Blaty kuchenne - jakie są ich rodzaje i na co zwracać uwagę przy wyborze?

KaM
15.10.2020 12:00
Blaty kuchenne to współcześnie już nie tylko produkty drewniane lub laminowane, ale coraz częściej również szklane lub z kamienia naturalnego. Nietypowym, ale spotykanym rozwiązaniem, jest model stalowy. Czym się charakteryzują i na co uważać przy wyborze? Podpowiadamy.

Drewniany blat kuchenny.Drewniany blat kuchenny. Fot. Shutterstock

Dobrze przemyślmy zakup blatu kuchennego

Przede wszystkim kwestia zakupu blatu kuchennego powinna być gruntownie przemyślana. Pamiętajmy, że to na tym elemencie wyposażenia kuchni będziemy robić większość rzeczy, które zwykle dzieją w tym pomieszczeniu - choćby kroić lub rozkładać jedzenie do talerzy. Zwłaszcza przy wyborze droższych blatów czynnikiem, który skłania do przemyślanych zakupów, jest wysoka cena. 

Co warto wiedzieć, nim zabierzemy się do wyboru blatu kuchennego?

Jedną z pierwszych rzeczy, którą trzeba uwzględnić, będzie zestawienie blatu z przewidywaną szerokością szafek tak, aby już po jego zakupieniu nie doszło do przykrej niezgodności. Warto też pamiętać, że poza blatami w kształcie ‘’U’’, łączenia między kawałkami blatów wyglądają źle. Lepiej zdecydować się na jeden długi odcinek. Wysokość umieszczenia blatu musi być dopasowana do naszych indywidualnych potrzeb. Dodatkowo powinien on nie tylko funkcjonalnie, ale też designersko pasować do wystroju wnętrza.  

Blaty laminowane

Blat kuchenny kamienny.Blat kuchenny kamienny. Fot. Shutterstock

Blaty kuchenne wykonane z płyty laminowanej są zdecydowanie najbardziej powszechnym wyborem. Decyduje o tym w pierwszej mierze relatywnie niska cena za metr bieżący produktu, ale także jego duża dostępność i różnorodność oferowanych modeli. Jest też stosunkowo wytrzymały i uniwersalny. Krawędzie mogą być zaoblone - mamy wtedy do czynienia z fabrycznym ich wykończeniem. Innym razem są ścięte i trzeba je samemu okleić gotową listwą. Poza ceną i różnorodnością, do zalet blatów kuchennych laminowanych należy łatwość ich czyszczenia i odporność na plamy. Największymi wadami jest podatność na chłonięcie wody w niezabezpieczonych miejscach (zwłaszcza na ściętym brzegu) i niemożliwość postawienia na nim gorących garnków.  

Blaty drewniane

Blaty kuchenne drewniane mogą być lite lub klejone. W przypadku pierwszych najczęściej używa się drewna dębu, buku lub drzew egzotycznych. Do zalet należy naturalny urok spoczywający w drewnie i fakt, że jest materiałem łatwym w obróbce i pasującym do niejednego stylu zwłaszcza przy stosownym sposobie wykończenia go. Niestety, blaty kuchenne z drewna łatwo się plamią, trudniej czyszczą od laminowanych i nie są odporne na urazy mechaniczne (krojenie) i wysokie temperatury.

Blaty kuchenne z kamienia

Kamień naturalny na blaty to najczęściej granit lub marmur, przy czym ostatni rodzaj materiału łatwiej niszczeje, należy go poddawać impregnacji i znacznie bardziej o niego dbać. Zaletą jest przede wszystkim trwałość takiego rozwiązania i fakt, że jest ono niezwykle okazałe. Niestety, są bardzo ciężkie, równie drogie i robione wyłącznie na zamówienie. 

Blat kuchenny stalowy i szklany

Blaty kuchenne wykonane ze stali lub rzadziej z aluminium to bardzo praktyczne rozwiązanie. Poleca się zwłaszcza trwałe wyroby ze stali kwasoodpornej. Bardzo łatwo utrzymać w ich przypadku higienę i estetykę. Dodatkowo optycznie zdają się powiększać pomieszczenia. Ich wadą jest to, że nie w każdej kuchni będą pasować i są nieprzyjemne w dotyku. Blaty kuchenne szklane powinny być wykonane ze szkła hartowanego, które wytrzyma znacznie więcej w zakresie uszkodzeń mechanicznych i działania wysokich temperatur. Z reguły ich grubość zaczyna się od 10 mm.

Więcej o: