Planujesz wykonanie kolorowych pisanek? Postaw na naturalne barwniki do jajek i przygotuj piękną dekorację skorupki z tego co masz w domu. Na pewno znajdziesz coś w kuchni lub spiżarni. Pozwolisz sobie na trochę ekozabawy, która na pewno spodoba się również dzieciom. Przy okazji tej cennej ekolekcji zrobisz też coś dobrego dla rozwoju wyobraźni i zdolności manualnych malucha.
Instrukcja jest prosta. Wystarczy wybrać ulubiony naturalny barwnik do jajek i dorzucić go do zagotowanej wody. Całość wymieszać i podgotować. Potem należy dodać ugotowane na twardo jaja i trochę soli, by nie popękały. Ponownie wszystko razem zagotować przez ok. 20-30 minut, a następnie pozostawić w kąpieli do ostygnięcia.
Z poniższych składników należy przygotować wywar, a potem wykąpać w nim jaja. Różnokolorowe efekty pisanek zależą od odpowiednio dobranych składników i ich proporcji.
Biały barwnik do jajek: Gotowanie jaj z dodatkiem octu
Brązowy barwnik do jajek: Dobrze sprawdzi się 5-7 filiżanek espresso lub 4-6 łyżek mielonej kawy. Pozwolą uzyskać kolor ciepłego brązu. Można też dolać odrobinę octu. Chłodniejszą barwę daje gotowanie jaj z dodatkiem kakao lub łupin orzecha włoskiego. Ciemnobrązowy kolor stworzą również łupiny z czerwonej cebuli.
Inne naturalne barwniki do jaj, które farbują je na brąz: esencja z herbaty, liście dębu i olchy, igły jodowe.
Zielony barwnik do jajek: Zielone odcienie pisanek można uzyskać dzięki gotowaniu jaj w wywarze ze świeżej trawy, kory brzozy, szpinaku, pokrzywy (dobra będzie też suszona). Wywar z czerwonej kapusty i sody pomoże otrzymać barwę pistacjową.
Czarny barwnik do jajek: Dobre będą szyszki lub kora olchy, młode liście czarnego klonu.
Złoty barwnik do jajek: Pozwolą uzyskać dwa wywary – z łusek cebuli z dodatkiem łupin orzecha włoskiego lub kurkumy i kwiatków nagietka.
Żółty barwnik do jajek: Curry i kurkuma będą idealne.
Czerwony barwnik do jajek: Można go otrzymać dzięki łuskom zwyczajnej cebuli. Barwę czerwoną da też sok z buraka wymieszany z octem. Natomiast gotowanie jaj w wywarze, który dodatkowo zawiera łuski czerwonej cebuli pozwoli uzyskać kolor zbliżony do bordo.
Granatowy barwnik do jajek: Gotowane liście czerwonej kapusty plus odrobina octu stworzą wywar idealny dla granatowych pisanek.
Pomarańczowy barwnik do jajek: sok z marchwi z dodatkiem octu to świetny naturalny barwnik do jajek.
Świetnie wyglądają również pisanki z efektem niebieskiego marmuru. Do ich wykonania wykorzystuje się wyłącznie naturalne barwniki do jajek. Pięknie prezentują się też na świątecznym stole.