Najlepsze kawy do espresso: Top 18 rodzajów o wyjątkowym smaku i aromacie

Wolisz aromat gorzkiej czekolady czy prażonych fistaszków o poranku? Do przygotowania espresso, które pobudzi zmysły, sprawdzi się też kawa o posmaku maliny i orzecha laskowego. Przedstawiamy ekskluzywne mieszanki kaw, które spełnią oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy. Teraz możesz je kupić z rabatem!

Kawa w wersji espresso wydobywa wyjątkowy smak i aromat z jej ziaren.Kawa w wersji espresso wydobywa wyjątkowy smak i aromat z jej ziaren. Fot. Shutterstock

Na świecie jest aż ponad 100 różnych gatunków kaw, wśród których króluje arabika i robusta. Różnią się ceną, smakiem, aromatem i zawartością kofeiny. Arabika jest droższa, przede wszystkim dlatego, że rośnie i owocuje wolniej niż robusta. Uważana jest też za kawę słodszą, co wynika głównie z mniejszej zawartości kofeiny. Można wybrać indyjską kawę o delikatnym, owocowym aromacie i posmaku malin, miodu i orzechów lub wersję z odrobiną goryczki i słodką nutą czekolady. Dla wytrawnych smakoszy, którzy preferują wyrazisty i bardzo mocny smak, dobra będzie kawa z Wietnamu o delikatnym smaku fistaszków. Kaw o wyjątkowym zapachu i smaku jest dużo więcej. Oto ekskluzywne jej rodzaje, które spełnią oczekiwania najbardziej wymagających smakoszy espresso. Ponadto wszystkie można kupić z rabatem! 

Po wpisaniu kodu promocyjnego G1K2CPC otrzymasz 10 % zniżki bez względu na wydaną kwotę, a G2K2CPC – 15 %, ale pod warunkiem, że do koszyka włożysz produkty za co najmniej 50 zł. Dodatkowo po wydaniu 98.99 zł przysługuje darmowa dostawa. Jak skorzystać z rabatu? Wystarczy przejść do sklepu, klikając w produkty poniżej.

Arabika – "top of the tops" wśród kaw

Ziarna arabiki mają delikatny i nieco słodki, jak na kawę, smak. Stanowią aż 70% światowej produkcji. Ten gatunek kawy najlepiej rośnie na dużych wysokościach, ale można go również uprawiać na poziomie morza. Arabika z Etiopii, okolic Diamantiny w Brazylii, Kolumbii czy Indonezji należy do najlepszych na świecie. Przedstawiamy wybrane!

Kawa w wersji espresso, która powstała ze zmielonych ziaren.Kawa w wersji espresso, która powstała ze zmielonych ziaren. Fot. Shutterstock

Arabika z okolic Diamantiny w Brazylii to podobno "mała czarna" największych koneserów kawy. Znajduje się w światowej czołówce pod względem smaku i aromatu. Jak więc powstaje? Najpierw jest suszona przez miesiąc na świeżym powietrzu. Wszystko po to, by aromat i charakterystyczny smak przewędrował z miąższu do ziarna. Następnie jej owoce są łuskane i odpowiednio sortowane. Na samym końcu zostaje prażona w wysokiej temperaturze. Po zaparzeniu kawy espresso można się cieszyć jej zniewalającym aromatem i smakiem. Pachnie czekoladą i orzechami, a smakuje karmelem, białą czekoladą i cytrusami. 

Robusta – doskonale pobudza i dodaje energii na cały dzień

Zaraz po arabice to jeden z najlepszych gatunków kawy na świecie, który najlepiej rośnie na niższych wysokościach. Dziś uprawia się ją w Afryce, Ameryce Południowej oraz Azji, a jej ziarna zbierane są ręcznie. Ma mocny aromat i intensywny smak, na który wpływa spora zawartość kofeiny. Dlatego doskonale pobudza i dodaje energii w ciągu dnia. Wybierają ją również koneserzy, którzy lubią czuć gorycz kawy połączoną z owocową i kwiatową nutą. 

Na świecie jest aż ponad 100 różnych gatunków kaw, z których można przyrządzić wyśmienite espresso.Na świecie jest aż ponad 100 różnych gatunków kaw, z których można przyrządzić wyśmienite espresso. Fot. Shutterstock

Robusta Vietnam Grade to smak fistaszka w kawie. Jej wietnamskie ziarna zaskakują wyrazistym smakiem i niepowtarzalnym aromatem orzeszków, a także wyjątkową mocą. Dlatego potrafi zachwycić nawet najbardziej wymagających kawoszy. Polecamy ją wszystkim, którzy potrzebują szybko stanąć na nogi! 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.