Drewniany blat kuchenny. Oto wzory, które docenisz nawet za kilka lat

Przedstawiamy innowacyjne rozwiązania drewnopochodne, które zostały stworzone z myślą o blatach roboczych. Są trwałe, łatwe w utrzymaniu i montażu oraz mają relatywnie niską cenę. Te blaty kuchenne możesz wymienić, kiedy tylko chcesz, a nie kiedy musisz.

Blat kuchenny to wyjątkowy element wyposażenia kuchni, na którym nie tylko przygotujesz posiłki, ale dzięki któremu nadasz kuchni charakter. Łatwość w utrzymaniu powierzchni w czystości, odporność na wysokie temperatury, wilgoć czy uszkodzenia mechaniczne, modny styl wykończenia to najważniejsze cechy, którymi należy się kierować, wybierając blat. Pamiętaj też o odpowiedniej szerokości blatu kuchennego. W innym razie blat nie spełni swojej funkcji. Będzie niepraktyczny i niewygodny. Absolutne minimum to 60 cm szerokości, a maksimum – 130 cm. Przemyśl również grubość blatu kuchennego. Wśród drewnianych blatów kuchennych najczęstsza to 2-4 cm. Grubość blatu jest istotna przy montażu zlewozmywaka, piekarnika czy płyty kuchennej. Standardowe zaczepy tych sprzętów przystosowane są do blatów o szerokości 2,8-4 cm. Grubsze mogą wymagać droższych, niestandardowych rozwiązań montażowych.

Drewniany blat kuchenny: efekt 3 w 1

Drewniany blat kuchenny w kolorze bielonego dębu.Drewniany blat kuchenny w kolorze bielonego dębu. Fot. Shutterstock

Drewniany blat kuchenny zapewnia styl, praktyczność i przytulność. Ponadto drewno można dowolnie przycinać, szlifować, wielokrotnie odnawiać, lakierować, olejować i malować. Dlatego jest to również świetne rozwiązanie do kuchni o nietypowych kształtach. Wymaga on jednak większej troski niż kamień, stal, laminat lub beton. Jest też mniej odporny na uszkodzenia mechaniczne, plamienie, zarysowania, a także na wilgoć i zmiany temperatur. Dlatego tak ważny jest wybór odpowiedniego gatunku drewna, z jakiego ma być on wykonany, dobra impregnacja oraz pielęgnacja blatu. Dlatego dobrym alternatywnym rozwiązaniem jest inwestycja w blat drewnopochodny o wysokiej jakości i dużo niższej cenie.

Produkty, które do złudzenia przypominają drewniane blaty kuchenne

Jest ich kilka - można je dostosować do własnych potrzeb i gustów. Tańszą alternatywą dla drewnianego blatu kuchennego jest ten wykonany w technologii postformingu. Blat kuchenny powstaje wtedy z płyty wiórowej pokrytej wysokogatunkowym laminatem HPL. Innym rozwiązaniem jest na przykład blat kuchenny ABS z prostą krawędzią. Natomiast jeśli marzy ci się cienki blat, to polecamy produkty z kolekcji Slim Line – to płyty kompaktowe z monochromatycznym rdzeniem o grubości jedynie 12 mm. Na koniec coś według nas najlepszego – blaty kuchenne, które powstają z klejonych płyt z litego drewna dębowego lub bukowego. 

Drewniany blat kuchenny może być również klejony z kilku płyt z litego drewna.Drewniany blat kuchenny może być również klejony z kilku płyt z litego drewna. Fot. Kronospan

Drewniane blaty kuchenne oraz te drewnopodobne można zamówić na przykład za pośrednictwem strony internetowej lub punktów sprzedażowych marki Kronospan. Mają ciekawą ofertę kolorystyczną i teksturową produktów drewnopodobnych. Ponadto blaty te wyposażone są w specjalny pas z płyty HDF, który wzmacnia ich przednią krawędź. To innowacyjne rozwiązanie poprawia jakość profilu i odporność na uderzenia. Specjalny pasek silikonowy umieszczony pod profilowaną krawędzią wzdłuż całej długości blatu tworzy też świetną barierę wodoszczelną.

Drewniany blat kuchenny w kolorze jasnego dębu.Drewniany blat kuchenny w kolorze jasnego dębu. Fot. Kronospan

Pamiętaj! Bez względu na to, czy jest to drewniany blat kuchenny, a może drewnopodobny, nigdy nie stawiaj na nim gorących naczyń. To może spowodować powstanie odbarwień trudnych do usunięcia. Jeśli blat znajduje się pod piekarnikiem lub nad zmywarką, zamontuj listwę dyfuzyjną, która uchroni go przed działaniem gorącego powietrza i pary wodnej. Nie krój też produktów bezpośrednio na drewnianym blacie kuchennym lub drewnopodobnym. Zarysujesz i uszkodzisz powierzchnię. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA