Młynki do przypraw to podstawowy element wyposażenia każdej kuchni. Szczególnie upodobali je sobie ci, którzy lubią świeżo zmielone przyprawy. Pieprz i sól - to ich najczęściej używamy, przygotowując dania. Młynki do przypraw na pieprz i sól to nie to samo co pieprzniczka i solniczka. W tych pierwszych wsypujesz przyprawy w dużych ziarnach i mielisz je na bieżąco. Dlaczego są lepsze? Surowce zachowują wtedy mocniejszy aromat! Poza tym w przypadku soli - do młynka możesz wsypać nie tylko klasyczną sól, ale również inne jej odmiany - różową, czarną, czy czerwoną. Każda nadaje się do innego dania, na przykład czarna polecana jest do ryb, a czerwona do mięs. W młynku na przyprawy można też umieścić gałkę muszkatołową - przydaje się do sosu beszamelowego albo bolońskiego.
W ofercie są różne rodzaje młynków do pieprzu i soli. W wersji maxi mogą sięgać nawet kilkudziesięciu centymetrów, ale służą raczej restauratorom do "show" podczas serwowania dań klientom. W domowej kuchni lepiej sprawdzą się młynki o tradycyjnych proporcjach. Klasyczny młynek wykonany jest z drewna - będzie świetnie wyglądał nie tylko w kuchni rustykalnej czy skandynawskiej. W połączeniu z nowoczesnym, lakierowanym wystrojem stworzy świetny kontrast. Młynki szklane to hit ostatnich lat. Czy są dobre? Jeśli używasz ich przy gotowaniu, trzeba często myć obudowę - widać na niej każdy odcisk! Ale za to mają dużą przewagę - widać, ile jeszcze przyprawy zostało w środku.
Marki prześcigają się w oryginalnych formach młynków i kolorach. W twojej kuchni panuje kolorystyczna nuda? Dodaj jej odrobiny wigoru kolorowym młynkiem! Pamiętaj również, że młynek na przyprawy to świetny pomysł na prezent. Podaruj go przyjaciołom na parapetówkę albo pasjonatowi kuchni z okazji ważnego jubileuszu. Fanom gadżetów na pewno spodoba się młynek elektryczny. Poniżej znajdziesz więcej modeli młynków ręcznych i elektrycznych.