Stoły kuchenne, ich rodzaje i funkcjonalność. Jaki model wybierzesz?

Stoły kuchenne to bardzo duży segment rynku mebli, gdzie znajdziemy przedmioty wykonane z różnych materiałów, w bardzo różnorodnym stylu i o różnym przeznaczeniu. Mając na uwadze wyposażenie kuchni dobrze jest sobie zrobić krótki przegląd tego rodzaju asortymentu. Oto najważniejsze rodzaje stołów kuchennych do różnych wnętrz.

Kuchnia w kolorach bieli i naturalnego drewna. Kuchnia w kolorach bieli i naturalnego drewna.  Fot. Merkury Market

Dlaczego kształt jest ważny?

Przede wszystkim kształt stołu kuchennego wpływa na jego ergonomię. Najczęściej w przypadku mebli o takim przeznaczeniu dominują modele owalne, kwadratowe i prostokątne. Każda z tych opcji posiada właściwe sobie zalety i wady. Stół kuchenny okrągły zawsze jest bardziej pojemny - może przy nim usiąść więcej osób równocześnie. Dodatkowo utożsamiany jest z równością wobec siebie - nie na darmo w trudnych rozmowach mówi się o ‘’okrągłym stole’’ - w tym przypadku każdy ma bardziej ‘’demokratyczny’’ dostęp do znajdujących się na blacie potraw. Jest również bezpieczniejszy dla dzieci, ale także dla nas podczas krzątania się po kuchni, często z gorącymi potrawami w ręku. Niestety, nie jesteśmy w stanie przystawić go do któregoś z rogów, zajmie więc większą przestrzeń w kuchni. Z tego też powodu w niewielkich wnętrzach łatwiej zmieścimy kształty kwadratowe lub prostokątne. Tam, gdzie miejsca jest szczególnie mało, można postawić stół kuchenny rozsuwany. 

Czy zamierzasz jeść w kuchni? Mały stolik lub duży stół

Jest to jedno z podstawowych pytań. Wiadomo, że jeśli kuchnia będzie połączona z jadalnią lub nawet będziemy w niej spożywać szybkie posiłki, to trzeba zadbać o odpowiednio duży model - najlepiej dla czterech lub sześciu osób. Jeżeli zaś dysponujemy ciasną kuchnią, w której najwyżej czasami napijemy się kawy - lepiej sprawdzi się wysoki stolik o niewielkich wymiarach uzupełniony o dwa hokery. To zdecydowanie wystarczy. 

Stół kuchenny dopasowany do aranżacji wnętrza

Oczywiste jest, że stół nie może pozostawać w konflikcie stylowym ze sposobem urządzania kuchni. Oczywiście istnieją niektóre typy stołów kuchennych, choćby sporządzone ze starego drewna z loftowymi nogami z metalowego profilu, które będą doskonale komponowały się z wieloma zróżnicowanymi stylami dekoracyjnymi. Co do zasady wyróżniamy jednak stoły:

  • drewniane - występują w rozmaitych wariantach od minimalistycznych propozycji związanych ze stylem szwedzkim, aż po modele ze starego drewna z żywiczną ‘’rzeką’’ pośrodku
  • metalowe - surowe i industrialne
  • szklane - wygodne, eleganckie, łatwe do utrzymania w czystości i odpowiednie do raczej nowoczesnych wnętrz

Jak wpasować stół kuchenny w przestrzeń kuchni?

Stół kuchenny z drewnianym blatem i metalową podstawą.Stół kuchenny z drewnianym blatem i metalową podstawą. Fot. Merkury Market

Wyjść jest w tym przypadku bardzo wiele. Co do zasady odradza się centralne umieszczanie stołu kuchennego w pomieszczeniu, bo powinien być on bardzo ważnym, ale tylko jednym spośród elementów wyposażenia przestrzeni kuchennej. Całość musi wyglądać estetycznie i stół nie powinien sprawiać wrażenia, że przytłacza inne meble. W zależności od obranej koncepcji może stać samodzielnie, stanowić integralną część wyspy kuchennej lub być jej funkcjonalnym przedłużeniem.  

Wysokość i materiał wykonania blatu też są ważne

Stół kuchenny musi posiadać blat na odpowiedniej wysokości tak, aby spożywanie posiłków było wygodne. Warto, żeby kolana bez problemu mieściły się pod nim, łokcie zaś w razie potrzeby miały oparcie na blacie. Trzeba też wybrać blat stołowy, który będzie trwały, łatwy w utrzymaniu czystości i pielęgnacji. Oprócz drewna wykorzystuje się laminat, ale też znacznie droższy kamień lub płytki ceramiczne.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.