Są wytrzymałe i niezawodne - poznaj noże Fiskars, które ułatwią ci prace w kuchni

Natalia Szyperek
07.05.2021 15:50
Lubisz gotować? W takim razie akcesoria kuchenne to podstawa w twojej kuchni! Żeby takie prace jak krojenie czy szatkowanie były przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem, zaopatrz się w noże Fiskars, które ułatwią ci prace w kuchni. Sprawdź wszystkie rodzaje tych noży - dd tych do krojenia chleba, po te do filetowania ryb.

Noże Fiskars Edge

Ugotowanie pysznego posiłku może być przyjemnością, jeśli będziesz używać odpowiednich akcesoriów kuchennych. Noże Fiskars z kolekcji Hard Edge zostały zaprojektowane tak, by pozostawały dłużej ostre i żeby codzienna praca w kuchni stała się jeszcze bardziej komfortowa. Ostrza noży wykonano z grubej stali nierdzewnej przy zastosowaniu rewolucyjnej technologii LZR-EDGE™ dotyczącej krawędzi tnącej. Dzięki temu nóż Hard Edge pozostaje 4 razy dłużej ostry niż standardowe produkty. Noże Fiskars dostępne są w bardzo szerokiej gamie, każdy więc znajdzie ten odpowiadający jego preferencjom i potrzebom. Jak wspominaliśmy, noże Fiskars Hard Edge zostały zaprojektowane przy zastosowaniu rewolucyjnej technologii LZR-EDGE™. W tej technologii cząsteczki metalowo-karbamidowe są nakładane laserem na krawędź tnącą, dzięki czemu noże pozostają 4 razy dłużej ostre niż standardowe noże ze stali nierdzewnej. Zapewnia to doskonałą skuteczność pracy i gwarantuje wysoką jakość noży. Ponadto produkty mają ergonomicznie zaprojektowane rękojeści z unikalną strukturą 3D gwarantującą pewny i bezpieczny chwyt. Noże Hard Edge można myć w zmywarce. Pielęgnacja noży jest niezwykle prosta. Gdy ostrze się stępi, można je szybko i łatwo naostrzyć, używając zwykłej ostrzałki.

Noże Fiskars do warzyw i owoców

W kuchni masz tylko jeden nóż, którego używasz do wszystkiego? Pora to zmienić! Noże Fiskars do warzyw i owoców charakteryzują krótkie ostrza. W zależności od tego, czy zależy ci na szatkowaniu, skrobaniu czy obieraniu, powinnaś wybrać najwygodniejszy dla ciebie nóż. Gdy planujesz np. obieranie okrągłych warzyw lub owoców takich jak jabłka czy ziemniaki, warto wybrać nóż do obierania zagięty – będzie on bardziej precyzyjny. Pamiętaj też o produktach ze śliską skórką, np. pomidorach – aby bez problemu pokroić takie warzywa, warto sięgnąć po ząbkowane ostrze jak w nożu Functional Form do pomidorów.

Noże Fiskars do filetowania ryb

Podczas porcjowania ryby i mięsa bardzo ważna jest długość i grubość ostrza. Noże Fiskars do filetowania ryb będą precyzyjnie przecinać produkty o delikatnej strukturze, nie niszcząc jej. Ważne jest, aby cięcia były wykonywane przy użyciu jak najmniejszej ilości ruchów tak, by nie poszarpać przygotowywanych kawałków. Dlatego noże do mięsa i noże do ryb mają długie (od 20 do 24 cm) i elastyczne ostrza. Niezbędny w kuchni jest również tak zwany nóż szefa kuchni. Jest on wyposażony w szerokie ostrze, dzięki czemu idealnie nadaje się do szatkowania, krojenia oraz porcjowania mięsa i warzyw. W zależności od wielkości przygotowywanych produktów możesz wybrać nóż szefa kuchni 20 cm, 15 cm, 12 cm lub nóż typu azjatyckiego o lżejszym ostrzu.

Jak ostrzyć noże Fiskars?

Noże, tak jak wszystko, z czasem zużywają się i przestają spełniać swoje funkcje w taki sposób, jak na początku użytkowania. Jednak jest na to rada - regularne ostrzenie. Aby nóż dłużej zachował ostrość, pamiętaj o krojeniu na miękkim podłożu, np. drewnianej lub plastikowej desce. Krojenie na twardych powierzchniach może spowodować szybsze stępienie ostrza. Prawidłowo użytkowany nóż dłużej zachowa swoje właściwości. W asortymencie Fiskars masz do wyboru dwa rodzaje ostrzałek – tradycyjną stalową, najczęściej wybieraną przez profesjonalnych kucharzy oraz Roll-Sharp™. Ostrzałka Roll-Sharp™ dzięki ceramicznej szpulce na ośce łatwo i szybko naostrzy stępione noże.  Aby użyć tej ostrzałki, wystarczy prostopadle umieścić nóż w wyznaczonym miejscu i przeciągnąć kilkakrotnie (15-20 razy) po szpuli do przodu i do tyłu. Ostrzałka stalowa może być używana codziennie, nawet gdy noże nie są jeszcze całkowicie stępione. Wielu profesjonalnych kucharzy ostrzy swoje noże przed każdym zadaniem. Aby prawidłowo wykonać tę czynność, należy przyłożyć nóż w górnej części ostrzałki pod kątem 15 stopni. Następnie wykonuj długie pociągnięcia w dół ostrzałki, lekko dociskając nóż. I gotowe!

Więcej o:
Komentarze (26)
Zaloguj się
  • sfinks54

    Oceniono 19 razy 17

    Te ładne noże na głównej stronie, to nie fiskarsy a znacznie lepsze chińczyki z Aliexpress

  • 0lech

    Oceniono 11 razy 11

    Firma z Finlandii. I tu dałem się nabrać. Kupiłem trzy rzeczy, nóż a'la mistrz, ostrzałkę i mały nóż typu pomocnik. Ponad 200 zł. Pieniądze wyrzucone w błoto. Jakość żałosna. Tak jak inni, nie dajcie się nabrać, przestrzegam.

  • mojelisty1

    Oceniono 20 razy 10

    Mam te czarne dziadostwo - cały komplet.
    Kupiłem bo myślałem że są firmowe, trwałe i porządnie oksydowane.
    Niestety, pomijając że noże są leciutkie, z cieniutkiej stali to czarny kolor to tylko słabej jakości farba.
    Po trochę ponad pół roku zwykłego użytkowania wyglądają okropnie .
    Farba nawet na nożu tylko do chleba jest w większości zdarta prawie do zera.
    Pozostałe którymi kroiłem mięso, ryby i warzywa wyglądają jeszcze gorzej !

    Omijajcie tą porażkę z daleka !

    A co do ostrzałki - same pochwały.

  • ohmylord

    Oceniono 5 razy 5

    te z biedronki fiskarsy zardzewiały

  • k_rol

    Oceniono 3 razy 3

    I znowu "miłość do Szwecji" ponad wszystko :) Fiskars to nie jedyna marka na rynku pani Natalio, i całe szczęście.

  • johnny.tomala

    Oceniono 6 razy 2

    Ktoś napisał:
    "Kupiłem trzy rzeczy, nóż a'la mistrz, ostrzałkę i mały nóż typu pomocnik. Ponad 200 zł"

    ...i narzeka na jakość.
    Otóż porządny nóż szefa kosztuje ponad 1000zł (dobrze wykonane, ze stali VG-10 czy ze stali proszkowych np. typu S30V, S35VN itd). Nożyki do obierania wysokiej jakości (z takich stali) około 200-300. A co do ostrzałek - od lat wiadomo, że najlepiej (do kuchenniaków wysokiej jakości) sprawdzają się kamienie ostrzące (do ostrzenia 'z wolnej ręki', jak ktoś umie), lub zestawy z ukośnymi prętami ostrzącymi - np. firm Lansky czy Spyderco.
    Ale to wszystko nie ten poziom cenowy. Wydając 200zł na 'zestaw' trzeba się liczyć z tym, że kupuje się... chłam.
    Przykro mi, że rozwiewam złudzenia knsumenckie.

  • elemir

    Oceniono 1 raz 1

    "cząsteczki metalowo-karbamidowe"

    naprawdę?

  • arius9

    0

    To zależy, czego oczekujemy. Ja jestem bardzo zadowolony z serii Hard Edge. Średnia półka dla amatora, używane niezbyt intensywnie. Idealne. Przecież nie kupię noża za 2 tys. żeby kroić szynkę dwa razy w tygodniu.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX