Czy w kuchni można położyć drewnianą podłogę? Czy to dobry pomysł?

Podłogi drewniane budują we wnętrzach niepowtarzalną atmosferę. Są naturalne, przyjemne i ciepłe w dotyku. Stosuje się je od wieków i do dzisiaj nie mogą wyjść z mody. Często trafiają na ściany jako ozdobny element dodający wnętrzu charakteru. W salonie, sypialni czy dziecięcych pokojach z jeszcze większą częstotliwością składają się na wyjątkowość tych pomieszczeń. Na podłogi trafiają dębowe parkiety, jesionowe deski czy niewychodzące z mody mozaiki. A co jeśli chcielibyśmy zachować spójność płaskich powierzchni i zastosować drewniane podłogi również w kuchni. Czy to dobry pomysł?

Czy warto podjąć ryzyko i wyłożyć kuchenną podłogę drewnem?

Kuchnia, której charakter podkreśla podłoga drewniana to do dzisiaj niezwykle rzadki widok. To niemalże aranżacyjne białe kruki. Wynika to z obaw jakie mamy przed położeniem naturalnych podłóg w miejscu, w którym woda, różnice temperatur, intensywniejsze zabrudzenia to norma. Drewno ma to do siebie, że w kontakcie z wodą pęcznieje i może się rozszczelniać. Jednak nowoczesne technologie, obecne techniki impregnacji doprowadziły nas do momentu, w którym drewniane podłogi mogą z powodzeniem stanowić kluczowy element aranżacyjny w kuchni. Impregnacja dzisiaj jest na tyle skuteczna, że nawet woda i wilgoć nie wpłyną na oryginalny wygląd drewna. Ryzyko nie jest więc duże. Warto też zwrócić uwagę na to, że obecne trendy komponowania kuchennej przestrzeni znalazły też miejsce dla mniejszych lub większych dywanów lub oryginalnych chodników, które będą osłoną przed wodą lub plamami.

KuchniaKuchnia Fot. Shutterstock

Jaki rodzaj drewna będzie najlepszym wyborem?

W kuchni powinny leżeć podłogi twarde i wytrzymałe. Dlatego warto zdecydować się na drewno o wyższej klasie twardości. Dobrym wyborem będzie na pewno podłoga dębowa, która jest wytrzymała, a z upływem czasu nabiera szlachetnego i głębokiego koloru. Dąb został sklasyfikowany w trzeciej grupie twardości (na 5 klas). Jest to drewno uznawane za wystarczająco twarde, by trafiło do kuchni.

Twardsze gatunki reprezentują jesion czy teak (klasa IV) oraz te egzotyczne propozycje jak palisander, jatoba czy merbau. Podłogi z tego drewna nie tylko są wyjątkowo praktyczne i świetnie nadają się do położenia w kapryśnej kuchni, ale także charakteryzują się piękną strukturą i oryginalnym usłojeniem.

Omijajmy miękkie gatunki drewna. Świerk (klasa I), brzoza, sosna czy modrzew (klasa II) charakteryzują się pięknym wyglądem, ale ich właściwości nie są odpowiednie do zastosowania w kuchni.

Zwróćmy jeszcze uwagę na pewną zaletę zastosowania tego samego rodzaju podłogi w kuchni, jak i w pozostałych pomieszczeniach w domu. Otwarta kuchnia połączy się płynnie z pozostałymi wnętrzami tworząc nie tylko spójną całość, ale także optycznie zwiększając przestrzeń.

KuchniaKuchnia Fot. Shutterstock

Lakierowana? A może olejowana?

Impregnacja podłogi drewnianej to czynność, którą będziemy musieli wykonać co jakiś czas. W zależności od tego na jaki rodzaj impregnacji się zdecydujemy będziemy musieli ją wykonać częściej lub rzadziej.

Podłogi zabezpieczone olejem należy olejować co najmniej raz w roku. Zaletą tego rozwiązania jest to, że podłogi prezentują się niezwykle naturalnie. Olej wydobywa z drewna oryginalne usłojenie i sprawia, że podłoga jest wyjątkowo efektowna. Olej stanowi też zabezpieczenie przed wilgocią, uszkodzeniami mechanicznymi, ścieraniem czy plamami. Plusem olejowania jest także to, że drobne uszkodzenia można wyeliminować kładąc warstwę oleju bezpośrednio na uszkodzony fragment podłogi.

Lakier też ma swoje plusy. Polakierowane drewno jest łatwe w pielęgnacji, wszelkie plamy czy zabrudzenia wystarczy przetrzeć ściereczką. Trwałość polakierowanej podłogi drewnianej wynosi od kilku do nawet kilkunastu lat, dopiero po tak długim czasie podłoga będzie wymagała renowacji.

Wybór podłogi do kuchni niech pozostanie podyktowany naszymi upodobaniami i stylem życia. Jeśli najlepiej czujemy się w otoczeniu naturalnego drewna, nic nie stoi na przeszkodzie by zdecydować się na podłogę z dębu, jesionu czy teaku. Taka podłoga będzie ozdobą kuchni, budując jej niepowtarzalny charakter.

KuchniaKuchnia Fot. Shutterstock

Więcej o:
Copyright © Agora SA