Jakie meble kuchenne wybrać do małej kuchni?

Redakcja
06.11.2020 16:00
Zastanawiasz się, jak funkcjonalnie urządzić kuchnię w bloku? Nawet na małym metrażu można stworzyć kuchenną przestrzeń, w której możliwe będzie komfortowe przechowywanie i gotowanie. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę podczas wyboru mebli kuchennych. Dzielimy się też sprytnymi trikami, dzięki którym nawet mała kuchnia będzie wydawać się bardziej przestronna.

Chociaż większość z nas marzy o przestronnej kuchni, w której zmieści się wyspa kuchenna lub stół jadalny, rzeczywistość polskich bloków wygląda jednak zgoła inaczej. Małe kuchnie, często o metrażu zaledwie kilku metrów kwadratowych, muszą pomieścić szafki do przechowywania, sprzęty AGD, blat roboczy, na którym będzie można przygotowywać posiłki, a często również niewielką przestrzeń jadalną. Czy to możliwe? Jak najbardziej – warto jednak znać kilka zasad, dzięki którym pomieszczenie to będzie i użyteczne, i ładne.

Kolor mebli kuchennych ma znaczenie

Kuchnia w bieli.Kuchnia w bieli. Fot. Abra Meble

W małym pomieszczeniu najlepiej sprawdzą się meble kuchenne w jasnych barwach. Dlaczego? Rozjaśnią one i optycznie powiększą wnętrze, odbijając światło słoneczne lub sztuczne. Efekt ten można zwielokrotnić, decydując się na białe meble kuchenne z frontami lakierowanymi na wysoki połysk. Dzięki błyszczącej powierzchni działają one podobnie do tafli lustrzanej, dodając pomieszczeniu przestronności. Jeżeli nie chcesz w swojej kuchni montować śnieżnobiałych mebli, postaw na modne w tym sezonie kolory takie jak beż, złamana biel kremowa, jasny brąz w odcieniu kawy z mlekiem, ale też pastelowe błękity, pomarańcze czy żółcie. Marzysz o ciemnych meblach kuchennych? W małej kuchni możesz zastosować czarne, granatowe czy antracytowe szafki stojące w połączeniu z jasnymi szafkami wiszącymi.

Szafki tak, ale nie wszędzie

W małej kuchni kusząca jest wizja zabudowy wszystkich ścian meblami kuchennymi, np. szafkami stojącymi z blatem i szafkami wiszącymi bądź pełną zabudową z szafek. Chociaż wydaje się, że jest to dobry pomysł, ponieważ zyskuje się dodatkową przestrzeń załadowczą, realizacja takiej wizji może przyczynić się do „przeładowania” kuchni. Jakie rozwiązanie będzie optymalne? W wąskiej kuchni meble kuchenne najlepiej postawić na jednej ścianie bądź w kształt litery L, tak aby możliwe było swobodne przemieszczanie się i otwieranie szuflad lub drzwiczek. Dobrym i modnym rozwiązaniem są także szafki otwarte nad blatem. Jeśli zależy Ci w małej kuchni na zamkniętych szafkach wiszących, zdecyduj się na model w jasnych barwach lub z przeszklonymi frontami. Optymalnym rozwiązaniem jest również zastosowanie węższych niż szafki stojące modeli wiszących na ścianie. Dzięki temu odciążona zostanie optycznie górną część pomieszczenia.

Pusty blat roboczy

Uporządkowana kuchnia wydaje się zdecydowanie większa od tej, w której panuje bałagan. Z tego względu na małym metrażu kluczowa jest optymalna organizacja przestrzeni i właściwe przechowywanie przedmiotów. O ile to możliwe, staraj się przybory i niewielkie sprzęty kuchenne oraz produkty żywnościowe trzymać w zamkniętych szufladach lub koszach typu cargo, które są najwygodniejsze w użytkowaniu, albo po prostu w zamykanych drzwiczkami szafkach. Niektóre z przedmiotów, np. noże, deski do krojenia, przyprawy w słoiczkach

możesz zawiesić na specjalnych listwach bądź szynach montowanych nad blatem kuchennym. Na szafkach otwartych nad blatem najlepiej trzymać używane codziennie, a więc równocześnie regularnie myte naczynia, ponieważ w miejscu tym osiada najwięcej kurzu i tłustego osadu z gotowania. Dzięki takim rozwiązaniom nie tylko uniknie się bałaganu na blacie bądź półkach otwartych, ale jednocześnie zyska się dodatkową przestrzeń do pracy.

Więcej o: