Kuchnia z kącikiem kawowym. Fot. Shutterstock
Wyborem stołków barowych do kuchni z wyspą kieruje przede wszystkim użyteczność. Nie od razu trafiły one do polskich domów i przyjęły się w nich. Podwyższane, pozwalają w bardzo wygodny sposób usiąść przy wyspie lub półwyspie barowym. Dodatkowo wpisują się w pewną psychologię przestrzeni, która sprzyja użyteczności i szybkiemu korzystaniu z aneksu kuchennego. By napić się kawy lub zjeść szybki posiłek nie potrzebujemy przecież wygodnego fotela lub głębokiego siedziska z oparciem - wystarczy ergonomiczny hoker.
Wybierając wysokość hokera trzeba się kierować jej doborem pod kątem tego, na jakiej znajduje się blat kuchenny. Najczęściej przyjmuje się, że pomiędzy blatem a powierzchnią siedziska powinno być około 30 cm różnicy. Ważna w tym przypadku ergonomia nakazuje jednak, żeby także blat znajdował się na wysokości, która umożliwi swobodne stanięcie przy nim i oparcie ramion, co powinno być ważną wskazówką przy dokonywaniu wyboru obu tych elementów wystroju. Najczęściej przy blacie umieszczonym na 110 lub 90 cm musimy postawić na hokery mające ok 80 lub 60 cm.
Hokery powinny mieć nie tylko dostosowaną do blatu wysokość, ale także odpowiednie rozmiary siedziska tak, aby można było się na nim swobodnie rozsiąść. Najczęściej za uniwersalny wymiar uznaje się kwadrat 40 na 40 cm. Bardzo ważne jest, aby w odpowiednio zaprojektowanym meblu tego typu znalazło się wygodne oparcie dla stóp. Stopka umożliwia to, aby można było siedzieć stabilnie i utrzymać zdrową postawę ciała. Można przy tym postawić na hokery:
Na rynku dostępne są zróżnicowane rozwiązania odnośnie estetyki w zgodzie, z którą wykonane zostały poszczególne modele hokerów. Każdy posiada jakieś zalety i wady, zawsze w nieco inny sposób prezentując się we wnętrzu. Przede wszystkim wyróżnia się propozycje o przeważającym materiale w postaci: