Wielkanoc 2020: Jak przygotować naturalne barwniki do jajek?

Farbowanie jaj to świetny pomysł na przedświąteczną aktywność z dzieckiem. Zobacz, których naturalnych barwników do jajek warto użyć, by wyczarować piękne kolory pisanek.

Naturalne barwniki do jajek potrafią wyczarować wiele świetnych kolorów.Naturalne barwniki do jajek potrafią wyczarować wiele świetnych kolorów. Fot. Shutterstock

Planujesz wykonanie kolorowych pisanek? Postaw na naturalne barwniki do jajek i przygotuj piękną dekorację skorupki z tego co masz w domu. Na pewno znajdziesz coś w kuchni lub spiżarni. Pozwolisz sobie na trochę ekozabawy, która na pewno spodoba się również dzieciom. Przy okazji tej cennej ekolekcji zrobisz też coś dobrego dla rozwoju wyobraźni i zdolności manualnych malucha.

Jak zrobić barwniki do jajek?

Instrukcja jest prosta. Wystarczy wybrać ulubiony naturalny barwnik do jajek i dorzucić go do zagotowanej wody. Całość wymieszać i podgotować. Potem należy dodać ugotowane na twardo jaja i trochę soli, by nie popękały. Ponownie wszystko razem zagotować przez ok. 20-30 minut, a następnie pozostawić w kąpieli do ostygnięcia.

Naturalne barwniki do jajek: farbowanie w różnych kolorach

Z poniższych składników należy przygotować wywar, a potem wykąpać w nim jaja.  Różnokolorowe efekty pisanek zależą od odpowiednio dobranych składników i ich proporcji.

Biały barwnik do jajek: Gotowanie jaj z dodatkiem octu

Brązowy barwnik do jajek: Dobrze sprawdzi się 5-7 filiżanek espresso lub 4-6 łyżek mielonej kawy. Pozwolą uzyskać kolor ciepłego brązu. Można też dolać odrobinę octu. Chłodniejszą barwę daje gotowanie jaj z dodatkiem kakao lub łupin orzecha włoskiego. Ciemnobrązowy kolor stworzą również łupiny z czerwonej cebuli.

Inne naturalne barwniki do jaj, które farbują je na brąz: esencja z herbaty, liście dębu i olchy, igły jodowe.

Zielony barwnik do jajek: Zielone odcienie pisanek można uzyskać dzięki gotowaniu jaj w wywarze ze świeżej trawy, kory brzozy, szpinaku, pokrzywy (dobra będzie też suszona). Wywar z czerwonej kapusty i sody pomoże otrzymać barwę pistacjową.

Czarny barwnik do jajek: Dobre będą szyszki lub kora olchy, młode liście czarnego klonu.

Złoty barwnik do jajek: Pozwolą uzyskać dwa wywary – z łusek cebuli z dodatkiem łupin orzecha włoskiego lub kurkumy i kwiatków nagietka.

Żółty barwnik do jajek: Curry i kurkuma będą idealne.

Czerwony barwnik do jajek: Można go otrzymać dzięki łuskom zwyczajnej cebuli. Barwę czerwoną da też sok z buraka wymieszany z octem. Natomiast gotowanie jaj w wywarze, który dodatkowo zawiera łuski czerwonej cebuli pozwoli uzyskać kolor zbliżony do bordo.

Granatowy barwnik do jajek: Gotowane liście czerwonej kapusty plus odrobina octu stworzą wywar idealny dla granatowych pisanek.

Pomarańczowy barwnik do jajek: sok z marchwi z dodatkiem octu to świetny naturalny barwnik do jajek.


Świetnie wyglądają również pisanki z efektem niebieskiego marmuru. Do ich wykonania wykorzystuje się wyłącznie naturalne barwniki do jajek. Pięknie prezentują się też na świątecznym stole.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.