Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Lubisz iść raz na jakiś czas na zakupu i zrobić zapasy? To całkiem mądre rozwiązanie, które jednak wymaga dopracowania, aby było perfekcyjne. Jeśli masz mało czasu w ciągu tygodnia, zrobienie zakupów na cały tydzień okazuje się jedyną opcją. Niestety jednak pożywienie ma to do siebie, że się psuje. Dotyczy to szczególnie warzyw, owoców i mięsa. Aby na dłużej zachowały świeżość i zdatność do spożywania, należy je odpowiednio przechowywać. Jak to zrobić? Wyposaż swoją kuchnię w szereg niezbędnych akcesoriów do przechowywania żywności!
Pojemniki do przechowywania żywności
Przechowywanie żywności - pojemniki / shutterstock
W sklepach z wyposażeniem kuchennym znajdziesz wiele rodzajów pojemników do przechowywania żywności. Warto się w nie zaopatrzyć. Jakie pojemniki do przechowywania jedzenia masz do wyboru:
- plastikowe pojemniki na żywność - to najpopularniejsze pojemniki na żywność. Można w nich przechowywać niemal wszystko. Muszą jednak posiadać specjalny atest, który uprawnia je do kontaktu z żywnością. Na pojemniku powinien się znajdować znaczek widelca na kieliszku. Takie pojemniki dostaniesz w różnych rozmiarach i kształtach. Muszą mieć szczelne zamknięcie. Możesz je wykorzystywać do przechowywania jedzenia w lodówce albo tak zwanej suchej żywności jak mąka, cukier, makaron i inne produkty na półkach.
- pojemniki silikonowe - mniej popularne, ale bardzo praktyczne pojemniki z miękkiego silikonu. Można je trzymać w lodówce lub na półce. Świetne do przechowywania ryb, mięsa i drobnych warzyw oraz pokrojonych owoców.
- pojemniki próżniowe - to najlepszy wybór wśród pojemników. Ich próżniowe zamknięcie gwarantuje o wiele dłuższą świeżość jedzenia. Takie pojemniki chronią też żywność przed utratą zawartych w niej witamin oraz zapobiegają przepuszczaniu wszelkich zapachów, co również wpływa na świeżość.
- pojemniki do mikrofali - świetne pojemniki, także w formie lunch boxów. Doskonałe do przechowywania pożywienia w biurze. Możesz w nich przygotować posiłek.
Folia spożywcza lub aluminiowa
Jeśli nie chcesz zużywać zbyt dużo przestrzeni kuchennej na pudełka, możesz też zdecydować się na folię spożywczą. Owiniesz nią mięso, warzywa i owoce. Można nią również owijać gotowe potrawy lub resztki z obiadu.
Innym rodzajem jest folia aluminiowa, która jest bardzo chętnie wykorzystywana do przechowywania żywności. Jednak możesz nią owijać wyłącznie mięso, wędliny, ryby i gotowe dania. Nie nadaje się do owoców i warzyw, gdyż może powodować metaliczny posmak. Nie owijaj nią również jajek, solonego mięsa, marynowanych produktów i sera.
Przechowywanie żywności w woreczkach / shutterstock
Zamykane woreczki foliowe
Woreczki foliowe zamykane na strunę doskonale sprawdzą się do przechowywania niemal każdego rodzaju jedzenia - surowego, suchego, mokrego czy drobnego. Możesz je również wykorzystać do mrożenia żywności.
Jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce?
Wiele osób robi błąd wkładając niektóre produkty do lodówki. Nie tylko nie pomoże to w utrzymaniu ich świeżości, ale może także sprawić, że stracą one swoje właściwości. Czego nie wolno wkładać do lodówki: pomidorów, roślin strączkowych, cytrusów, owoców egzotycznych, bananów, papryki, dyni, cukinii i ogórków. Do lodówki nie wkładaj także chleba, makaronów, mąki, ani olejów. Chleb w lodówce znacznie szybciej sczerstwieje!
Przechowywanie żywności w lodówce / shutterstock
Oprócz tego trzymaj się podstawowych zasad przechowywania żywności w lodówce:
- nie stawiaj obok siebie gotowego jedzenia i surowego mięsa
- nie wkładaj do lodówki gorących potraw - świeżo ugotowanej zupy czy usmażonych kotletów. Pozwól im najpierw ostygnąć. Jeśli wstawisz je gorące, stwardnieją!
- nie wstawiaj do lodówki otwartych puszek, gdyż zawartość puszki przejmie metaliczny posmak.
- postaraj się zachować odstęp między produktami w lodówce.
- produkty o krótkim terminie spożycia układaj z przodu, tak by można było o nich łatwo pamiętać i spożyć je na czas.
Dzięki tym zasadom i odpowiednim akcesoriom do przechowywania żywności, możesz się cieszyć świeżym jedzeniem o wiele dłużej!