozycja w wielkanocnym menu spodoba się zwłaszcza tym, którzy lubią mniej oczywiste połączenia smakowe. Warto podawać tę potrawę z sosem chrzanowym, który sprawia, że potrawa nabierze ostrości. Pamiętaj, aby najpierw zamarynować mięso, dzięki temu będzie nie tylko pyszne, ale także aromatyczne!
      SPRAWDŹ PRZEPIS
    • PASZTET Z KURCZAKA

      Aby pasztet wyszedł smaczny i aromatyczny należy najpierw kurczaka ugotować w bulionie np. grzybowym. Po dodaniu starannie dobranych przypraw taki farsz należy zapiec w kruchym cieście, które możesz specjalnie ozdobić z okazji Wielkanocy. Dzięki temu danie będzie nie tylko smaczne, ale też zyska efektowny wygląd. Taka potrawa ucieszy nie tylko domowników, ale także zaproszonych gości.
      SPRAWDŹ PRZEPIS
    • MAZUREK

      Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć słodkości. Jeśli w Twojej rodzinie są miłośnicy deserów, koniecznie podaj im mazurka. Do jego przygotowania możesz wykorzystać np. budyń, który sprawi, ze ciasto będzie wilgotne. Sporządza się je z każdego rodzaju ciast, a warstwy przekłada różnymi kremami - orzechowym, czekoladowym, waniliowym. Gotowe, ozdobione mazurki wyglądają jak arcydzieła sztuki!
      SPRAWDŹ PRZEPIS
Więcej o:
Komentarze (12)
Zaloguj się
  • bozena.z.rojowska

    Oceniono 2 razy 2

    Moja babcia / przedwojenna restauratorka/ przygotowywała zawsze na Wielkanoc młodziutkie kurczaki w panierce + sałatka jarzynowa. Zapewniam, że warto spróbować :) Wiosennego optymizmu i serdeczności .....

  • janadamf

    Oceniono 3 razy 3

    Na swiatecczny stol barszcz w proszku? A to ci rarytas. Ile zaplacily Winiary?

  • cracken001

    Oceniono 14 razy -4

    Hmm... CZYM rozni sie jajko przepiorki,od kurzego??? Chyba TYLKO rozmiarem.Poza tym,JESLI zurek ma byc stropolski,to MUSI byc w nim dziczyzna. Babka,TYLKO "piaskowa",a nie zadna puszysta, Mazurek-to tylko z obitym ryjem, Schab pieczony jest do dupy-zbyt suchy,jesli juz,to schab PODpieczony,duszony i w galarecie,Pasztet z kurczaka,to chyba pozostalosc z PRLu,cos jak "mazowiecki",ktory trudno bylo przelknac-taki paskudny.
    dacie sobie spokoj z waszymi poradami kulinarnymi,bo tylko sie kompromitujecie

  • sector23

    Oceniono 15 razy 9

    Podaje swoje typy na nadchodząca Wielkanoc:
    - ziemniaki w mundurkach malowane lakierem do paznokci i mazakami,
    - ziemniaki tłuczone na ciepło,
    - zupa kartoflanka,
    - babka ziemniaczana,
    - frytki z ketchupem,
    - na deser placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem.
    Tanio, smacznie i pożywnie. Ale jak tak dalej pójdzie, to nie wiem czy nie skończy się na ziemniakach w mundurkach, po jednym na każdego domownika.

  • wujekdolf

    Oceniono 32 razy 12

    bez "święcenia" i lizania krzyża :) WRESZCIE

  • gre-gol

    Oceniono 8 razy 2

    przepisy zaraz przepisuję !

    (od tego są - jak sama nazwa wskazuje :))

  • aniaq13

    Oceniono 7 razy 1

    Cztery Kąty jak zawsze niezawodne.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX