Maszynka do mielenia mięsa - sprzęt, który powinien znaleźć się w twojej kuchni

Natalia Szyperek
06.11.2020 17:25
Pamiętasz te czasy, kiedy ręczna, żeliwna, mocowana do blatu stołu maszynka do mielenia mięsa była niezbędnikiem w kuchni? Mimo tego, że w sklepach są dostępne gotowce, sprzęt nadal się przydaje! Na szczęście jest też dostępny w nieco innej formie - o wiele łatwiejszej w użytkowaniu. Podpowiadamy jaką maszynkę wybrać!

Maszynka do mielenia mięsa - ręczna czy elektryczna?

Maszynka do mielenia mięsaMaszynka do mielenia mięsa Fot. Pexels

Maszynka do mielenia mięsa to niezbędnik w kuchni każdego smakosza mięsnych potraw. Dzięki niej  zaoszczędzisz na zakupach oraz uzyskasz kontrolę nad jakością przygotowywanych potraw. Zanim jednak podejmiesz decyzję o zakupie urządzenia, przyjrzyj się dostępnym na rynku maszynkom do mięsa. Dzielą się one przede wszystkim na dwie grupy:

  • ręczne maszynki do mięsa – modele starsze, mniej już popularne. Wiele z nich spotkasz z pewnością w kuchniach dziadków lub rodziców. Nadal można je również kupić, także w wersji vintage. Zasada ich działania jest bardzo prosta: urządzenie montuje się na brzegu stołu lub blatu kuchennego, mięso lub inny produkt wkłada się przez szeroki otwór i za pomocą specjalnej korbki doprowadza do zmielenia. Kręcenie korbą wprawia w ruch ślimacznicę mielącą produkt. Ręczna maszynka do mielenia niestety nie zawsze okazuje się stabilna, aczkolwiek z pewnością jest to urządzenie trwałe i możliwe do wykorzystania właściwie w każdych warunkach. Obecnie można spotkać na rynku maszynki ze stali nierdzewnej lub żeliwa;
  • elektryczne maszynki do mięsa – nowoczesne, skuteczne i łatwe w użytkowaniu. Różnica między modelem ręcznym, a elektrycznym polega na tym, że ślimacznica działa na prąd. Konieczność podłączenia urządzenia do prądu jest jego pewną słabością, ponieważ z maszynki nie da się skorzystać, jeśli prądu na przykład zabraknie. Ogromną zaletą jest natomiast szereg różnego rodzaju nakładek, które sprawiają, że maszynka do mięsa z silnikiem staje się urządzeniem wielofunkcyjnym. Można w nim na przykład zmielić twaróg na sernik, mak, wycisnąć sok z miąższem lub zmielić kawę.

Maszynka do mielenia mięsa - nakładki i inne dodatki

Maszynka do mielenia mięsa jest w stanie pokazać co tak naprawdę potrafi dopiero wówczas, gdy sprawdzisz z jakich nakładek i końcówek korzysta. Podstawowym wyposażeniem każdej maszynki są standardowe sitka – co najmniej dwa, które różnią się wielkością otworów. Dzięki temu zmielone produkty mogą mieć różną grubość. Poza tym, większość producentów dołącza do zestawu takie elementy jak:

  • sitko-szarpak do szatkowania mięsa;
  • przystawka pozwalająca na tarcie warzyw oraz ucierania sera;
  • przecierak do robienia musów;
  • nasadka do robienia kiełbasy;
  • przystawka do makaronu.

W wielu maszynkach do mielenia mięsa możesz znaleźć także dodatkowe funkcje oraz wyposażenie, które nie zostało wyżej wymienione. Należy do nich między innymi popychacz, który umożliwia przepchanie mięsa z tacki do gardzieli, nóżki mocujące (najczęściej antypoślizgowe, dzięki czemu zapewniają stabilność urządzeniu) oraz ekran LCD – pozwala śledzić takie parametry jak czas pracy czy temperaturę silnika.

Maszynka do mielenia mięsa - jaką kupić?

Jeśli w oko wpadła ci elektryczna maszynka do mielenia mięsa, w pierwszej kolejności zwróć uwagę na jej moc. Na pewno nie może mieć mniej niż 500 W, ponieważ w innym przypadku nie poradzi sobie z wydajnym mieleniem większych lub grubszych kawałków mięsa, o mieleniu kawy nie wspominając. Oprócz mocy ważna jest także wydajność, która odpowiada ilości mięsa możliwej do przemielenia w określonym czasie (jednostką jest kg/min). Urządzenia różnią się pod tym względem nawet o 1 kg/min lub więcej. Kolejnym parametrem, który powinnaś wziąć pod uwagę przy wyborze maszynki do mięsa jest prędkość mielenia. W nowszych maszynkach jest ona z reguły stopniowana i właśnie modelu z takim rozwiązaniem warto szukać. Najtańsze modele mają do trzech stopni, droższe więcej. Na domowy użytek wystarczająca będzie maszynka do mięsa o 3-stopniowej prędkości. Jeśli chodzi o markę, jest kilku producentów, którzy szczególnie podbili serca klientów. Są to maszynki do mięsa firmy Zelmer, Kenwood czy Bosch.

Więcej o:
Komentarze (2)
Zaloguj się
  • darijam

    0

    Maszynka do mielenia w domu to podstawa: bosch-home.pl/poznaj-marke-bosch/blog/maszynka-do-mielenia-niezbednik-w-twojej-kuchni. Nie mam zaufania do gotowego mięsa mielonego w paczuszkach. Juz kilka razy trafiłam na śmierdzące mięso. W końcu kupiłam sobie maszynkę do mielenia i sama mielę.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX