Kieliszki do wina czerwonego, białego i musującego. To szklane klasyki

Wioleta Bednarczyk/DZ
29.05.2020 16:00
Jakie kieliszki do wina warto kupić? Klasyczne wzory zawsze będą modne. Świetnie prezentują się w każdym wnętrzu bez względu na jego styl. Przedstawiamy ponadczasowe formy - to kieliszki do wina czerwonego, białego, różowego i musującego.

Kieliszek do wina czerwonego Schott Zwiesel Sensa Flavoursome & Spicy o pojemności 660 ml.Kieliszek do wina czerwonego Schott Zwiesel Sensa Flavoursome & Spicy o pojemności 660 ml. Fot. Schott Zwiesel

W dawnych czasach wino było napojem kobiet z klasą, które dzięki doskonale rozwiniętym zmysłom węchu i smaku potrafiły wyłapywać najmniejsze różnice pomiędzy jego gatunkami Dziś to trunek, którym zachwycają się i panie, i panowie, a w zależności od jakości i wieku trunku dostępne jest w przeróżnych cenach. Wartość najdroższej butelki wina wynosiła kiedyś 225 tysięcy dolarów (choć wyceniona została na 500 tys. dolarów) i należała do kupca Williama Sokolina. To Chateau Margaux z 1787 roku. Jednak nigdy jej nie sprzedał. Stłukła się przypadkiem w restauracji, a właściciel otrzymał za nią wskazaną kwotę z tytułu ubezpieczenia. To pokazuje, jak wielką wartość może mieć wino. Dlatego tak ważne jest również szkło, w którym jest ono podawane. Odpowiednio dobrane pomaga lepiej uwolnić smak i aromat wina. 

Kieliszki do wina przyjmują różne formy, a ich wybrzuszenia – mniejsze i większe  – odpowiadają konkretnym kolorom trunku z winorośli. Włosi, Hiszpanie czy Portugalczycy, którzy słyną z produkcji znakomitych win, z pewnością wiedzą o tym najlepiej. 

Przedstawiamy najmodniejsze klasyki do każdego rodzaju wina: czerwonego, białego, różowego i musującego. Niech twoje podniebienie również cieszy się jego lepszym smakiem i aromatem.

Jakie kieliszki do wina czerwonego? 

Z dużym "brzuchem". Ponieważ im większa jest czasza kieliszka do czerwonego wina, tym lepiej uwalnia jego smak i aromat. Podobnie jest z wiekiem wina – im starsze, tym kieliszki o większych czaszach powinno się wybierać. To kolejna zasada profesjonalnych sommelierów. Warto też pamiętać, że kieliszka do czerwonego wina nigdy nie napełnia się w całości, najlepiej do około 1/3 jego pojemności.

Kieliszek do wina czerwonego Zwiesel Air Sense o pojemności 631 ml.Kieliszek do wina czerwonego Zwiesel Air Sense o pojemności 631 ml. Fot. Zwiesel

Jakie kieliszki do wina białego?

To szklane formy na nóżkach, które mają mniejszą i węższą czaszę niż kieliszki do wina czerwonego, ponieważ białe wino, ze względu na mniej złożony smak, takich właśnie potrzebuje. Dlatego mocno wybrzuszone kielichy nie sprawdziłyby się w tym przypadku tak dobrze. Te z mniejszą i węższą czaszą dłużej zachowują odpowiednią temperaturę i zapewniają najlepsze odczucie smaku i aromatu białego wina. Powinno się je napełniać maksymalnie do połowy. 

Są również szlachetne rodzaje białego wina o bardziej złożonym smaku niż te standardowe. Do takich używa się kieliszków do wina o większych powierzchniach - są podobne do tych do wina czerwonego.
Pamiętaj! Warto trzymać się zasady, że im bogatszy smak, tym większa powierzchnia czaszy. 

Kieliszki do wina Zwiesel Hommage Carat.Kieliszki do wina Zwiesel Hommage Carat. Fot. Zwiesel

Jakie kieliszki do wina różowego? 

Wino różowe smakuje najlepiej latem i w wersji schłodzonej. Dlatego najlepsze będą wąskie kieliszki do wina z pękatym brzuchem. Takie dłużej utrzymają pożądaną temperaturę i aromat trunku. 

Jakie kieliszki do wina musującego i szampana?

Powinny być wąskie i wysokie. Takie pozwalają na dłuższe utrzymanie niskiej temperatury oraz wolne uwalnianie się bąbelków. Dlatego będą świetnym wyborem na przykład do włoskiego prosecco. 

Jak serwować wino? 

Wszystkie rodzaje, które wymagają chłodzenia, powinny stać w lodówce przez całą dobę. Białe i różowe należy serwować, kiedy ma ono temperaturę od 8 do 12 stopni, natomiast czerwone - 12 do 18 st. (zależy to od stopnia wytrawności). Zawsze też podaje się wino lżejsze przed cięższym, czyli białe powinno być serwowane przed czerwonym. Także wszystkie rodzaje wytrawne przed słodkimi, a młode przed dojrzałymi. Na stole powinna pojawić się również woda. 

Wino trzeba dobrze poznać, żeby zrozumieć jego smak. Odpowiednio dobrane kieliszki do wina pozwolą na jeszcze lepszą degustację, co dla prawdziwych koneserów jest szczególnie ważne. 

Więcej o: