Zapomnij o kipiących garnkach - poznaj 6 zalet płyty indukcyjnej
Zapomnij o kipiących garnkach - poznaj 6 zalet płyty indukcyjnej
REKLAMA
Pod tekstami umieszczono linki reklamowe
Płyty indukcyjne w polskich kuchniach robią prawdziwą furorę. W wielu gospodarstwach domowych z powodzeniem wyparły tradycyjne gazówki. Na czym polega fenomen płyt indukcyjnych i dlaczego są tak chętnie wybierane do nowych kuchni? Poznaj 6 największych zalety płyty indukcyjnej i przekonaj się, że warto. Możesz zapomnieć o kipiących garnkach!
FOT. PRODUCENT
REKLAMA
REKLAMA
Bardzo szybkie gotowanie
Dzięki temu, że pole magnetyczne oddziałuje bezpośrednio na garnek, indukcja nagrzewa naczynie niezwykle szybko. Zagotowanie litra wody na płycie indukcyjnej trwa zaledwie 5-6 minut. Dla porównania na gazie, w takim samym naczyniu, litr wody gotuje się już ok. 10 minut . Dodatkowo, większość płyt ma funkcję Booster, która służy do jeszcze szybszego gotowania.
Pomimo tego, że płyta indukcyjna pracuje z dużą mocą, to generalnie nie zużywa dużo energii (ponieważ gotuje się szybko). Nie musisz się zatem obawiać, że po zmianie płyty na indukcyjną twoje rachunki za prąd strasznie wzrosną. Jeśli zmieniasz tradycyjną płytę ceramiczną na indukcję, to powinno być wręcz odwrotnie – pobór energii elektrycznej będzie mniejszy.
Już na pierwszy rzut oka widać, że indukcja jest łatwa w czyszczeniu. Wskazuje na to gładka, jednolita, szklana powierzchnia. Nie masz tutaj żadnych zakamarków, rozbudowanych rusztów, pokręteł i palników, które często są dość trudne w czyszczeniu. Do codziennej pielęgnacji płyty wystarczy płyn do szyb, ręcznik papierowy i skrobak (do usuwania przyschniętych zabrudzeń). Można oczywiście stosować także dedykowane środki chemiczne w formie sprayów.
Na płycie indukcyjnej nie ma żywego ognia, tak jak chociażby w płycie gazowej. Dzięki temu minimalizujemy ryzyko poparzenia. Poza tym indukcja nagrzewa się bardzo szybko i równie szybko się wychładza (w przeciwieństwie do tradycyjnej płyty ceramicznej, która po użyciu jeszcze długo pozostaje gorąca). Jeśli po gotowaniu pole grzewcze indukcji jest jeszcze gorące, na panelu sterowania wyświetli się tzw. wskaźnik zalegającego ciepła, czyli litera “H”.
Płyta indukcyjna, jeśli jest nieużywana, może posłużyć za...blat, kiedy brakuje miejsca. Jest to świetna opcja, zwłaszcza w małych kuchniach, kiedy miejsce do pracy jest bardzo ograniczone. Dodatkowe, prawie 60x60cm robi naprawdę dużą różnicę.
Mimo, że płyta indukcyjna wytwarza pole magnetyczne, w żaden sposób nie jest szkodliwa dla twojego zdrowia! Aby pole magnetyczne mogło zagrażać twojemu zdrowiu, musiałabyś być narażona na jego regularne oddziaływanie przez 8 godzin na dobę i to w ciągu kilku lat. Płyta indukcyjna wpłynęłaby negatywnie na twoje zdrowie gdybyś spędzała przy niej tyle samo czasu, ile poświęcasz na pracę.