Zapomnij o kipiących garnkach - poznaj 6 zalet płyty indukcyjnej

Pod tekstami umieszczono linki reklamowe
26.03.2020 08:40
Płyty indukcyjne w polskich kuchniach robią prawdziwą furorę. W wielu gospodarstwach domowych z powodzeniem wyparły tradycyjne gazówki. Na czym polega fenomen płyt indukcyjnych i dlaczego są tak chętnie wybierane do nowych kuchni? Poznaj 6 największych zalety płyty indukcyjnej i przekonaj się, że warto. Możesz zapomnieć o kipiących garnkach!
autor
open-image
    • Bardzo szybkie gotowanie

      Dzięki temu, że pole magnetyczne oddziałuje bezpośrednio na garnek, indukcja nagrzewa naczynie niezwykle szybko. Zagotowanie litra wody na płycie indukcyjnej trwa zaledwie 5-6 minut. Dla porównania na gazie, w takim samym naczyniu, litr wody gotuje się już ok. 10 minut . Dodatkowo, większość płyt ma funkcję Booster, która służy do jeszcze szybszego gotowania.
      Sprawdź cenę
    • Oszczędność

      Pomimo tego, że płyta indukcyjna pracuje z dużą mocą, to generalnie nie zużywa dużo energii (ponieważ gotuje się szybko). Nie musisz się zatem obawiać, że po zmianie płyty na indukcyjną twoje rachunki za prąd strasznie wzrosną. Jeśli zmieniasz tradycyjną płytę ceramiczną na indukcję, to powinno być wręcz odwrotnie – pobór energii elektrycznej będzie mniejszy.
      Sprawdź cenę
    • Łatwe utrzymanie czystości

      Już na pierwszy rzut oka widać, że indukcja jest łatwa w czyszczeniu. Wskazuje na to gładka, jednolita, szklana powierzchnia. Nie masz tutaj żadnych zakamarków, rozbudowanych rusztów, pokręteł i palników, które często są dość trudne w czyszczeniu. Do codziennej pielęgnacji płyty wystarczy płyn do szyb, ręcznik papierowy i skrobak (do usuwania przyschniętych zabrudzeń). Można oczywiście stosować także dedykowane środki chemiczne w formie sprayów.
      Sprawdź cenę
    • Bezpieczeństwo

      Na płycie indukcyjnej nie ma żywego ognia, tak jak chociażby w płycie gazowej. Dzięki temu minimalizujemy ryzyko poparzenia. Poza tym indukcja nagrzewa się bardzo szybko i równie szybko się wychładza (w przeciwieństwie do tradycyjnej płyty ceramicznej, która po użyciu jeszcze długo pozostaje gorąca). Jeśli po gotowaniu pole grzewcze indukcji jest jeszcze gorące, na panelu sterowania wyświetli się tzw. wskaźnik zalegającego ciepła, czyli litera “H”.
      Sprawdź cenę
    • Wielofunkcyjność

      Płyta indukcyjna, jeśli jest nieużywana, może posłużyć za...blat, kiedy brakuje miejsca. Jest to świetna opcja, zwłaszcza w małych kuchniach, kiedy miejsce do pracy jest bardzo ograniczone. Dodatkowe, prawie 60x60cm robi naprawdę dużą różnicę.
      Sprawdź cenę
    • Zdrowe gotowanie

      Mimo, że płyta indukcyjna wytwarza pole magnetyczne, w żaden sposób nie jest szkodliwa dla twojego zdrowia! Aby pole magnetyczne mogło zagrażać twojemu zdrowiu, musiałabyś być narażona na jego regularne oddziaływanie przez 8 godzin na dobę i to w ciągu kilku lat. Płyta indukcyjna wpłynęłaby negatywnie na twoje zdrowie gdybyś spędzała przy niej tyle samo czasu, ile poświęcasz na pracę.
      Sprawdź cenę
autor

** **

Redakcja

Więcej o:
Komentarze (18)
Zaloguj się
  • piebiak

    Oceniono 7 razy 5

    Kuchnie indukcyjne nie są zalecane dla ludzi z rozrusznikami serca ale badania nie wykazały szkodliwego działania, firmy się zastrzegają na wszelki wypadek. Gaz wydziela tlenek azotu, bardzo niezdrowy gaz obecny w smogu i spalinach.

  • artur0121

    Oceniono 6 razy 4

    Litr wody na indukcji gotuje się około 2-3 minut.

  • cameel.m

    Oceniono 9 razy 3

    Najnowsze kuchenki mają czujniki wykrywające nadchodzący moment wrzenia i zmniejszają automatycznie moc. Na ile jest to skuteczne nie wiem. Moja ma tylko automatyczny wyłącznik w sytuacji gdy coś wykipi.

  • fanbeat

    Oceniono 36 razy 36

    Tytuł wprowadza w błąd.
    Również na takiej płycie mleko kipi, a woda gotująca pryska.
    Widocznie piszący widział płytę indukcyjną przez szybkę.

  • kotka1910

    Oceniono 56 razy -46

    Takie kuchnie to dziadostwo.Szkoda,że w dziale bezpieczeństwo nikt nie napisał,że to taka otwarta kuchenka mikrofalowa.Wysokoenergetyczne promieniowanie elektromagnetyczne wali mocą liczoną w kilowatach.Po paru latach gotowania smacznych obiadków raka mamy murowanego....

  • dziadek_stefan

    Oceniono 13 razy 3

    Trzeba mieć naprawdę wysokiej jakości garnki i patelnię aby nagrzewały się równomiernie

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX