Prawidłowe przechowywanie żywności - te akcesoria kuchenne ci to łatwią!

Beata Aduckiewicz
29.04.2020 06:10
Prawidłowe przechowywanie żywności to bardzo ważna rzecz. Dzięki temu jedzenie się nie psuje i służy na wiele dłużej. Jak więc przygotować swoją kuchnię na zapasy? Zobacz kilka akcesoriów, które mogą ci się przydać!

Lubisz iść raz na jakiś czas na zakupu i zrobić zapasy? To całkiem mądre rozwiązanie, które jednak wymaga dopracowania, aby było perfekcyjne. Jeśli masz mało czasu w ciągu tygodnia, zrobienie zakupów na cały tydzień okazuje się jedyną opcją. Niestety jednak pożywienie ma to do siebie, że się psuje. Dotyczy to szczególnie warzyw, owoców i mięsa. Aby na dłużej zachowały świeżość i zdatność do spożywania, należy je odpowiednio przechowywać. Jak to zrobić? Wyposaż swoją kuchnię w szereg niezbędnych akcesoriów do przechowywania żywności! 

Pojemniki do przechowywania żywności 

Przechowywanie żywności - pojemnikiPrzechowywanie żywności - pojemniki / shutterstock

W sklepach z wyposażeniem kuchennym znajdziesz wiele rodzajów pojemników do przechowywania żywności. Warto się w nie zaopatrzyć. Jakie pojemniki do przechowywania jedzenia masz do wyboru

  • plastikowe pojemniki na żywność - to najpopularniejsze pojemniki na żywność. Można w nich przechowywać niemal wszystko. Muszą jednak posiadać specjalny atest, który uprawnia je do kontaktu z żywnością. Na pojemniku powinien się znajdować znaczek widelca na kieliszku. Takie pojemniki dostaniesz w różnych rozmiarach i kształtach. Muszą mieć szczelne zamknięcie. Możesz je wykorzystywać do przechowywania jedzenia w lodówce albo tak zwanej suchej żywności jak mąka, cukier, makaron i inne produkty na półkach. 
  • pojemniki silikonowe - mniej popularne, ale bardzo praktyczne pojemniki z miękkiego silikonu. Można je trzymać w lodówce lub na półce. Świetne do przechowywania ryb, mięsa i drobnych warzyw oraz pokrojonych owoców. 
  • pojemniki próżniowe - to najlepszy wybór wśród pojemników. Ich próżniowe zamknięcie gwarantuje o wiele dłuższą świeżość jedzenia. Takie pojemniki chronią też żywność przed utratą zawartych w niej witamin oraz zapobiegają przepuszczaniu wszelkich zapachów, co również wpływa na świeżość. 
  • pojemniki do mikrofali - świetne pojemniki, także w formie lunch boxów. Doskonałe do przechowywania pożywienia w biurze. Możesz w nich przygotować posiłek. 

Folia spożywcza lub aluminiowa 

Jeśli nie chcesz zużywać zbyt dużo przestrzeni kuchennej na pudełka, możesz też zdecydować się na folię spożywczą. Owiniesz nią mięso, warzywa i owoce. Można nią również owijać gotowe potrawy lub resztki z obiadu. 

Innym rodzajem jest folia aluminiowa, która jest bardzo chętnie wykorzystywana do przechowywania żywności. Jednak możesz nią owijać wyłącznie mięso, wędliny, ryby i gotowe dania. Nie nadaje się do owoców i warzyw, gdyż może powodować metaliczny posmak. Nie owijaj nią również jajek, solonego mięsa, marynowanych produktów i sera. 

Przechowywanie żywności w woreczkachPrzechowywanie żywności w woreczkach / shutterstock

Zamykane woreczki foliowe 

Woreczki foliowe zamykane na strunę doskonale sprawdzą się do przechowywania niemal każdego rodzaju jedzenia - surowego, suchego, mokrego czy drobnego. Możesz je również wykorzystać do mrożenia żywności. 

Jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce? 

Wiele osób robi błąd wkładając niektóre produkty do lodówki. Nie tylko nie pomoże to w utrzymaniu ich świeżości, ale może także sprawić, że stracą one swoje właściwości. Czego nie wolno wkładać do lodówki: pomidorów, roślin strączkowych, cytrusów, owoców egzotycznych, bananów, papryki, dyni, cukinii i ogórków. Do lodówki nie wkładaj także chleba, makaronów, mąki, ani olejów. Chleb w lodówce znacznie szybciej sczerstwieje! 

Przechowywanie żywności w lodówcePrzechowywanie żywności w lodówce / shutterstock

Oprócz tego trzymaj się podstawowych zasad przechowywania żywności w lodówce: 

  • nie stawiaj obok siebie gotowego jedzenia i surowego mięsa
  • nie wkładaj do lodówki gorących potraw - świeżo ugotowanej zupy czy usmażonych kotletów. Pozwól im najpierw ostygnąć. Jeśli wstawisz je gorące, stwardnieją!
  • nie wstawiaj do lodówki otwartych puszek, gdyż zawartość puszki przejmie metaliczny posmak. 
  • postaraj się zachować odstęp między produktami w lodówce. 
  • produkty o krótkim terminie spożycia układaj z przodu, tak by można było o nich łatwo pamiętać i spożyć je na czas. 

Dzięki tym zasadom i odpowiednim akcesoriom do przechowywania żywności, możesz się cieszyć świeżym jedzeniem o wiele dłużej!